Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

“Pastors i Misteris”, els Pastorets de Blanes, fan 85 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/22/2014 12:47:52 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PastorsMisteris“Pastors i Misteris”, els Pastorets de Blanes, fan 85 anys

La representació de Pere Puig i Llensa, una de les tradicions més nadalenques de la vila, s’ha ofert els dies 20 i 21 de desembre

El Teatre de Blanes ha complert durant el passat cap de setmana amb una de les tradicions nadalenques més arrelades escènicament a la vila, la representació de l’obra “Pastors i Misteris”, aquí coneguda senzillament com “Els Pastorets de Blanes”. Escrita per Pere Puig i Llensa i estrenada l’any 1929, la dirigeix actualment el seu fill, Pere Puig i Camps, amb el suport de Jaume Bou, un duet que durant molts anys va encarnar els dos papers principals.


Teatre de Blanes, dissabte passat
Si ells dos fa temps que estan lligats als Pastorets de Blanes, una altra de les persones que ha format part de l’obra pràcticament durant tota la seva vida és Emili Bitlloch, que porta la direcció musical. Al seu costat, Alèxia Roura s’encarrega de la direcció coral. Emili Bitlloch aviat farà mig segle que hi està vinculat, exactament des de l’any 1966.

Emili Bitlloch també s’encarrega dels teclats, una funció que els blanencs i blanenques han pogut apreciar també en diversos moments destacats de la vida al municipi, principalment a la parròquia Santa Maria, però també al carrer, renovant durant molts anys altres tradicions com “El Cant de l’Àngel”.Tal i com diu l’Emili, els Nadals no ho són tant sense una representació de “Pastors i Misteris”: “Si, Els Pastorets per nosaltres són un segell d’identitat. Abans es representaven coincidint amb les tres dates més assenyalades d’aquestes festes: per Nadal, Cap d’Any i Reis!”.

Relleus actorals i innovacions tècniques

Enguany s’han complert els 85 anys de la representació, que ha hagut de passar necessàriament per diversos relleus generacionals per continuar ben viva. Organitzada pel “Grup dels Pastorets de Blanes”, des de fa 6 anys hi ha un col·lectiu de joves actors i actrius de la vila més o menys estable, si bé també hi ha hagut canvis recents.


Un d’ells ha estat Pau Muñoz, que interpreta el paper de Rossinyol i que precisament és un dels solistes que dóna veu a la música que dirigeix Emili Bitlloch, composada en el seu dia per Mossèn Joan Batlle i arranjada per Josep Maria Guinart. A diferència de la gran majoria de persones que formen part de la gran família de “Pastors i Misteris”, en Pau està estudiant l’ofici d’actor en les seves múltiples facetes.


La resta del repartiment el composen Aitor Roger, Carles Pascual, Roger Busquets, Jordi Ribas, Xavier Pascual, Fèlix Roca, Pep Anton Vieta, Albert Campuzano, Alba Lupiáñez, Cristina Bitlloch, David Ordóñez i Laura Grau. L’Escola de Dansa Daina s’encarrega de l’escena on hi ha les danses infernals, i l’Esbart Joaquim Ruyra de la intervenció dels angelets.


Altres renovacions que el pas del temps han anat aportant a “Els Pastorets” de Blanes són de caire tècnic per donar nous al·licients. En aquest cas qui també porta molts anys encarregant-se de l’escenografia, el llum i el so és Pere Castany i l’equip tècnic de l’Esbart Joaquim Ruyra. Aquest 2014 s’ha introduït un canvi destacat en aquest àmbit: “Varem començar fent projeccions estàtiques i aquest any n’hem introduït de dinàmiques, com per exemple les torxes de la casa de l’Amo de Tots, les flames de l’infern i d’altres detalls. Esperem que això contribueixi a donar-li encara més relleu a l’obra”.


I és que, tal i com explica Pere Castany, aquests aspectes i altres de caire escènic són els únics que es poden canviar de l’obra. Més d’un centenar de persones han sumat el seu treball comú per fer possible que a Blanes, una vegada més, s’hagi pogut tornar a veure “Pastors i Misteris”. Una obra que al formar part de l’ADN de la població, també s’ha introduït en el repertori de nadales d’aquelles més populars, les cançons que aquests dies de festa vénen a la memòria gairebé sense proposar-s’ho.

Data de realització: 12/22/2014 | Data de la darrera actualització: 12/22/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300