Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Santuari de la Mare de Déu estrena millores en motiu de l’Aplec del Vilar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/07/2015 03:37:39 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obreria del vilarEl Santuari de la Mare de Déu estrena millores en motiu de l’Aplec del Vilar

S’han instal·lat diverses mesures de seguretat per protegir la imatge de la verge i garantir a l’hora que el lloc de culte estigui obert perquè els devots puguin seguir anant a venerar-la

La celebració del tradicional Aplec del Vilar que marca el tancament oficial dels actes de la Setmana Santa a Blanes, on avui és festa local, ha comptat enguany amb una novetat pel que fa a la mateixa instal·lació de l’ermita. Es tracta de les millores que s’han realitzat durant aquests darrers dies a la part de l’edifici on s’allotja la imatge de la verge del Vilar, que dóna nom a aquest paratge del municipi.


Aplec del Vilar 2015 - Fotografies: Quim Llorens
Amb l’objectiu que aquest lloc de culte estigui obert perquè els devots de la verge pugin seguir anant a venerar-la tots els dies, s’han instal·lat diverses mesures de seguretat i protecció al voltant de la verge. La imatge no té cap valor econòmic quantificable que pogués significar un botí en potència pels lladres, ja que no està feta de cap material valuós. En canvi, el seu possible robatori sí que significaria una pèrdua insubstituïble pel valor sentimental i emotiu que té per a molts blanencs i blanenques i gent de la comarca, així com –principalment- pels devots de la verge.

Per tots aquests motius, seguint els consells de la Policia Local de Blanes i dels Mossos d’Esquadra, que van advertir a l’Obreria del Vilar sobre els robatoris que s’han produït en d’altres santuaris similars, es va decidir instal·lar diverses mesures dissuasòries que no impediran que els devots segueixin anant a venerar la imatge de la verge.

Vidre de seguretat i tancament d’accés a la verge

Una prova exemplar de l’estimació que senten molts blanencs i blanenques envers la Verge del Vilar és que part de la quantitat econòmica que ha suposat la instal·lació d’aquestes millores en seguretat, ha estat donada per un devot. També és significatiu que una altra part dels costos han estat aportada per la mateixa empresa d’aluminis que ha efectuat la instal·lació –Montal S.A.-, que ha efectuat de franc una part dels treballs.


Vidre de Seguretat al cambril
Les millores han consistit d’una banda en la instal·lació d’un vidre blindat de seguretat en el finestral que hi ha sobre l’altar, on hi ha el cambril on es guarda la imatge de la verge. D’altra banda, les portes que donen pas a les escales per accedir al cambril del primer pis, des d’ara compten amb un sistema de tancament que no hi havia fins ara, així com unes reixes a tots dos costats de l’accés directe a l’interior del recinte on hi ha la imatge de la Mare de Déu.


Reixes en l'accés al cambril
A partir d’ara, doncs, no es podrà accedir al primer pis per venerar la verge, llevat que sigui un dia de celebració assenyalat –com és el cas del dia de l’Aplec del Vilar, o l’Aplec Votiu del mes d’octubre-, o bé si algun grup ho demana amb antelació a l’Obreria, que és la institució que té cura del manteniment del santuari. Però en canvi, la imatge de la verge seguirà sent visible des de l’interior de l’ermita i la seva veneració continuarà sent possible.

L’Aplec del Vilar, una tradició del segle XVII

El bon temps que ha presidit la jornada d’avui dimarts ha propiciat que a l’esplanada que rodeja el Santuari del Vilar s’hi apleguessin avui gran quantitat de persones disposades a passar un dia a l’aire lliure en família o amb els amics. La major part s’havien dut menjar preparat de casa, tot i que també n’hi ha hagut que han llogat les construccions per fer foc i cuinar a la brasa que hi ha alçats en diversos indrets del recinte.


La tradició de l’Aplec del Vilar es remunta al segle XVII i, seguint el què es feia des de llavors, la seva celebració ha tingut com acte central una missa encapçalada pels membres de l’Obreria del Vilar, que s’asseuen a la dreta de l’altar, mentre que a l’altre costat ho fa una representació de l’Ajuntament. També han participat els caps i comandaments de les forces de seguretat i emergència que operen al municipi: Policia Local, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil.


Per concelebrar l’eucaristia, s’ha comptat amb la participació els mossens que treballen a les parròquies i centres de culta catòlics de Blanes: Enric Roura, Josep Perich i Emili Guerrero. Després de l’ofici solemne, membres de l’Obreria del Vilar, autoritats, representants de les forces de seguretat i emergència, així com els voluntaris de Creu Roja i de l’Associació de Defensa Forestal que també han assistit a l’aplec, han participat plegats en un dinar de germanor. Finalment, a la tarda s’ha resat el rosari i una novena a l’ermita i s’ha fet una audició de sardanes amb la Cobla del Col·legi Santa Maria a l’era del Vilar.


L’Aplec del Vilar és una de les dues festes més assenyalades que es viuen al llarg de l’any al Santuari del Vilar. L’altra celebració s’escau el darrer diumenge del mes d’octubre, amb l’Aplec de Sant Rafel, quan l’Ajuntament de Blanes dóna compliment al Vot de Vila, que compta també amb una tradició centenària.

Data de realització: 04/07/2015 | Data de la darrera actualització: 04/07/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300