Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Banda Musical Mossèn Joan Batlle inicia la celebració dels 30 anys amb un concert cinematogràfic


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/23/2015 08:57:51 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

30 ANYS BANDA MOSSEN JOAN BATLLELa Banda Musical Mossèn Joan Batlle inicia la celebració dels 30 anys amb un concert cinematogràfic

El Teatre es va omplir divendres passat amb el concert “Una banda de pel·lícula”, que va repassar algunes de les bandes sonores més memorables

Aquest 2015 la Banda Musical Mossèn Joan Batlle de Blanes commemora el seu 30è aniversari i, per celebrar l’assenyalat esdeveniment, ha programat diverses activitats. El tret de sortida va tenir lloc aquest passat divendres al vespre, amb l’espectacle Una banda de pel·lícula, que va omplir el Teatre de Blanes de gom a gom amb amics, familiars i simpatitzants de l’entitat.


Concert "Una banda de pel·lícula" - Fotos: Javier Calvete
Espectacle “Una banda de pel·lícula”

El concert va incloure coneguts temes d’algunes de les bandes sonores més memorables del setè art. Així, es va arrencar amb les llegendàries notes d’Also Sprach Zrathustra de Richard Strauss que va utilitzar Stanley Kubrick per fer el salt temporal més gran de la història del cinema a 2001: Una odissea de l’espai, i es va tancar la vetllada amb la peça titulada Disco Lives, un arranjament de Johnnie Winson que va incloure des del Stayin’ Alive dels Bee Gees fins a l’YMCA de Village People, passant per I Will Survive de Gloria Gaynor.


Al llarg de més d’una hora i mitja, els espectadors van poder vibrar amb les impactants notes de Hans Zimmer a Gladiator; la romàntica melodia d’Alex North que sonava a la pel·lícula protagonitzada per Demi Moore i Patrick Swayze, Ghost; i les inoblidables notes que acompanyaven un film que tantes llàgrimes ha fet vessar com és Titanic. Tampoc van faltar els contundents temes orquestrats per un mestre entre els mestres de la música de cinema a través de la peça titulada John Williams Trilogy; les conegudes notes de Lalo Schifrin a Mission: Impossible, i altres grans compositors del cel·luloide com Henry Mancini i Leonard Bernstein, entre d’altres.

Abans que comencés el concert, el públic ja es va començar a imbuir de la màgia i el glamour del setè art al vestíbul del Teatre, que es va ambientar amb diversos tocs cinematogràfics. D’altra banda, al llarg de tota la vetllada van participar activament dos conegudíssims personatges del cinema de tota la vida: Grouxo i Harpo Marx, que van contribuir a donar un toc d’humor a la cerimònia.


En motiu d’aquesta celebració, la Banda Musical Mossèn Joan Batlle va compartir escenari amb la Banda Musical de Blanes –amb la que actua conjuntament des de l’any 1989-, així com amb la Banda de l’Escola de Música i Dansa de Palafolls. Totes tres formacions musicals van actuar sota la batuta de David Martínez, director de les dues bandes blanenques, en un espectacle únic per la presència de tants músics que van omplir d’inoblidables melodies l’escenari del Teatre de Blanes.


Val a dir que durant el concert, perquè el públic pogués fer encara més complet el regal musical de què van gaudir, es van projectar a la pantalla del Teatre de Blanes un recull d’imatges relacionades amb cadascun dels temes de les bandes sonores que es van interpretar.

Per últim, poc abans que es donés per acabat el concert amb la darrera peça, es va fer un breu torn de parlaments per tancat la vetllada. Els van encapçalar la presidenta de la Banda Musical Mossèn Joan Batlle, Magdalena Floro; i l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, que va lliurar a la formació musical una placa commemorativa en nom de l’Ajuntament. Per la seva banda, la presidenta de la Banda Musical Mossèn Joan Batlle va ser obsequiada amb un ram de flors.


També es van entregar sengles reconeixements per agrair l’esforç i dedicació a diverses persones i institucions que al llarg d’aquestes 30 anys han deixat la seva empremta en la formació musical i li han donat suport: Darwin Austrich, Toni Marès, Alfons Ruiz, David Martínez, Jesús Alonso, Josep Maria Guinart, Jordi Sacristán, Lídia Pastor, Vicente Lupiáñez i Quim Ribas. Finalment, la presidenta de l’entitat també va lliurar un reconeixement a l’alcalde en representació de l’Ajuntament de Blanes.


