Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El pregó del corredor d’elit Xavi Marina dóna el tret de sortida a la Festa Major 2015


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/22/2015 12:04:02 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El pregó del corredor d’elit Xavi Marina dóna el tret de sortida a la Festa Major 2015

Ha recordat la infantesa, els seus inicis en les curses i les proves on ha participat, que l’han dut a recórrer bona part del món portant sempre el nom de Blanes arrelat al cor

El tret de sortida de la Festa Major de Santa Anna de Blanes l’ha donat aquesta tarda-vespre el pregó que aquest 2015 ha anat a càrrec del corredor d’elit blanenc Xavi Marina. L’acte ha tingut lloc a la Plaça dels Dies Feiners plena de gom a gom d’espectadors, i l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat dalt de l’escenari per tots els regidors i regidores de l’Ajuntament.


Pregó Xavi Marina - Fotografies: Javier Calvete
L’alcalde ha presentat al pregoner com un esportista d’elit jove que, per damunt de tot, és una persona humil, senzilla, i que estima el poble de Blanes. Tanmateix, Miquel Lupiáñez ha lloat els valors que representa Xavi Marina: les persones que estan definides per la cultura de l’esforç, la cultura de la salut i l’estima envers Blanes. A més, a través de les curses de resistència on participa que l’han dut a recórrer bona part del món, ha actuat sempre com a ambaixador esportiu de la vila.

Pastisser de professió, apassionat per l’esport i enamorat de Blanes

Només començar, el pregoner ha fet tota una declaració d’intencions, explicant que porta Blanes ben arrelat al cor, així com la seva gent i les seves tradicions: “Presumeixo de blanenc allà on vaig, i ja són uns quants els països visitats al llarg dels meus 36 anys !”. Abans de passar a relatar els guanys esportius que l’han fet més popular i conegut, ha compartit amb el públic els seus records d’infantesa, especialment l’origen dels seus respectius avis.


El seu yayo patern va fundar a la planta baixa de l’edifici familiar del barri de La Plantera la Pastisseria Marina a mitjans de la dècada dels 70 i, malgrat que el pare d’en Xavi era ferrer, aviat es va incorporar al negoci familiar. Tot seguit, el pregoner ha parlat del barri on va créixer, on està situada la pastisseria: La Plantera, i ha recordant en especial que, així com abans estava incomunicat amb el centre i anar-hi era tota una aventura, actualment continua sent un veïnat amb molta vida.

Quan era adolescent, va començar a treballar al negoci familiar, combinant la feina amb els estudis al gremi de pastissers Barcelona: “Sempre he tingut clar que volia ser pastisser, m’agradava treballar i l’ofici és molt variat, poc rutinari (...) Això si, matinem molt, però després tenim una mica de temps de lleure per poder fer moltes coses”. A partir d’aquí, el pregoner ha recordat els seus inicis en el món de l’esport practicant diverses disciplines, però en especial els més de 10 anys que va formar part del Club Deportiu Blanes de futbol. Al començar a treballar els caps de setmana a la pastisseria ja no podia jugar els partits i finalment ho va haver de deixar.

Arran d’aquest moment en la seva vida es troben els seus inicis amb les curses. I és que durant el pregó, Xavi Marina ha reconegut una seva debilitat potser no prou coneguda: li encanta menjar, i sobretot els dolços. El seu contacte diari amb aquests productes per la seva feina el va fer pensar que potser si corria a diari equilibraria els excessos gastronòmics.

Reptes esportius més destacats arreu del planeta

A partir d’aquí, el relat s’ha aturat especialment en recordar els reptes esportius més destacats on ha participat Xavi Marina. Amb l’entrada al món del triatló va perfeccionar molt el córrer, però també la natació i la bicicleta, que seria la seva base per a futures fites. Va ser llavors quan va començar a fer bons resultats a la Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós, fins que finalment la va guanyar i va seguir fent-ho durant sis edicions consecutives.


