Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Descobrir la història de Blanes passejant barri a barri


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/17/2015 06:41:20 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LLIBRE AITOR BARRI A BARRIDescobrir la història de Blanes passejant barri a barri

Aquesta és la proposta del nou llibre publicat per l’historiador blanenc Aitor Roger presentat avui divendres: “Blanes, barri a barri”, que valoritza el patrimoni tangible i no tangible de la vila

Aquesta tarda s’ha presentat a Blanes el darrer llibre de l’historiador blanenc Aitor Roger: Blanes, barri a barri, el segon que publica en solitari en poc més d’un any. L’acte s’ha allotjat al Restaurant & Lounge Club Es Blanc, situat arran de mar, un indret que s’ha quedat petit per enquibir la gran quantitat de públic que no s’ha volgut perdre aquest esdeveniment.

Per a la presentació, Aitor Roger ha comptat amb una introducció que ha anat a càrrec de Mònica Rabassa, amiga de l’autor i membre del cos de redacció de la revista Recvll. Precisament tots dos joves són coautors del llibre Recvll: 50 anys de premis literaris a Blanes, editat enguany en motiu de l’aniversari dels guardons.


Presentació del llibre "Blanes, barri a barri", a càrrec de Mònica Rabassa
Per cloure la presentació s’ha comptat amb una breu intervenció musical, primer a càrrec de Laura Rabassa que, acompanyada a la guitarra per Noèlia González, ha cantat l’havanera Vestida de Nit. Després, ha iniciat les primeres estrofes de la cançó Prop del Mar, convidant a afegir-s’hi a l’autor del llibre, Aitor Roger, que no havia estat avisat d’aquesta sorpresa.


L’objectiu que ha mogut l’historiador a publicar aquest llibre ha estat posar en valor el patrimoni humà, natural, econòmic i monumental de Blanes, així com les seves costums i tradicions més arrelades. D’una manera amena i senzilla, dóna a conèixer alguns dels episodis més significatius de la història de la vila, i fa una descripció dels diversos barris que composen la ciutat de la Costa Brava: des dels més antics fins als de més recent creació. En tots ells l’autor intenta copsar allò que els fa ser especials i diferents a la resta de veïnats.

Una mirada inèdita als barris blanencs

El què fa singular el llibre d’Aitor Roger és que tant blanencs i blanenques com forasters coneixeran detalls que potser el pas del temps ha fet oblidar en alguns casos, mentre que en d’altres són desconeguts inclús pels mateixos veïns. Per fer encara més palesa la filosofia de contingut del llibre, la fotografia triada per a la seva portada no és la típica imatge del perfil de les seves platges o de Sa Palomera. És la d’un mas des del barri de Ca la Guidó –situat al nord de Blanes- que mira al mar, com un clar exemple de la transformació de les terres de cultiu en terrenys urbanitzats que ha experimentat al llarg dels anys la geografia blanenca.


Presentació del llibre a càrrec d'Aitor Roger
A l’hora de parlar de cadascun dels barris, l’historiador blanenc ha investigat primer l’origen del seu nom i explica els motius de la seva creació. Esbrinant com s’ha designat un indret i quins són els canvis de nom que hi ha hagut al llarg del temps, ha pogut entendre millor la seva evolució. Donat que és evident que a tots els barris s’ha viscut una transformació durant els darrers cinquanta anys, en el llibre es recorda aquells elements del seu patrimoni monumental, natural i cultural que ja han desaparegut, així com alguns dels seus elements patrimonials més importants que encara es poden trobar passejant pels seus carrers.

Investigació de documentació i entrevistes a protagonistes

Aitor Roger ha realitzat un buidatge parcial de la premsa i la bibliografia local, així com d’alguns documents històrics, principalment plànols i projectes d’urbanització que s’han anat fent. En els diferents capítols també hi ha alguns dels escrits publicats en els darrers 10 anys que van aparèixer a revistes locals com La Nota, Recvll o Celobert i que ara, a l’hora de preparar el llibre, s’han revisat i ampliat per a la ocasió.

El llibre inclou abundants fotografies que procedeixen dels fons conservats a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, així com d’altres que han estat realitzades pel mateix autor. Les imatges són especialment valuoses per comprovar la bellesa d’un altre dels encants que amaguen algunes edificacions arreu de la vila: els patis que sobreviuen davant del mar i que parlen de les aventures dels americanos que van tornar rics de Cuba o Puerto Rico. D’altra banda, el lector també hi trobarà l’origen i l’evolució de bona part dels comerços amb més de cent anys d’història que encara romanen oberts.


