Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

11 anys escoltant les llengües d’arreu del món que es parlen a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/30/2015 11:10:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

OficinaCatala11 anys escoltant les llengües d’arreu del món que es parlen a Blanes

Alumnes catalans i estrangers de l’Oficina de Català i de l’Escola d’Adults van mostrar al públic el seu lloc d’origen a través d’un espectacle audiovisual que es va allotjar al Teatre

D’ençà que es va posar en marxa l’Oficina de Català de Blanes, un dels objectius que sempre s’ha proposat és aconseguir que els seus alumnes esdevinguin protagonistes de diferents experiències que traspassen els murs de les aules on van a fer classe. Una de les que ha tingut més èxit al llarg dels anys –a banda de la campanya del Voluntariat per la Llengua- és la que va tenir lloc ahir al vespre al Teatre de Blanes.


Es tracta de l’espectacle audiovisual Escoltem les Llengües del Món. Les Llengües que es parlen a Blanes, que aquest 2015 ja ha depassat la dècada i ha entrat en la seva onzena edició. Durant prop d’una hora i mitja, el públic que omplia el recinte va tenir l’ocasió de poder assistir a una representació viva de la gran diversitat de llengües maternes que es parlen en aquest municipi de la Costa Brava.

Un viatge arreu del món a través de la música i la poesia

Un total de 30 alumnes de l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística, així com dos estudiants de l’Escola d’Adults, van participar en l’experiència, que va consistir en la lectura de poemes llegits en una vintena de llengües diferents. La lectura estava ambientada amb la projecció d’imatges acompanyades de música de cada país. Puntualment, també van haver-hi interpretacions musicals en viu i en directe dalt l’escenari.


11è Espectacle Escoltem les Llengües del Món
Entre els participants, hi havia alumnes que provenen del Marroc, Armènia, Bulgària, Puerto Rico, la República Dominicana, Anglaterra, Ucraïna, Romania, Colòmbia, Índia, Rússia, Itàlia, Brasil i Senegal, entre d’altres. La procedència estrangera –amb un total de 20 països diferents- va ser la majoritària, mentre que de Catalunya van participar-ne dos, i de l’Estat espanyol un de sol, de Galícia.


D’aquesta manera, dalt l’escenari van ressonar veus en rus, àrab, portuguès, francès, alemany, italià, castellà i català, així com en mandinga, hindi i romanès, entre d’altres. Tot un viatge cultural molt emotiu a través dels sentits, que portava a conèixer d’altres indrets llunyans i propers. A més, l’espectacle és diferent cada any, ja que els alumnes van canviant en cada curs, de manera que hi ha hagut ocasions en què les intervencions han consistit en un ball o una altra manifestació escènica.


L’espectacle Escoltem les Llengües del Món. Les Llengües que es parlen a Blanes es va tancar, seguint la línia distesa de la vetllada, amb una salutació col·lectiva final molt especial. Tots els alumnes que havien intervingut al llarg de la tarda, acompanyats de les seves professores, van pujar plegats dalt l’escenari i van fer un ball i una foto de grup al ritme d’una nova versió de la cançó Seven Seconds Away del conegut cantant senegalès Youssou N’Dour, un tema que va popularitzar inicialment amb Neneh Cherry.


La directora de l’Oficina de Català de Blanes, Elisa Sola, va explicar que es dedicava aquesta cançó en record d’Elhadj Ibrahima Balde, un jove senegalès blanenc que va començar a estudiar català l’any 2008 i que va morir sobtadament fa tres anys. Elhadj, molt apreciat pels alumnes i pel professorat, es declarava enamorat de la llengua catalana i convençut que parlar-la és el més normal si vius a Catalunya. Després de fer un curs intensiu per a catalanoparlants, mai no va deixar d’aprendre i practicar-lo.

11 anys Escoltant les Llengües del Món

L’Oficina de Català de Blanes va organitzar aquesta activitat per primera vegada l’any 2005, amb motiu de la Festa de la Diversitat que se celebrava llavors al municipi. Es va realitzar a l’aire lliure, a la plaça de davant la Biblioteca Comarcal, i ja llavors va ser un èxit tant de públic assistent com del nombre d’alumnes que van compartir la seva il·lusió per mostrar una part de la cultura del seu lloc d’origen al seu actual lloc de residència.


L’èxit que va tenir en aquesta primera edició va impulsar els organitzadors a proposar de donar-li continuïtat als seus alumnes, com una manera de cloure el curs escolar de cada any. Des de llavors, no s’ha deixar de fer cap any, amb noves edicions que han anat canviant alguns aspectes i millorant-ne d’altres. L’essència, però, continua essent la mateixa: reivindicar la riquesa que representa per als pobles la diversitat cultural i lingüística, i fomentar el coneixement entre les cultures.

Cloenda de les activitats organitzades per Sant Jordi

L’acte que va tenir lloc ahir al Teatre també ha servit per posar punt i final a l’extensa programació que s’ha estat duent a terme a Blanes amb motiu de Sant Jordi. El cicle cultural es va encetar la setmana passada amb les activitats que es van fer a la Biblioteca Comarcal en la Revetlla de Sant Jordi, seguida l’endemà dijous per les parades de llibres roses al carrer i l’espectacle Barcelona / Roda de Ter. Crònica d’una amistat que van oferir Jordi Boixaderes, Lluís Soler i Jordi Bosch.


L’exposició Joves Talents V.3 que s’allotjarà fins al 16 de maig a Casa Saladrigas; el XXVIII Concurs de Murals al Carrer; el concert amb La Mini Bandeta i La Bandeta de l’Escola de Música; i la inauguració de l’exposició 1714: El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula que s’allotjarà fins al 15 de maig al vestíbul de la biblioteca, han estat altres ingredients del cultural Sant Jordi de Blanes aquest 2015.Data de realització: 04/30/2015 | Data de la darrera actualització: 04/30/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300