Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Bandera groga a les platges de Blanes per mala mar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/03/2015 01:34:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Bandera groga a les platges de Blanes per mala mar

Avui no s’ha tornat a registrar cap nou cas de banyistes afectats per picors. Ahir a la tarda es van recollir les mostres d’aigua s’espera que els resultats dels anàlisis es donin els propers dies

Per tercer dia consecutiu, avui divendres les platges de Blanes continuen tenint la bandera groga onejant a les tres principals zones de bany. Aquests vegada però, Protecció Civil ha decidit hissar aquest avís que indica que cal tenir precaució a l’hora de banyar-se per la mala mar que hi ha en aquesta zona de la Costa Brava.


Platja de S'Abanell, avui al matí
Pel que fa als episodis que s’han viscut aquests darrers dies, amb usuaris de les platges que es queixaven de sensació de picor després de banyar-se, fins a primera hora del migdia d’avui divendres no s’ha registrat cap cas, a diferència dels quatre anteriors dies. També s’han deixat d’observar al mar les taques marronoses que s’havien pogut veure surant a tocar de la línia de la costa, i que tot sembla indicar que són les que haurien provocat aquests episodis de picors entre els banyistes.

A l’espera dels resultats de les anàlisis de l’Institut de Ciències del Mar

Finalment, els investigadors de l’Institut de Ciències de Mar que havien de venir a recollir mostres de l’aigua per fer les corresponents comprovacions, van arribar a Blanes la tarda d’ahir dijous. Per fer aquesta operació, el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, els va acompanyar en l’embarcació de rescat i vigilància d’aquest servei. Durant prop d’una hora, l’embarcació va estar fent un exhaustiu recorregut tant arran de la costa com mar endins per recollir diferents mostres de l’aigua.


Platja de Blanes Centre, avui al matí
Els resultats de les anàlisis s’espera que puguin estar enllestits durant els propers dies. Una de les hipòtesis en què es treballa és que hi hagi un banc de meduses molt petites mar endins, motiu pel qual els científics van demanar el suport de Protecció Civil de Blanes per agafar les mostres. Segons aquesta hipòtesi, les taques marronoses que s’han detectat aquests darrers dies, haurien arrossegat petits organismes urticants d’aquestes meduses, provocant els episodis de picors entre els banyistes.

En tot cas, fins al moment l’únic referent que hi ha hagut per poder explicar els casos de banyistes que es queixaven de sensació de picor, són els resultats de les anàlisis que es van fer fa uns dies a Pineda de Mar, on també es van registrar els mateixos indicis que a Blanes: les taques marronoses i les picors. Els resultats de les analítiques que va fer l’Institut de Ciències del Mar van indicar que les taques no són nocives per a les persones, ja que es tracta de mucílags naturals originats per una o més espècies de fitoplàncton marí: algues microscòpiques.

Bandera vermella en una zona de bany durant cinc hores

La bandera vermella que indica prohibició de banyar-se, va haver d’hissar-se aquest passat dijous a una zona molt concreta de la platja de Blanes Centre, davant la presència de les ja esmentades taques marronoses i casos de banyistes que es queixaven de picades. La bandera vermella va estar onejant durant prop de cinc hores, i es va decidir substituir-la per la groga que indica precaució a quarts de 5 de la tarda, al no registrar-se més casos de banyistes amb sensació de picor i la tornada a la normalitat.


Zona de platja a tocar Club Vela Blanes
La mesura de treure la bandera vermella i tornar a permetre el bany es va prendre a nivell purament preventiu, ja que ni ahir dijous ni durant tots aquests dies que està durant l’afectació no s’ha registrat cap cas greu que indiqui que cal prendre un major nivell de precaució. El què va impulsar l’Ajuntament a tancar 350 metres lineals de platja de la zona de Blanes Centre –la resta de platja de Blanes Centre va romandre amb bandera groga- va ser que es tracta d’un indret molt recollit i molt sovintejat per les famílies amb nens, així com grups de casals d’estiu amb mainada.


Precisament aquest matí, quan continua onejant la bandera groga que avui s’ha hissat per mala mar, s’han vist nombroses famílies i nens banyar-se en aquesta part de la platja, a diferència de bona part de la costa blanenca, on comparativament no n’hi havia tants. La zona on ahir es va hissar la bandera vermella està situada davant el Lloc de Socors de la platja de Blanes Centre, al costat del Club Vela Blanes.
Data de realització: 07/03/2015 | Data de la darrera actualització: 07/03/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300