Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Giovanna Valls presenta a Blanes la seva lluita per deixar les drogues al llibre “Aferrada a la vida. Diari d’un renaixement”


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 11/28/2014 08:16:25 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Giovanna Valls presenta a Blanes la seva lluita per deixar les drogues al llibre “Aferrada a la vida. Diari d’un renaixement”

La germana del primer ministre francès s’ha retrobat amb els amics de la seva família, lligada a Blanes a través de la seva amistat amb el pintor blanenc Rafael Bataller

Casa Saladrigas ha allotjat avui divendres la presentació del llibre de Giovanna Valls Aferrada a la vida. Diari d’un renaixement, que ha publicat aquest 2014. La germana del primer ministre francès explica sense embuts l’infern que va travessar durant tots els anys en què va estar enganxada a diversos tipus de drogues. Ho fa a través de les cartes que escrivia i rebia, així com del seu diari durant el llarg període de recuperació que va començar el 2004.


Lligams familiars de la família Valls amb Blanes

Nascuda en un ambient intel·lectual entre París i Barcelona, Giovanna Valls Galfetti (París, 1963) és filla del reconegut pintor Xavier Valls (Barcelona, 1923-2006) i germana del primer ministre francès, Manuel Valls. La vinculació de la família Valls amb Blanes cal anar a buscar-la a través del pintor Rafael Bataller (Blanes, 1920-2013) i la seva esposa, l’artista filipina Rosario de Oteiza.

Els Bataller, amb residència a París, eren habituals als sopars de Nadal que se celebraven a casa dels Valls, i van iniciar la seva amistat a la dècada dels anys 50, quan la capital francesa acollia una notable colònia d’artistes catalans. Tots dos pintors van mantenir sempre un viu contacte a París, des de Formentera o Blanes, però també a Barcelona, on alternaven la seva estança. L’amistat va continuar a través dels seus fills, la Giovanna i en Manuel, que aprecien per extensió tot el què va estimar i unir son pare amb Rafael Bataller.

Fruit d’aquesta estimació, Giovanna Valls ha tornat a Blanes avui divendres, on s’ha retrobat amb diversos amics, així com amb els lectors que han fet del seu llibre un èxit de vendes, ja reeditat diverses vegades en la seva edició catalana. Des del passat mes d’octubre es pot trobar en castellà, i properament també serà possible llegir-lo en italià i francès.

La presentació d’Aferrada a la vida. Diari d’un renaixement que s’ha fet aqueta tarda, ha anat a càrrec de l’historiador blanenc Aitor Roger, qui l’any passat ja es va encarregar de presentar el llibre escrit per ell mateix Respirant Art. Rafael Bataller, Charo de Oteiza i els amics artistes. La sala d’actes on ha tingut lloc la presentació amagava avui una sorpresa molt especial per a la convidada d’honor.


Es tractava d’un recull de fotografies i altres records emmarcats que documentaven el lligam que uneix les dues famílies des de fa dècades. Així, a banda de fotografies protagonitzades pel matrimoni dels Valls i Bataller, també n’hi havia que protagonitzava la mateixa Giovanna Valls, que s’ha mostrat gratament sorpresa pel detall. També hi havia postals i un ingredient que ha agradat especialment a l’escriptora: un dibuix que li va fer, dedicat a l’artista Rafel Bataller, quan tot just ella tenia 11 anys.


Amic personal de Rafael Bataller, Aitor Roger relatava en el llibre que es va publicar l’any passat, la relació de l’artista amb la família Valls, entre d’altres qüestions. L’acte de presentació del llibre que s’ha fet avui al vespre s’ha completat amb l’actuació del Cor de Cambra Sota Palau, dirigit per Josep Maria Guinart, que ha interpretat diverses peces en francès en honor a l’escriptora.


Una lluita personal per superar les drogues

Al llarg de la lectura d’Aferrada a la vida. Diari d’un renaixement, Giovanna Valls detalla: “Amb 20 anys em vaig adonar que la droga em controlava. Te’n tornes esclau”. També explica que va aconseguir superar l’addicció gràcies a la seva família: “El 2004, quan surto per cinquena vegada de la presó, m’adono que no puc més i que tota sola no me’n sortiré. Estic esgotada físicament i moralment, cansada de la vida que porto, d’un ritme que veig que qualsevol dia, o per una sobredosi o per les malalties, em farà acabar en un hospital o en un precipici. Se m’encén una llum i demano ajuda a les úniques persones que et poden ajudar quan ets en aquest pou: els teus pares, la teva família”.


Aquest llarg retorn des de l’infern permet al lector fer-se una idea prou gràfica del què significa aquest procés. Per això, a través de la lectura del seu diari, a les seves cartes, es viatja als paisatges marginals de Can Tunis; a la Selva Amazònica, on inicia un viatge interior i comença un tractament amb ayahuasca; i a la casa familiar de Barcelona, on retroba l’escalf dels seus, i on passa els estius amb la seva mare, un dels puntals per iniciar el renaixement a què fa referència el títol del llibre.


Ja fa anys que Giovanna Valls es troba físicament bé, aferrada a la vida, però no se n’oblida que la lluita ha estat llarga, amb seqüeles. També sap que, com totes les addiccions, haurà d’estar molt vigilant tota la vida. És per tots aquests motius que, a través d’aquest llibre, no tan sols s’ofereix la ocasió de compartir una experiència colpidora; també significa un bri d’esperança per a tots aquells qui tenen un amic o familiar en idèntiques circumstàncies i dubten que puguin sortir-se’n.




Data de realització: 11/28/2014 | Data de la darrera actualització: 11/28/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300