Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Homenatge a Josep Ma Jubany, un avi centenari de Blanes amb l’ofici de botiguer com a vocació i afició


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 04/03/2015 02:40:00 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

100 anysHomenatge a Josep Ma Jubany, un avi centenari de Blanes amb l’ofici de botiguer com a vocació i afició

L’Ajuntament i la Generalitat han lliurat sengles reconeixements al protagonista de la jornada en un acte que s’ha fet a casa seva, on viu amb la seva dona

Aquest divendres 3 d’abril, coincidint amb el mateix dia en què celebra el seu aniversari, la casa de Josep Maria Jubany i Arnau ha estat durant tot el dia motiu de festa grossa. I no n’hi havia per menys, ja que enguany aquest veí de Blanes any ha complert els 100 anys de vida al costat de la seva dona, Carmen Abellí. Per celebrar-ho de manera encara més solemne, l’avi centenari ha estat homenatjat per dues institucions.


Placa commemorativa de l'Ajuntament
L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família, Montserrat Roura, i la regidora d’Acció Social, Susana Ramajo, han encapçalat l’acte de reconeixement que s’ha fet a Josep Maria Jubany i Arnau, en motiu del seu centenari. D’una banda, Josep Marigó li ha lliurat una placa commemorativa de l’esdeveniment, així com un present força especial en representació de l’Ajuntament de Blanes.


Reproducció de l'angelet que corona la Font Gòtica
Es tractava de la reproducció de l’angelet, l’escultura que corona la tradicional Font Gòtica de Blanes, un monument que està molt a prop de la botiga que durant tants anys va regentar l’homenatjat i que, de fet –tal i com comenten les seves filles- encara continua encapçalant. D’altra banda, Montserrat Roura li ha fet entrega de la Medalla Centenària del Departament de Benestar i Família de la Generalitat, una distinció personalitzada feta d’argent per commemorar el centenari que du gravat el nom i l’any de naixement.


Medalla Centenària Generalitat de Catalunya
Altres regals que també se li han fet a Josep Maria Jubany els han lliurat l’Associació de Prejubilats de Pensionistes de la Casa del Mar –el president de la qual l’ha obsequiat igualment amb una poesia- i l’Associació de Pensionistes i Jubilats de Blanes. L’assenyalada celebració que s’ha fet avui al matí l’ha compartit Josep Maria Jubany al costat de la seva dona, Carmen Abellí -qui també ha estat obsequiada amb un ram de flors-, així com amb una nodrida representació familiar.

Fundador de “Can Jubany”, botiguer com a vocació i afició

Josep Maria Jubany i Arnau va néixer el 3 d’abril de 1915 a Santa Coloma de Farners i era el fill mitjà de quatre germans. El germà gran va ser el cardenal i bisbe de Girona, Narcís Jubany, que va morir el desembre de 1996. Després de treballar amb el seu oncle a Santa Coloma de Farners, va marxar d’aprenent a Barcelona per aprendre l’ofici de camiser al carrer de La Boqueria. Quan va esclatar la Guerra Civil, va haver de fugir cap a França travessant els Pirineus a peu, després de marxar de casa seva saltant per sobre dels teulats en plena nit.


Poesia Assoc. Casa del Mar
Durant un temps va treballar a la localitat francesa de Privàs, i posteriorment va poder tornar a Catalunya un cop acabat el conflicte bèl·lic. L’any 1942 –ara fa 73 anys- es va establir pel seu compte i, després de descartar diverses localitats, es va decantar per obrir una botiga a Blanes, establiment que avui dia continuen regentant dues de les seves filles: “Can Jubany”, situada al cor del centre del poble, al Carrer Ample.


Obsequi Casal Benet Ribas
Set anys més tard d’establir-se a Blanes, al 1948, es va casar amb Carmen Abellí, de Cassà de la Selva, amb qui va tenir tres filles: Concepció, Dolors i Carme. Actualment la parella continua vivint de manera autònoma amb el suport de la seva família. Tots dos gaudeixen d’un bon estat de salut i tenen el cap molt clar.


Fotografia de grup
Si se li pregunta a Josep Maria Jubany quina afició té, aquesta no és altra que la vocació de botiguer: anar a la botiga i practicar l’altre seu hobby que ja comporta l’ofici, el de conversar, “fer-la petar”. Actualment en Josep Maria i la Carmen ja compten amb 6 néts (Anna, Cristina, Fran, Xavier, Albert i Anna); i 2 besnéts (Roger i Laia).



Data de realització: 04/03/2015 | Data de la darrera actualització: 04/03/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300