Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenta una ruta inèdita de Joaquim Ruyra confeccionada per una estudiant de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/13/2015 08:24:39 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

RUYRAEs presenta una ruta inèdita de Joaquim Ruyra confeccionada per una estudiant de Blanes

L’itinerari literari realitzat per Joana Muñoz Mora s’ha presentat avui, i està previst que uns 200 alumnes de batxillerat facin el recorregut acompanyats de l’autora

Joana Muñoz Mora és una jove blanenca de 23 anys graduada en Humanitats que, com a treball de recerca de grau, va confeccionar una ruta literària. Presentat sota el títol Itinerari Joaquim Ruyra a Blanes: quan el paisatge es fa literatura, l’exercici li va suposar una matrícula d’honor que ara, a més a més, també tindrà una recompensa afegida: poder dur-lo a la pràctica. Així serà després que va fer arribar el treball a l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i a la regidora d’Educació, Susana Ramajo, i tots dos van estar d’acord que la millor manera de fer-li un reconeixement a l’autora era fer la ruta realitat, que els primers visitants fessin el recorregut.


Joana Muñoz davant el Monument a Joaquim Ruyra
Des del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes, al analitzar la vàlua i el nivell d’especialització del treball de Joana Muñoz, es va decidir que els qui millor profit podrien treure de l’experiència serien els alumnes de batxillerat. Per això, posats en contacte amb els tres instituts de Blanes –S’Agulla, Sa Palomera i Serrallarga-, es va dissenyar un calendari tant per presentar la ruta al públic i als estudiants, com per dur-la a la pràctica a través de sengles sortides programades.

Presentació de l’Itinerari Ruyra a la Biblioteca Comarcal

La presentació al gran públic s’ha fet avui al vespre a la Biblioteca Comarcal. L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes i la regidora d’Educació acompanyats de l’autora de la ruta i la seva tutora en el treball de recerca, Rosa Cerarols. També hi ha participat l’arxiver municipal, Antoni Reyes. Durant la presentació, Joana Muñoz Mora ha lliurat a Josep Marigó dos exemplars del seu treball perquè quedin dipositats a la Biblioteca i a l’Arxiu i puguin ser consultats pels usuaris d’aquests dos serveis.


Presentació de l'Itinerari Ruyra a la Biblioteca Comarcal
També s’ha projectat la única filmació que existeix on apareix Joaquim Ruyra. La pel·lícula va ser rodada davant de la casa de l’escriptor, al centre de Blanes, i al Santuari del Vilar el 27 de febrer de l’any 1934, cinc anys abans de la mort de l’escriptor. A banda de poder veure-hi a Ruyra, també s’hi poden reconèixer diversos personatges de l’època. El motiu de la filmació va ser que es volia recollir el testimoni de la primera vegada que va ser dut al Santuari del Vilar el rem de trenta-quatre –un objecte que protagonitza i dóna títol a una de les novel·les més conegudes de Ruyra-, quan es va fer realitat la ficció.


Després de l’acte que ha tingut lloc a la biblioteca, i que s’ha tancat lliurant a Joana Muñoz Mora un reconeixement en nom de l’Ajuntament de Blanes, el següent indret on es farà la presentació serà encara més multitudinari. El Teatre s’omplirà d’aquí a uns dies per allotjar uns 200 estudiants de batxillerat del municipi de 16 a 18 anys a qui l’autora explicarà encara amb més detalls el contingut de la ruta literària. En el decurs d’aquesta acte també està previst que es projecti als estudiants la pel·lícula on apareix Joaquim Ruyra.


Finalment, vindrà la part més pràctica i entretinguda de tot plegat. Serà quan els estudiants de batxillerat dels tres instituts -que amb anterioritat ja hauran assistit a la presentació del Teatre- faran sortides en grups reduïts per conèixer sobre el terreny l’Itinerari Ruyra. Les sortides es faran acompanyats de l’autora del treball, s’han programat perquè es facin entre finals d’aquest mes de març i finals d’abril, i s’han elaborat conjuntament entre el Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes i els responsables dels tres instituts públics del municipi.

