Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Oficina de Català organitza la 14a edició del Voluntariat per la Llengua


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/10/2014 01:28:54 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Oficina de Català organitza la 14a edició del Voluntariat per la Llengua

Les inscripcions per fer-se voluntari /ària estan obertes del 10 al 17 de novembre a la Casa de la Cultura, i es poden fer de dilluns a divendres

Aquest dilluns, 10 de novembre, s’ha obert el termini d’inscripcions per poder participar a una nova edició d’aquesta experiència que a Blanes ja compta amb uns exitosos antecedents. Es tracta de la Campanya de Voluntariat per la Llengua, que ha arribat a la 14a edició consecutiva, i que tindrà obertes les inscripcions fins al 17 de novembre, a l’Oficina de Català situada a la Casa de la Cultura.

Aquesta nova edició anirà del 19 de novembre al 8 de febrer i inclourà 10 sessions de conversa amb un aprenent de català, d’una hora de duració cadascuna de les sessions. Aquest és l’objectiu que persegueix l’experiència: posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, assistint a un espectacle, etc


La campanya, d’arrel ciutadana, va començar el març de 2004, ara fa 10 anys, i al llarg de totes les edicions sempre ha comptat amb molt bons resultats al municipi selvatà. D’aquesta manera, fins ara ja hi ha hagut més de 2.500 blanencs i blanenques que han participat en alguna edició, fins i tot repetint en posteriors convocatòries que s’han fet. Això significa que, durant 10 anys, hi ha hagut una mitjana d’entre 150 i 300 persones cada any en què s’ha posat en marxa.

Èxit d’una experiència que ha arrelat força entre la ciutadania

Inicialment l’Oficina de Català de Blanes va començar fent una edició de Voluntariat per la Llengua amb caràcter anual, coincidint amb el mes de març. Darrerament, però, la campanya s’ha entès com un programa obert al llarg de tot l’any, amb dues edicions marcades en el calendari: els mesos de novembre i de març. Per tant, la borsa de voluntaris i aprenents està permanentment oberta a l’Oficina de Català.


Entre els beneficis d’aquesta campanya, hi ha l’estrictament lingüístic -la millora de la fluïdesa que experimenten els aprenents-, així com el social, perquè ajuda a la integració, a la cohesió social i al coneixement mutu de les dues cultures. A més a més, incideix en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants: el fet de mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’ajuda de l’altre, i no pas com a signe de mala educació.

Aquest recorregut de 10 anys de feina fa que la campanya ja es pugui considerar totalment arrelada al territori i compti amb la implicació tant d’institucions, com del teixit associatiu, comercial i econòmic del municipi. N’és un exemple l’adhesió de les dues entitats de comerciants de Blanes, amb més de 300 botigues, bars i restaurants associats que hi col·laboren. A més a més, la campanya es duu a terme de manera normalitzada en els centres educatius de secundària com a eina de suport a la tasca docent.

D’altra banda, des de l’Oficina de Català es programen tot un seguit d’activitats paral·leles, culturals i de coneixement de l’entorn. L’objectiu complementari és incentivar la cohesió de grup. Entre aquestes activitats, destaquem enguany una sortida de coneixement de l’entorn i la col·laboració amb la Marató de TV3 amb els tastets de cuines del món a 1 €. Es tracta que tant voluntaris com aprenents participin portant un plat cuinat per ells mateixos com a aportació solidària de grup envers aquesta altra iniciativa popular que s’organitza cada any quan s’acosta el Nadal.

L’any 2005, el Voluntariat per la llengua va ser reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per a l’aprenentatge d’una llengua que s’estaven portant a terme a la Unió Europea. Una mostra de l’èxit d’aquesta iniciativa és que s’ha implantat a les Illes Balears, al país Valencià, i a Andorra. També s’ha posat en marxa a la Vall d’Aran per a l’occità, i s’ha adaptat a l’estranger a la província de Bolzano (Itàlia), així com a la regió de Flandes (Bèlgica)


Horari Inscripcions Oficina de Català de Blanes (carrer Jaume Arcelós, 7) als matins, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, i a les tardes de dilluns a dijous, de 17 a 18 h. Més informació, al telèfon 972 358 555. Fulls d’inscripcions: http://cpnl.cat/blanes i correu electrònic: blanes@cpnl.cat


Data de realització: 11/10/2014 | Data de la darrera actualització: 11/11/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300