Una part important del redactat del llibre és el resultat de les converses mantingudes amb algunes de les persones més representatives de cada barri. Aitor Roger considera que, per poder completar cadascuna de les peces que conformen aquest llibre, la valuosa memòria viva de molts blanencs i blanenques ha estat indispensable: “El seu testimoni i les seves experiències personals són una font d’informació bàsica per a tots aquells que ens agrada la història oral, tot i que es tracti d’una informació que cal confirmar i contrastar amb d’altres fonts orals i escrites. Ells són els qui m’han contagiat l’interès per la història del poble i els qui m’han animat a donar-la a conèixer”.

L’historiador blanenc defineix el seu treball com un passeig per la història del poble a partir dels barris actuals, que s’organitzen en 25 associacions de veïns: “Si coneixem millor el nostre passat, serà més fàcil estimar allò que ens envolta, allò que veiem diàriament i que potser per ser-nos tan quotidià hem pogut menystenir. Blanes ja ha perdut massa elements del seu patrimoni. Si sabem d’on venim i coneixem i valorem allò que ens fa ser diferents a la resta de pobles, podrem convertir-nos en uns excel·lents ambaixadors de Blanes, on la Costa es fa Brava”.


Blanes, barri a barri compta amb un total de 280 pàgines, i se n’ha fet una primera edició de 500 exemplars. A l’acte de presentació del llibre s’ha comptat amb una nodrida representació de membres de les juntes de les Associacions de Veïns, així com de la vida cultural i social blanenca. També han assistit amics i col·laboradors de l’Arxiu Municipal, on treballa com a tècnic especialitzat Aitor Roger.

Un blanenc apassionat per la història i la fotografia

Aitor Roger Delgado (Blanes, 1979) és Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. L’any 2003 va ser contractat per la Universitat Catalana d’Estiu i va ser secretari tècnic dels actes de commemoració de l’Any Joaquim Ruyra. Des de 2005 treballa com a tècnic de difusió cultural a l’Arxiu Municipal de Blanes. Apassionat pel món de la fotografia des de la seva infantesa, l’any 2001 va guanyar el segon premi del 1r Concurs de Fotografia CURT-CAT organitzat pel Grup d’Imatge i Fotografia de Blanes i Òmnium Cultural Selva Marítima.


Actualment compagina la fotografia amb la publicació d’articles de temàtica històrica i entrevistes. És autor de diversos llibres i articles en publicacions periòdiques de Blanes. Entre els primers, els més recents són Respirant art. Rafael Bataller, Charo de Oteiza i els amics artistes (2013); o bé Els nous blanencs. Joves i immigració (2014), que es va completar amb una exposició fotogràfica amb instantànies realitzades pel mateix autor.

Pel que fa als articles, des de 2003 n’ha publicat més de 200 a les revistes La Nota, Celobert (edicions de Blanes, Lloret i Malgrat), Recvll o Blanda. L’any 2005 va guanyar el Premi OH d’Història Oral que organitzava Ràdio Marina, i cal mencionar també les seves aportacions en els catàlegs i opuscles editats per l’Ajuntament de Blanes a través de l’Arxiu Municipal.


L'autor amb el seu llibre - Fotografia: Albert Alenyà
Implicat en el teixit associatiu i cultural blanenc, ha participat com a membre o dinamitzador en diverses activitats com la representació nadalenca Els Pastorets, les trobades dels veïns del Carrer Ample, la celebració del Centenari del Bateig de la Costa Brava, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, així com al programa Aires Sardanistes emès durant molts anys a Ràdio Blanes, entre d’altres.

També és membre de la Obreria del Santuari del Vilar, l’Associació Estimem les Ermites i el Cor de Cambra Sota Palau. Aitor Roger és força popular i conegut entre els blanencs per la seva faceta com a mestre de cerimònies en multitud d’actes culturals i socials del municipi, i és fàcil veure’l habitualment càmera en mà per recollir en imatges els actes més destacats que tenen lloc a Blanes al llarg de l’any.Data de realització: 04/17/2015 | Data de la darrera actualització: 04/17/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300