Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes, pionera a la comarca de la Selva en fomentar la recollida selectiva a les escoles


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/25/2014 12:13:40 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes, pionera a la comarca de la Selva en fomentar la recollida selectiva a les escoles

Avui s’han començat a repartir els contenidors i tot el material necessari als centres, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Blanes és el primer municipi de la Selva que ha posat en marxa diverses mesures per fomentar la recollida selectiva a totes les escoles del municipi, que s’han sumat en la seva totalitat. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de Blanes en col·laboració amb el Consell Escolar de la Selva i l’empresa Nora, amb l’objectiu de facilitar les eines educatives i de servei que fomentin la participació als 10 centres escolars.


Des d’avui dimarts i durant els propers dies, coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s’estan instal·lant els contenidors de recollida selectiva, i s’està repartint tot el material inventariat. Es tracta, doncs, d’una acció coordinada que pretén arribar a totes les famílies dels municipis, a través de l’acció directa amb els escolars.

Donar resposta a una necessitat detectada en els centres escolars

El març d’aquest 2014, l’Ajuntament de Blanes va inspeccionar els residus generats a les escoles i va detectar la necessitat de fomentar una major implicació dels centres escolars. Va ser llavors quan es va iniciar, i fins a dia d’avui, un treball conjunt de les àrees d’educció i de gestió de residus de l’Ajuntament de Blanes per detectar les necessitats que hi havia a les escoles i donar-hi resposta.

Les accions que s’han dut a terme per fomentar la participació a les escoles en la recollida selectiva han consistit en primer lloc en identificar i conèixer el funcionament i la participació, així com els agents implicats: des dels alumnes i el professorat fins els agents externs de menjador, neteja, etc.

Entre finals del mes de maig i principis de juny l’Ajuntament es va reunir amb Clece, l’empresa encarregada de la neteja de les dependències municipals de les escoles, així com amb Eurest Catalunya, responsable del servei de menjadors de les escoles públiques. Com a punt culminant, es va celebrar el Consell Escolar Municipal de Blanes, format per representants del consistori, direcció i professorat de tots els centres, i les AMPAS. En aquesta reunió es van presentar les accions de la Campanya de Foment de Recollida Selectiva, així com els objectius que es volien assolir.


Paral·lelament, durant dos mesos es va estar fent una prova pilot a l’Escola Joaquim Ruyra amb cubells i material divers que se’ls va facilitar. La positiva experiència que va suposar la prova pilot es va presentar en l’esmentat consell escolar. La trobada també va comptar amb la participació de la directora del centre on es va fer la prova pilot, que va exposar les millores i guanys que havia suposat la posada en pràctica de la prova i va fer una valoració molt positiva dels resultats aconseguits.

Visites a tots els centres per concretar el material

Un cop realitzades les diferents reunions amb els diferents agents implicats, es va presentar als directors la iniciativa i es van realitzar visites a totes les escoles per conèixer les necessitats particularitzades. Les visites, que es van realitzar al juliol, van consistir en observar les característiques de cada centre, el número de patis que tenen, possibles punts de recollida de residus als patis, si disposen d’hort per facilitar compostadors, si disposaven de contenidors de les diferents fraccions per abocar els residus un cop separats al pati o a les aules, el nombre de papereres de paper i d’envasos que necessitaven per a l’interior dels centres, etc.


A partir d’aquesta anàlisi individualitzat de cada centre, s’ha pogut concretar el material que feia falta. En total, arreu de les 10 escoles de Blanes, es repartiran 2.683 bosses tripack i s’instal·laran diversos tipus de contenidors. Als patis hi haurà 29 contenidors de paper, 35 contenidors d’envasos i uns altres 35 contenidors de recollida de FORM (fracció orgànica de residu municipal).


En d’altres àrees dels centres hi haurà: 10 contenidors d’envasos i 10 de FORM, 160 papereres per recollir paper, 108 papereres d’envasos, 1 contenidor de vidre de 120 litres, 2 contenidors de rebuig i 2 compostadors. Per últim, pel que fa a la recollida de residus a l’exterior i a l’interior dels centres escolars, s’està reforçant amb més material. D’aquesta manera, durant aquesta setmana s’estan instal·lant 4 campanes de paper i 5 campanes d’envasos.

Incentius per promoure la recollida selectiva

A més a més del material que s’està repartint per dotar als centres escolars de les eines necessàries per a poder dur a terme una correcta recollida selectiva dels residus, s’obsequiarà a cada nen/a amb un paquet de bosses tripack perquè els alumnes puguin realitzar també a casa seva el mateix procediment de reciclatge dels residus que faran a les escoles. Els tripacks estan identificats amb els tres colors de la recollida selectiva: verd pel vidre, blau pel paper i cartró i groc pels envasos.

D’altra banda, amb la voluntat de reconèixer la major participació dels centres, s’està estudiant la possibilitat de premiar l’escola que faci millor la recollida selectiva i participi d’una manera més eficient en els serveis de recollida de residus del municipi.

Finançament de les accions

La majoria del material que s’està repartint arreu dels centres escolars està proporcionat pel Consell Comarcal de la Selva i l’empresa Nora. Una altra part s’haurà de finançar per poder proveir tots els centres en resposta a les necessitats detectades, i es farà a través del Fons de Residus de la Selva, al qual s’hi va adherir l’Ajuntament de Blanes l’any 2013. Precisament la raó de la seva creació va ser poder garantir un destí finalista d’una part del cànon de Blanes que gestiona el Consell Comarcal per a actuacions de caràcter ambiental.


Data de realització: 11/25/2014 | Data de la darrera actualització: 11/25/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300