Itinerari Joaquim Ruyra a Blanes: quan el paisatge es fa literatura

Joana Muñoz explica en l’encapçalament del seu treball: “He nascut i he viscut tota la vida a Blanes, conec les seves cales, els seus boscos i els seus carrers, però no coneixia la manera en què Joaquim Ruyra els va descriure”. Després que a la carrera d’humanitats, a l’assignatura de literatura catalana, les narracions de l’autor van ser textos obligatoris, a mesura que va anar llegint se’n va adonar del lligam que existia entre l’escriptor i Blanes. Això la va motivar a seguir descobrint nous llocs de la vila a partir de les aventures dels personatges.

Posteriorment, a l’hora de realitzar un petit treball sobre alguns dels textos tractats a classe, en què va triar Ruyra, quan va tenir la idea de crear un itinerari per Blanes a partir de les narracions de l’escriptor. De seguida es va adonar de la intensa relació que hi havia entre literatura i paisatge, per això va investigar fins a quin punt es podria descriure el poble a partir dels textos de l’escriptor.


Joana Muñoz davant la punta de Santa Anna
L’itinerari que ha dissenyat l’autora blanenca compta amb la singularitat de comptar amb una part terrestre i una altra de marítima. La idea de fer-ho així no és tan sols perquè Joana Muñoz coneix molt bé aquest element al ser besnéta de darrer mestre d’aixa de Blanes, ja que pertany a la família de l’Esteveta. Es deu principalment a què les descripcions que va escriure Joaquim Ruyra les va fer des del mar mirant cap a terra, i per això va creure molt adient que la ruta també reflectís aquesta singularitat.


Per motius logístics, els estudiants de Blanes que durant aquestes properes setmanes faran la ruta només faran un itinerari per terra. Per suplir aquesta absència, Joana Muñoz ha dissenyat una ruta que compta amb vuit punts: l’Esplanada del Port, Santa Anna, el monument a Joaquim Ruyra del Passeig de la Mestrança, l’Ermita de l’Esperança, el lloc de residència de l’escriptor a Blanes –al Carrer Ample número 10-, el Passeig de Mar, el barri de pescadors de S’Auguer; i el conjunt rocós de Sa Palomera, on finalitza el recorregut. Originàriament, l’itinerari compta amb onze indrets que comencen al mar: el port, Santa Cristina, S’Agulla, Sa Forcanera i Santa Anna. A partir d’aquí, la sisena aturada ja és el monument a l’escriptor que hi ha al passeig.

En cada punt, l’autora de la ruta fa referència a algun fragment de les narracions de Joaquim Ruyra per descriure tant l’indret com el context històric en què se situa la ficció envers la realitat. Tal i com explica Joana Muñoz: “D’aquesta manera, al posar-te davant de cadascun d’aquests indrets, pots observar a través dels ulls de Ruyra tots aquests paisatges. Són cites, descripcions estretes de les seves narracions perquè, d’aquesta manera, les seves paraules esdevinguin en impressions pels qui segueixen el recorregut”.

Passejar per Blanes al costat de Ruyra

Com a bona estudiant d’humanitats actualment ja graduada, Joana Muñoz va voler fer realitat la seva inquietud que el màxim nombre de persones pogués gaudir com ella dels relats del genial narrador per descriure el paisatge blanenc. Per això, buscant la vesant pràctica de les humanitats i la relació literària entre paisatge i text, ha creat un mapa interactiu al qual es pot accedir a través d’un mòbil o tablet amb internet amb l’ajut del programa Eduloc.


El nom de la ruta creada és Itinerari Joaquim Ruyra a Blanes, i per accedir-hi s’ha d’entrar al portal www.eduloc.net, dirigir-se a Biblioteca d’Escenaris i escriure qualsevol de les paraules del títol de la ruta. Un cop feta la recerca, el programa permet situar tots els punts que es vulguin en el mapa, on s’hi ha inclòs fotografies, textos i àudio. D’aquesta manera, el mapa el poden utilitzar tant els turistes i els blanencs que vulguin visitar la ciutat des d’una perspectiva més innovadora i literària, com els lectors ruyrians que vulguin descobrir el paisatge en el qual es basen algunes narracions de l’escriptor.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/13/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300