Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

S’hissa la bandera groga a les platges per precaució, per la presència de taques d’origen natural al mar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/01/2015 03:52:13 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

S’hissa la bandera groga a les platges per precaució, per la presència de taques d’origen natural al mar

Segons un informe de l’Institut de Ciències del Mar, es tracta de mucílags originats per algues microscòpiques no tòxiques, igual que les taques detectades aquests darrers dies a Pineda de Mar

El departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ha tornat a hissar avui dimecres la bandera groga que indica precaució a l’hora de banyar-se a les tres platges de Blanes: S’Abanell, Blanes Centre i Cala Bona. El motiu ha estat purament preventiu, ja que s’ha detectat la presència de taques marronoses al mar, que coincideixen amb les que aquests darrers dies també s’han pogut veure a Pineda de Mar.

Ahir a la tarda ja es va hissar la bandera groga per haver detectat una primera taca i, al persistir la seva presència, avui també s’ha decidit tornar a enlairar-la a les tres platges. Segons el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, el què s’ha detectat són unes taques de color marronós que, si entren en contacte amb la pell, produeixen una sensació de picor molt similar a la que pot produir una medusa, però amb menor intensitat.


Platja de Blanes Centre, aquest dimecres
En aquest sentit, la major part d’atencions que efectuades avui dimecres pels socorristes aquàtics han estat més relacionades amb informar sobre la presència de la bandera groga –ja que habitualment s’hissa quan fa una mica de mala mar o hi ha meduses-, que no pas en assistir banyistes per la picor que produeix. Tot i que els efectius de Protecció Civil també han constatat que, de moment, només s’ha detectat la presència d’aquestes taques en alguns punts de la platja de S’Abanell, les atencions per picades s’han realitzat en les tres platges del municipi.

L’Institut de Ciències del Mar descarta que sigui tòxic

Aquests darrers dies diversos usuaris ja van queixar-se de picors després de banyar-se a les platges de Pineda de Mar. Per aquest motiu, l’Institut de Ciències del Mar ha efectuat unes analítiques que confirmen que les taques detectades en alguns punts de la costa del Maresme són d’origen natural i no procedeixen de cap abocament ni de cap mal funcionament d’una estació depuradora.

L’informe també indica que aquestes taques no són nocives per a l’ésser humà, ja que són mucílags naturals originats per una o més espècies de fitoplàncton marí, és a dir: algues microscòpiques. Segons els experts, no es té constància que els mucílags siguin urticants, però en canvi és habitual que es moguin i s’acumulin en forma de masses enganxoses per l’acció de l’onatge, els vents i corrents marins. Al traslladar-se pel medi marí, és normal que arrosseguin petits organismes urticants com meduses de mida molt petita, anemones i hidroïdeus, entre d’altres.


Precisament són aquests darrers organismes els que provoquen picors i irritacions entre els banyistes. L’aparició de mucílags a l’aigua és un fenomen natural molt freqüent a les aigües litorals, i de fet s’observa tots els anys. L’estiu del 2013 ja es va observar la formació de grans agregacions i fileres de mucílag en bona part del litoral de Tarragona.
Data de realització: 07/01/2015 | Data de la darrera actualització: 07/01/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300