Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

“Mirades de l’Ànima”, una mostra fotogràfica protagonitzada pels usuaris de l’associació “Kedem?”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/07/2014 07:25:35 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

KEDEM“Mirades de l’Ànima”, una mostra fotogràfica protagonitzada pels usuaris de l’associació “Kedem?”

L’entitat, que dóna suport als discapacitats psíquics adults a través de diverses activitats de lleure, vol transmetre als visitants la mirada sense prejudicis que tenen els seus usuaris

Aquesta tarda s’ha inaugurat a la sala municipal García-Tornel del carrer Ample l’exposició Mirades de l’Ànima, que es podrà visitar fins el proper diumenge 9 de novembre. Organitzada per l’associació Kedem?, es tracta d’una mostra que feia temps que tenien in mente que fos realitat, i que reuneix una selecció de l’extens material fotogràfic amb què compten des que es va posar en marxa.

L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat dels dos principals impulsors de Kedem?, Maria José González i Manou Mesas, així com pel regidor de Participació Ciutadana, Miquel Lupiáñez. Els principals protagonistes, però, han estat els usuaris de l’entitat, així com familiars i amics que no s’han volgut perdre l’oportunitat d’acompanyar-los.

Mirades de l’Ànima, mirades de fit a fit

L’exposició està formada per 40 fotografies i 3 collages, i els seus autors són Quim Cabeza, fotògraf professional que col·labora amb l’associació, i Manou Mesas, un apassionat del món la fotografia. Les instantànies de tots dos aconsegueixen l’objectiu que s’havia marcat l’entitat quan va decidir organitzar la mostra: que els protagonistes siguin els usuaris i que els visitants puguin reviure, a través de diversos instants captats durant les activitats que es realitzen, l’essència de Kedem ?, que dóna suport a discapacitats psíquics joves i adults, ja que entenen que no poden ser tractats com infants.


Maria José González i Manou Mesas, els dos principals impulsors de Kedem?, ho tenen molt clar: “El títol de l’exposició, ‘Mirades de l’Ànima’, l’hem triat perquè volem que tothom que la visiti pugui adonar-se que aquesta gent tenen una manera de mirar sense idees preconcebudes ni prejudicis, una mirada neta que no fa judicis de valor”

Per aquest darrer motiu, hi ha una part de la mostra on hi ha diversos retrats en blanc i negre dels 14 nois que integren l’entitat, mentre que la resta de fotografies –algunes de les quals també s’han reproduït en blanc i negre- recullen activitats que es fan habitualment. D’aquesta manera, hi ha imatges del Casal i les Colònies d’Estiu, les disfresses i la carrossa del Carnaval, l’Equip de Bàsquet que entrena i juga a la Ciutat Esportiva Blanes, el Taller de Música, i el Grup de Teatre que fins ara ja ha representat dos musicals: Grease i Queen.

L’Associació Kedem? col·labora habitualment amb altres entitats anàlogues, els usuaris de les quals també protagonitzen algunes instantànies. Es tracta principalment del Centre Pinya de Rosa de Palafolls i del Col·lectiu Rusc de Tordera.


En el moment de posar en marxa l’exposició, tant la Maria José com en Manou creuen que el tercer objectiu que es van marcar quan es van proposar tirar-la endavant, ja es pot considerar plenament aconseguit: “Pensem que, amb aquesta exposició, la mirada de la gent que habitualment no tracta aquest tipus de persones canviarà quan vegi què ens transmeten a través de la seva expressió quan s’ho estan passant bé fent alguna activitat o, senzillament, quan posen per ser fotografiats”.

Precisament per donar encara un major relleu a aquest darrer aspecte, la inauguració d’aquesta tarda ha inclòs una performance a càrrec del grup Kedem-Teatre que dirigeix Maria Sola Inspirat en el món de la fotografia, la posada en escena ha inclòs una desfilada de models que posaven per a les càmeres, una acció que els usuaris han protagonitzat amb l’energia i la il·lusió que els caracteritza. La vetllada inaugural d’avui divendres s’ha completat amb l’actuació musical del duet Ahina i Moi.

L’exposició Mirades de l’Ànima es podrà visitar a la sala García-Tornel de Blanes durant el cap de setmana del 8 i el 9 de novembre, de 11 a 13’30 h del matí i de 17 a 20’30 h del vespre tots dos dies, tant dissabte com diumenge.


Val a dir per últim que avui mateix la cantant Rosana ha autoritzat a l’entitat “Kedem?” a utilitzar la seva cançó “Buenos Días, Mundo” perquè s’utilitzi en el vídeo que recull un muntatge musical amb les fotografies de l’exposició. El vídeo es publicarà aquest vespre a l’adreça de YouTube “televisioblanes”.

Una jove entitat amb molt camí per recórrer

L’Associació Kedem? es va crear l’agost de l’any 2010 impulsada per Maria José González i Manou Mesas, que compten amb el recolzament d’un gran nombre de col·laboradors i col·laboradores. L’entitat va sorgir de la pròpia experiència que van tenir treballant com a voluntaris per una altra associació i varen poder detectar que la gent adulta amb discapacitats psíquiques no tenien activitats de lleure per a ells sols i havien de participar en les que es feien per a nens i nenes molt més petits.


Amb l’objectiu de treballar per cobrir aquestes necessitats dels adults, doncs, van decidir posar en marxa Kedem?, formulada amb un interrogant per donar encara més força a la seva proposta, com un repte que plantegen als seus usuaris i a ells mateixos. Al llarg de la setmana, a partir de les sis de la tarda, així com els dissabtes al matí, organitzen diverses activitats fixes a banda de les de caràcter extraordinari com ha estat, en aquest cas, l’exposició fotogràfica.

Per poder mantenir-se econòmicament, organitzen jornades benèfiques amb el suport d’altres entitats del municipi, i també participen amb una taula informativa en els principals esdeveniments festius de Blanes, com per exemple en motiu de Sant Jordi o properament a la Fira de Sant Tomàs.

Data de realització: 11/07/2014 | Data de la darrera actualització: 11/07/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300