Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Multitudinària conferència d’Ignacio Morgado a Aula Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/17/2014 11:04:13 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Multitudinària conferència d’Ignacio Morgado a Aula Blanes

La sala d’actes de la Biblioteca Comarcal es va quedar petita per acollir la xerrada que es presentava sota el títol “El cervell emocional i les seves funcions”

Sortosament, la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal s’omple molt sovint de gom a gom per assistir a les activitats de diferent caire que s’hi organitzen, sobretot si el què si tractarà transcendeix al què és habitual. Una d’aquestes ocasions va tenir lloc ahir dimarts, en motiu de la darrera conferència de l’any del cicle Aula Blanes, que va anar a càrrec del catedràtic en psicobiologia de la UAB, Ignacio Morgado.


Presentada sota el títol El cervell emocional i les seves funcions, va ser pronunciada en un estil pedagògic impecable per aconseguir captivar a les més d’un centenar de persones que van assistir a l’acte. Morgado va centrar la seva intervenció en respondre tres qüestions: Què és una emoció?, Quina diferència hi ha entre emoció i sentiment? I, finalment: Quines funcions tenen les emocions?

Per al ponent, una emoció és una revolució interna de tot el cos, una resposta de l’organisme a una situació. Exemples com els detectors de mentides, la tècnica de la ressonància magnètica funcional i estudis realitzats a Noruega en relació a la detecció d’emocions en tot el cos van servir per mostrar que la ciència pot detectar quines parts del cervell i del cos s’activen en relació a les emocions.


Això ha portat a l’evidència que una gran part de les 80.000 milions de neurones del cervell humà estan relacionades amb les emocions. És a dir: el cervell emocional és molt més important del què ens pensem en la vida de les persones. En aquest sentit, el ponent va explicitar la diferència entre emoció i sentiment dient que, si bé l’emoció és provocada pel cervell, aquest la percep de manera conscient com a sentiment.

Per això, Morgado va explicitar la diferència entre emoció i sentiment afirmant que si bé l’emoció és provocada pel cervell, aquest la percep de manera conscient com un sentiment. Per centrar la qüestió sobre les funcions del cervell emocional, el científic va explicar que les emocions són un procés cerebral molt antic i que tots el mamífers el tenen en algun grau. Va insistir que les emocions apareixen per donar força a la conducta instintiva i que són clarament anteriors a l'aparició de la raó. El cervell emocional té, per tant, una primera funció protectora, de supervivència, de preparació per l'acció, és ràpid i precís.


Acompanyant a aquesta primera funció hi ha quatre funcions més que mostren com el cervell emocional ha estès el seu àmbit i forma part de moltes de les activitats diàries:
- Les emocions concentren el pensament en un afer. Ens ajuden a concentrar-nos en allò que ens emociona, que és allò important per a nosaltres.
- Les emocions ens comuniquen. La comunicació emocional és molt antiga i és més ràpida i més precisa que la comunicació verbal.
- Les emocions ajuden a seleccionar el que recordem i el que no. La relació emoció i memòria és clau també en l'aprenentatge.
- Les emocions ens ajuden a prendre decisions convenients. La capacitat de generar emocions només de pensar en un tema és una gran eina per a poder decidir davant de moltes opcions.


El magnífic to divulgatiu de la xerrada va provoca un interessant torn final de preguntes on van aclarir-se temes relacionats amb les emocions i l'aprenentatge, l'innatisme i els tipus d'emocions.
Data de realització: 12/17/2014 | Data de la darrera actualització: 12/17/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300