La seva primera cursa de resistència més significativa va ser l’Ironman de Lanzarote, que va ajudar-lo a descobrir tot un nou món: “Mirat ara, des de la distància, veig que em va obrir una porta al paradís. Curses, nous països, moltes amistats, molt sacrifici, constància, emocions, paisatges inimaginables i moments que només pots sentir quan portes el teu cos al límit”. També li va canviar la vida a nivell sentimental, ja que una setmana després de l’Ironman, quan anava a fer una entrevista per TV Blanes, va conèixer la seva dona, la Neus, i fins ara han seguit junts compartint moltes experiències.

Amb el seu esperit de superació innat i, aprofitant les vacances de la feina, ha buscat la manera de viatjar i descobrir paisatges i cultures, que ha recordat amb tot el públic, parlant entre d’altres de la Marathon des Sables al desert del Sàhara; a l’Himàlaia; a la Selva Tropical; l’Ultra Trail del Mont Blanc; el desert de Namib; la travessia nedant a l’estret de Gibraltar; la Jungle Marathon de Brasil, el desert d’Atacama a Xile; la cursa de Jersusalem a Tel Avi, l’Ultra Jungle a Perú; la Ice Ultra a l’Àrtic; i la darrera, la Rovaniemi a la Lapònia Finesa.


Per preparar-se per a tots aquests reptes s’entrena aquí: “A Blanes sempre he trobat el clima i el terreny adient per entrenar qualsevol cursa que he fet. Quan entrenes, el paisatge és importantíssim i Blanes et motiva a cada passa que fas. En aquestes curses el 50% és el “coco”. Has de motivar-te moltíssim, dia a dia, a cada entrenament”.

Declaració d’intencions pròpies i reivindicacions públiques

El darrer tram del pregó ha fet un repàs a tota una sèrie de reflexions de Xavi Marina al voltant del món de l’esport, una mena de declaració d’intencions pròpies, a l’hora que aprofitava per fer diverses reivindicacions. En aquest sentit, ha demanat als organismes públics, centres educatius i casals de gent gran que donin suport a la pràctica esportiva, ja que és una manera de fer salut.

També ha recordat que a través de l’esport es pot potenciar la integració, en especial dels nouvinguts. Per això, ha parlat del gran nombre d’entitats esportives que hi ha a Blanes, definint-les com un tresor que cal saber utilitzar a favor d’una vila més cohesionada i integradora. Seguint aquesta línia, ha remarcat que l’esport també pot ser solidari i ha demanat que es potenciï la destinació de turisme esportiu, tenint en compte el gran potencial i els elements amb què es compta.


Per últim, el record de la prova que va organitzar durant cinc anys, la Costa Brava Xtrem Running que recorria el litoral des de Blanes fins a Portbou, ha servit per expressar el desig que aviat sigui realitat el projecte per tornar a obrir el tram del camí de ronda de Blanes, actualment tancat pel perill que suposen les esllavissades. Com no podia ser d’una altra manera, després d’avançar que la seva propera aventura esportiva el durà al mont Fuji del Japó, ha fet la seva darrera declaració d’intencions “Jo seguiré donant a conèixer el nom de Blanes arreu del món i endolcint la vida dels blanencs i visitants. Visca Blanes i Glòria a Santa Anna!”.


Al terme del pregó s’ha complert una de les tradicions més nostrades del municipi: l’alcalde ha lliurat a Xavi Marina una reproducció de la Font Gòtica. Es tracta de la més alta distinció que concedeix l’Ajuntament de Blanes, reservada als pregoners de la Festa Major, als ciutadans i ciutadanes que han fet un destacat servei a la vila, així com als regidors i regidores que deixen el seu càrrec al consistori.

Ha estat llavors quan Miquel Lupiáñez ha anunciat “Que comenci la Festa Major!”, unes paraules reblades per una sonora traca de petards aeris llençats des del terrat de l’edifici de l’Ajuntament de Blanes, a càrrec de la Colla de Diables Sa Forcanera.

Data de realització: 07/22/2015 | Data de la darrera actualització: 07/22/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300