Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 700 persones participen a les Jornades de Portes Obertes del CEAB


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/28/2014 04:37:39 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Logo CEABMés de 700 persones participen a les Jornades de Portes Obertes del CEAB

Organitzat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes, l’experiència va tenir lloc durant tres dies amb l’objectiu d’apropar la ciència als estudiants i a la ciutadania en general

Com cada any, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes ha celebrat durant aquest mes de novembre sengles Jornades de Portes Obertes per celebrar la Setmana de la Ciència. Durant aquests tres dies, més de 700 van acostar-se al CEAB, entre escolars i públic adult, per poder conèixer alguns dels projectes que s’hi està realitzant. Per poder explicar-los-ho, es va comptar amb un bon nombre de científics del centre, que van participar en aquesta activitat que té per objectiu apropar la ciència a la ciutadania.


Durant la visita es va transmetre a escolars i ciutadans la importància de la recerca i el paper dels científics en projectes relacionats amb el nostre entorn més proper. D’aquesta manera, es van tractar temes com la gestió de la platja de Blanes, la introducció d’espècies exòtiques als estanys del Pirineu i el funcionament de la boia oceanogràfica de l’observatori marí del CEAB.

Tallers específics per als estudiants

Per als grups escolars, des de primària a batxillerat, es van preparar una sèrie de tallers relacionats amb diversos projectes. En un laboratori ambientat com un riu de muntanya mitjana, els alumnes van poder veure i tocar els petits invertebrats que viuen normalment amagats entre les pedres. Les explicacions dels científics ajudaven a entendre les relacions que s’estableixen entre els diferents habitants d’aquests tipus de rius i com el tipus de bosc de ribera que envolta aquests trams influeix activament en la composició química de l’aigua i els tipus d’animals que hi viuen.


Dins dels ecosistemes d’aigua dolça van poder descobrir a través d’un joc les relacions entre els organismes que viuen en estanys d’alta muntanya, i com la introducció d’una espècie exòtica pot alterar molt l’equilibri natural. Aquest taller sorgeix d’un projecte anomenat Limno Pirineus del programa LIFE, que durant 5 anys estudiarà i emprendrà accions per recuperar l’equilibri natural de diversos estanys pirinencs.

També es van organitzar tallers relacionats amb el medi marí on els alumnes van poder veure què és un canyó submarí i entendre com funciona. Alhora, a través d’un joc de preguntes i respostes, anaven coneixent millor diferents aspectes d’aquests ecosistemes tan desconeguts. Els científics van transmetre la importància dels estudis dels sistemes marins profunds per ajudar a millorar la gestió de la pesqueria de la gamba.

Per la seva banda, el públic adult que va visitar el CEAB, van participar en una visita guiada pel centre i pels seus laboratoris, alhora que se’ls va explicar també alguns dels actuals projecte. Al llarg del recorregut, els mateixos científics que estaven treballant als laboratoris explicaven als visitants quins experiments o observacions estaven fent per tirar endavant els projecte.Data de realització: 11/28/2014 | Data de la darrera actualització: 11/28/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300