Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les VIII Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix regalaran visites guiades a Blanes entre els participants


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/03/2015 06:55:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

SuquetPeixLes VIII Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix regalaran visites guiades a Blanes entre els participants

L’experiència es fa de l’1 al 30 de juny i hi participen 18 restaurants, que ofereixen menús d’entre 30 € i 46 € per degustar el millor de la cuina marinera blanenca

La regidora de Promoció de la Ciutat en funcions, Lara Torres, ha presentat avui a la tarda la vuitena edició de les Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix de Sa Palomera de Blanes, que es fan de l’1 al 30 de juny. La presentació ha tingut lloc al Restaurant & Lounge Inèdit, al Port Esportiu del Club Vela Blanes. L’acte també ha comptat amb la participació de Reyes Díaz i Francesc Díaz, Chefs del Restaurant & Lounge Inèdit, un establiment que tot just fa pocs dies que s’ha posat en marxa, i que s’ha volgut afegir a les VIII Jornades Gastronòmiques coincidint amb la seva inauguració.Presentació 8es Jornades Suquet de Peix de Sa Palomera
Tots dos cuiners han presentat els plats que se serveixen al menú del Suquet de Peix d’aquest local: Reyes ha creat Lágrimas Negras, a base d’all i oli, una tira de calamar i papadón; i Francesc Díaz un àpat que entra pels ulls i per la boca. Es tracta de l’Escenificació de Sa Palomera amb crema de suquet de peix acompanyada d’esferes d’escòrpora, rap i lluç, seguit de roques de mar i closques, una espectacular composició que representa el conjunt rocós que marca l’inici de la Costa Brava.


"Escenificació de Sa Palomera amb crema de Suquet de peix"
Igualment, també han assistit a l’acte representants de la resta d’establiments que s’han adherit enguany a l’experiència, alguns d’ells des de la primera edició. Aquest 2015 participen un total de 18 restaurants, un més que al 2014, quan es van servir un total de 541 menús, xifra que cada any se sol mantenir en aquests marges.


Els restaurants adherits elaboren una versió del suquet de peix, ja que aquest plat és una de les receptes de cuina marinera que admet preparacions més variades amb ingredients molt diversos. La base és una bona picada, ja sigui fregida o freda, i a partir d’aquí el peix que es faci servir per completar el plat fa que el suquet de cada restaurant tingui un gust diferent.


Visites Guiades entre tots els participants a les jornades

Una de les principals novetats que s’ha introduït enguany és que tots aquells qui facin un menú del Suquet de Peix de Sa Palomera en qualsevol dels 18 restaurants adherits rebran tiquets per fer visites guiades durant l’estiu. Els tiquets es recolliran a l’Oficina de Turisme, i la iniciativa està patrocinada per aquesta àrea de l’Ajuntament de Blanes.


Un altre dels al·licients amb què compta l’experiència és que cada restaurant participant ofereix dos menús del Suquet de Peix per sortejar en concursos que s’estan fent en diferents mitjans de comunicació contractats per a la campanya de difusió. Els guanyadors també rebran 1 lot de cava Laviret i un altre de Ses Vernes, i es regalaran dues entrades per visitar el Jardí Botànic Marimurtra.

Fulletons amb informació de les Jornades Gastronòmiques

Un dels principals elements de promoció i difusió de l’experiència són els fulletons en català i castellà, dels quals se n’han editat 5.000 exemplars. Recullen tant la localització geogràfica i la informació d’interès dels 18 restaurants com els menús que s’hi ofereixen. Els preus dels menús van des dels 30 € el més econòmic fins als 46 € el més car, tots ells incloent -a banda del plat central que constitueix el suquet-, entrants, menús de degustació sorprenents, postres i vi o cava de beguda.


Els restaurants de Blanes adherits, així com els respectius xefs, són: La Balma (Toni Marí); Can Borrell (Manel Vegas); Can Bruno (Imma Travesa); Can Flores (Pere Povill); Kiku (Kiku); Laia (Rafael Domènech); La Llotja de Blanes (David Simón); Sa Malica (José Porcel); El Mirador del Port (Jessy); La Nou (Juan Carlos Guerrero); Els Pins (Gabriel Peralta); Las Salinas (Isabel Alves); Sentits Lounge Restaurant (Òscar Vilà); Síbaris (Miquel Diamant); Cava Nit (Mònica Alemany); Can Ton (Rafaela Gallardo); El Ventall (Francesc Valiente); i Inèdit Lounge & Restaurant (Francisco Díaz).

El plat del Suquet de Peix preferit de Josep Pla

Per segon any consecutiu, el fulletó inclou tant els ingredients com les instruccions d’elaboració d’una de les receptes del Suquet de Peix de Sa Palomera que feien els antics mariners. El veterà cuiner lligat a Blanes Toni Murcia Torroella s’ha encarregat de nou de rescatar de l’oblit una de les receptes que hi ha. Enguany es tracta del Suquet de Congre amb pèsols que, segons explica, era un dels plats preferits de l’escriptor Josep Pla.


Francesc Díaz, Lara Torres i Toni Murcia
Toni Murcia recorda que Blanes, com a vila marinera i amb una activitat pesquera molt important, ha recollit al llarg de la seva història una rica diversitat gastronòmica, però sense que hagi arribat a arrelar mai un plat típic específic. Gran part d’aquesta gastronomia s’ha transmès tradicionalment a través dels menjars que feien els pescadors quan anaven a feinejar amb les barques d’arrossegament o les de teranyina, amb fogonets de carbó, reunits a la popa del vaixell.


Plat "Lágrimas Negras"
Segons el veterà cuiner, els plats que més es feien els pescadors eren la sèpia amb patates, i fins i tot macarrons banyats sempre amb l’all-i-oli negat de morter, que no els faltava mai: “Els diferents plats que ens han arribat a taula, com poden ser l’arrossejat de fideus, el cimitomba o guisats a l’all cremat, han anat evolucionant al llarg dels anys a través dels nostres pescadors, els nostres cuiners i les nostres cases”, explica Toni Murcia.


Toni Murcia provant el plat del Restaurant Inèdit
Per últim, conclou: “Un dels plats que ha arrelat més a la nostra cuina és el del Suquet de Peix, on cadascú l’elabora de manera diferent, però on hi hauria d’haver sempre una bona picada, ja sigui fregida o freda, i on la variació del peix fa que aquest guisat surti diferent a cada cuina. Els pescadors, amb una bona picada, elaboraven aquest plat juntament amb el peix que pescaven del dia”.

Patrocinadors 8es Jornades Gastronòmiques Suquet de Peix

Els patrocinadors de les vuitenes Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix Sa Palomera de Blanes són: Grup Ros, Font Vella, Hotel Mar Ski (Samba Hotels) i el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava. D’altra banda, es compta amb la col·laboració del Jardí Botànic Marimurtra, Cava Laviret i Cava Ses Vernes

Data de realització: 06/03/2015 | Data de la darrera actualització: 06/03/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300