Després d’aquest tret de sortida, la commemoració dels 30 anys de la Banda Musical Mossèn Joan Batlle es completarà durant el 2015 amb dos esdeveniments més que tindran lloc aquest any. Per un costat, s’enregistrarà un compact disc que es presentarà posteriorment en públic; i per l’altre –com a cloenda de l’aniversari- es farà una rua amb diverses entitats culturals i musicals de la vila que transcorrerà per diversos carrers del municipi.

Una història que neix l’any 1985 al barri de Ca la Guidó

La Banda Musical Mossèn Joan Batlle es va fundar l’any 1985 al barri de Ca la Guidó de Blanes. Des dels seus inicis, la formació sempre ha estat vinculada tant a aquest veïnat com a la seva escola que li dóna nom, la Mossèn Joan Batlle. Així va ser com durant el curs 1983-1984 Manuel Ramos, pare d’un alumne del centre escolar, juntament amb José Membrilla, músic amb experiència prèvia com a director de banda, van iniciar plegats el projecte de crear una banda musical.


Arxiu d'Imatges Banda Musical Mossèn Joan Batlle
L’any 1983 l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes del centre va oferir per primera vegada a tots els alumnes la possibilitat d’estudiar música com a activitat extra-escolar. El març del mateix any es van començar a impartir les primeres classes de llenguatge musical, llavors anomenat solfeig. Els inicis de l’experiència ja van ser tot un èxit i, d’aquesta manera, molts nois i noies de Ca la Guidó van poder començar els seus estudis musicals.

Al cap de poc temps es van començar a impartir classes d’instrument, motiu pel qual un dels membres del tàndem promotor, José Membrilla, ja no podia abastar-ho tot. Va ser llavors quan va entrar a formar part de la història de la banda Darwin Austrich, professor de música. Des de la seva incorporació, Membrilla va passar a dedicar-se exclusivament a les classes d’instrument i a la direcció de la banda, mentre que Darwin Austrich va ser l’encarregat de seguir amb les classes de solfeig i teoria al principi. Posteriorment, Austrich també va impartir cant coral i harmonia.


La primera actuació de la banda va ser el 30 de juny de 1985 a la Casa de la Cultura de Lloret de Mar. A Blanes, la banda es va estrenar el 13 d’octubre del mateix any a les festes de Santa Teresa de Ca la Guidó, al seu barri. Quatre anys més tard, el 1989, la Banda Musical Mossèn Joan Batlle i la Banda Musical de Blanes –que s’havia fundat l’any 1982- van decidir unir-se i actuar conjuntament, tot i que sense perdre cadascuna de les dues entitats la seva identitat i autonomia.

Una trajectòria farcida de músics i actuacions

Al llarg de 30 anys, la banda ha visitat una gran quantitat de pobles d’arreu de Catalunya, tant en format de concert com de cercavila. A Blanes, any rere any, ha actuat en festes de barris, festes de Sant Antoni, carnavals, processons de Setmana Santa, festes d’entitats blanenques de tot tipus i fins i tot casaments. També ha contribuït a donar vistositat a celebracions tant arrelades i tradicionals de la població com la cavalcada de Reis, la cercavila de Festa Major en honor a Santa Anna que se celebra cada 26 de juliol, el concert de Nadal a tres bandes, etc.


Els nous músics de la Banda Musical Mn Joan Batlle
Durant tot aquest temps han estat moltes les persones que han passat per la banda, tant directa com indirectament: músics, directors, professors, membres de l’entitat... Alguns han format part d’ella durant molt de temps, mentre que d’altres només hi ha estat de pas. Amb tot, sense cap mena de dubte, tots i cadascun d’ells i elles han deixat l’empremta i el record del seu pas.

Després d’uns anys sense activitat extra-escolar de música, el curs passat es van reiniciar les classes. De nou a la mateixa escola, novament amb el suport de l’AMPA i seguint el model dels seus inicis -com si d’una tornada enrere en el temps es tractés-, s’ha volgut oferir a tots aquells nens i nenes que tinguin vocació de músic la possibilitat d’apropar-se al món de la música mitjançant la banda. I s’ha fet amb la mateixa il·lusió que fa 30 anys va impulsar la seva posada en marxa, i l’esperança que aquests joves músics siguin el futur de la formació musical.

Data de realització: 03/23/2015 | Data de la darrera actualització: 03/24/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300