Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

12a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 12/14/2014
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Caga Tió12a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes

Els nens i nenes podran anar a engreixar el popular personatge en el nou emplaçament del Carrer Muralla, davant del Casal La Cooperativa, fins la festa del Caga Tió del dia 24

Durant aquests darrers dies Blanes està acollint els primers actes relacionats amb el Nadal, preparant-se pels dies de celebració que aviat es viuran. Un d’ells va tenir lloc el passat cap de setmana, amb la 12a edició de la festa d’arribada d’Es Tió de Blanes, que es va fer dissabte a la tarda.

L’any 2003 l’entitat blanenca Acció Cultural Es Viver es va encarregar de recuperar una tradició que s’havia començat a perdre els anys anteriors, amb diverses activitats al voltant d’un tió de grans dimensions perquè revifés aquesta manera de celebrar els Nadals tan lligada a la cultura catalana. No tan sols organitza la festa d’arribada i del caga tió, sinó que també va editar elements de difusió com una auca, quaderns de dibuix, un trencaclosques i articles de roba amb la imatge d’aquest personatge.


Cada any, el punt d’arrencada de les activitats que organitza Es Viver és la festa d’arribada que es va fer el passat dissabte, i que es va encetar quan diversos pares i mares, acompanyats de membres de l’entitat, van anar a recollir els tions als boscos del Vilar, un paratge que hi ha als afores del municipi. Allí és on també hi viu Es Tió de Blanes, que té unes dimensions molt més grosses que els què hi ha a les llars de les famílies.


Posteriorment, es va fer una cercavila que cada edició té com a punt de partida un barri diferent de Blanes. Enguany va sortir des del veïnat de Mas Enlaire, més concretament la Plaça Onze de Setembre, i va iniciar un recorregut fins arribar a la Plaça dels Dies Feiners. La cercavila va anar escortada per diversos efectius de la Policia Local de Blanes per garantir la seguretat en els talls de trànsit puntuals. El remolc amb Es Tió de Blanes va encapçalar la cercavila, acompanyat al seu darrera pels capgrossos i gegantons de la Colla Gegantera, tancant la comitiva un tractor que transportava els tions de les famílies.

Un cop arribats a la Plaça dels Dies Feiners, Acció Cultural Es Viver es va encarregar d’oferir una bona estona d’animació infantil, molt celebrada per la canalla, i una xocolatada popular. El moment culminant de la festa va arribar quan es va fer el lliurament dels tions a les famílies perquè els tinguin a la seva llar i els engreixin de cara a la nit de Nadal perquè, seguint la tradició, cagui molts regals.


Una gran quantitat de nens i nenes acompanyats de llurs pares i familiars van participar en l’experiència, durant la qual molts d’ells van aprofitar per fer-se una fotografia muntats sobre Es Tió de Blanes.

Nou emplaçament d’Es Tió al Carrer Muralla

Després de la festa del passat dissabte, Es Tió de Blanes s’ha traslladat al Carrer Muralla, davant del Casal La Cooperativa. Es tracta d’un nou emplaçament on s’hi podrà anar a dur menjar perquè s’engreixi fins al dia 23. Tots els nens i nenes que vulguin fer-ho poden anar de 5 a 7 de la tarda i dur-li arròs, pasta, oli, llegums i sucre. Tot aquell menjar que no s’acabi Es Tió es portarà a Càritas de Blanes.


Durant els primers anys, Es Tió va estar situat a la Plaça d’Espanya, i els dos darrers anys es va traslladar al Carrer Raval, a tocar de la Plaça Verge Maria. Enguany s’estarà al Carrer Muralla tots els dies llevat del proper cap de setmana del 20 i 21 de desembre. Això és perquè, en motiu de la Fira de Sant Tomàs, aquest emplaçament d’Es Tió dificultaria la instal·lació de parades, de manera que es traslladarà molt a prop, a la Plaça de l’Antic Hospital.


L’activitat d’Es Tió de Blanes culminarà, com marca la tradició, la vigília de Nadal, el 24 de desembre, quan la canalla podrà fer cagar el tió de 5 a 7 de la tarda, al Carrer Muralla. L’activitat que organitza Acció Cultural Es Viver compta amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i l’Associació de Botiguers de Blanes Centre.



Data de realització: 12/15/2014 | Data de la darrera actualització: 12/15/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300