Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Jornada Cultural Catalunya-Euskal Herria amb música i dansa


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/20/2015 05:22:13 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Jornada Cultural Catalunya-Euskal Herria amb música i dansa

Adaxka de Kemen d’Irun per un costat, i l’Esbart Joaquim Ruyra i la Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes per l’altre, van oferir un espectacle amb balls tradicionals dissabte a la nit

L’escenari de la Plaça dels Dies Feiners va allotjar la nit d’aquest passat dissabte una Jornada Cultural Catalunya-Euskal Herria, amb música i dansa per a joves, protagonitzada per tres formacions. Els convidats van ser els membres del grup Adaxka de Kemen, provinent d’Irun (Euskal Herria), mentre que Catalunya va estar representada per l’Esbart Joaquim Ruyra i la Cobla del Col·legi Santa Maria, totes dues formacions de Blanes.

Es tractava d’oferir una actuació que unís les cultures basca i catalana, com a punt culminant a l’intercanvi que comparteixen durant aquests dies els membres de les tres entitats. Els 28 dansaires i 3 músics d’Euskal Herria van arribar a Blanes el passat 16 de juliol, i s’hi estaran fins avui dilluns, quan marxaran de tornada. Per la seva banda, les dues formacions blanenques viatjaran fins a Irun el proper 29 de juliol, i està previst que siguin de tornada el 3 d’agost.


Adaxka de Kemen (Irun) - Fotografies: Antònia Borràs
Durant la seva estada a Blanes, els components d’Adaxka de Kemen s’han allotjat amb les famílies dels dansaires i músics de l’Esbart Joaquim Ruyra i de la Cobla del Col·legi Santa Maria, i així es farà recíprocament a l’inrevés quan siguin a Euskal Herria. El mateix espectacle que es va oferir dissabte passat a Blanes serà el què es tornarà a ballar a finals de juliol a Irun.

Espectacle de Música i Dansa

L’espectacle va incloure dues parts, encetades en tots dos casos per la dansa i la música dels convidats. A la primera part els nois i noies van fer diverses peces de la Dantzari Dantza, un cicle de danses de Durangaldea, a Bizkaia. Primer els nois van ballar en grup utilitzant eines i després les noies van oferir altres balls en grup de Gipuzkoa: Agintariena, Txotxongilo, Banako, Sagar Dantza, Irungo Fandangoa i Arrantzale Dantza. La primera part es va completar amb les danses de l’Esbart Joaquim Ruyra, interpretades amb la música de la Cobla del Col·legi Santa Maria: Quadrilla de Martorell, Danses de Vilanova, Entrellissada del Rosselló i la Farandola.

La segona part es va iniciar de nou amb el grup d’Irun, que va interpretar danses d’Araba amb ajuda de dultzainas (gaites): Ciego (on hi ha la Sarrera, Danza, Zuhaitza i Makil Joko), Te Vi, Bercijana i Jota del Pingajo. Les danses del Ciego es ballen el 8 de setembre en honor a la verge protectora del poble i es van recuperar a la dècada dels anys 40. Per la seva banda, els membres de l’esbart amb la música de la cobla van oferir Cercolets, Contrapàs Xinxina, Sardana, Majorales d’Ulldemolins i la Jota de la Pobla de Massaluca.


Esbart Joaquim Ruyra
La vetllada es va tancar amb un taller de danses d’Euskal Herria i Catalunya que va estar obert a la participació de tothom que va voler posar a prova les seves dots com a dansaire. Val a dir que els tres músics visitants van tocar amb diversos instruments típics d’Euskal Herria: Dultzaina (gaita), Trikitixa (acordió), Pandera (pandereta), Atabala (tambor), i el Txistu i Tambolí (com el flabiol i el tamborí catalans). L’esbart Joaquim Ruyra estava compost per 9 dansaires, mentre que la Cobla del Col·legi Santa Maria aplegava 16 músics.

Recepció Oficial a l’Ajuntament de Blanes

Poc abans que comencés l’actuació, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va rebre els nois i noies que havien de protagonitzar l’espectacle, en una recepció que va tenir lloc al despatx d’alcaldia. El gran nombre de dansaires que havien de participar –principalment pel que fa als membre del grup Adaxka de Kemen- va fer que l’espai de l’Ajuntament es quedés petit per enquibir-los a tots.


Recepció a l'Ajuntament de Blanes
Durant la trobada, la delegació basca va entregar a l’alcalde, com a obsequis que es lliuraven a l’Ajuntament de Blanes, un llibre del cantant Luis Mariano –un tenor basc nascut a Irun que va accedir a la celebritat al 1945 amb l’opereta La belle de Cadix-, així com diverses publicacions sobre el municipi d’Euskal Herria d’on provenia el grup de dansaires i músics. Un altre dels obsequis que ha estat entregat a la ciutat de Blanes va ser una reproducció de La Columna de San Juan Harria, un monument històric que s’alça davant l’Ajuntament d’Irun, i que simbolitza la personalitat pròpia i independent d’aquesta localitat basca.Data de realització: 07/20/2015 | Data de la darrera actualització: 07/20/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300