Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Festa Major celebra avui els actes més tradicionals en motiu de Santa Anna


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/26/2015 06:22:02 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Festa Major celebra avui els actes més tradicionals en motiu de Santa Anna

Aquest migdia s’ha fet la sortida de la comitiva oficial amb els gegants, la missa concelebrada i el Ball de Morratxes amb l’Esbart Joaquim Ruyra

Avui diumenge 26 de juliol Blanes viu el dia central de la Festa Major amb motiu de la festivitat de Santa Anna, la seva patrona. Per això, aquest migdia s’han celebrat els actes més tradicionals, començant per un dels més històrics que encara es conserven: la sortida de la comitiva oficial des de la porta de l’edifici de l’Ajuntament.


Sortida comitiva - Fotografies: Quim Llorens
El batlle de Blanes, Miquel Lupiáñez, s’ha estrenat enguany encapçalant la comitiva i, com marca la tradició, portava la característica vara d’alcalde a les mans. L’acompanyaven en la cercavila els membres de l’equip de govern, regidors i regidores de l’Ajuntament i representants de les forces de seguretat del municipi. Tots ells anaven precedits per la música que tocava la Banda Musical de Blanes, així com pels balls dels dos gegants de la vila: en Gastó i na Caterina, a càrrec dels membres de la Colla Gegantera.


Missa en honor a Santa Anna
La comitiva ha arribat fins la parròquia Santa Maria, on s’ha fet un ofici solemne concelebrat pels mossens Enric Roura, Emili Guerrero i Carles Mundet en honor a la patrona, i després tots els seus components han iniciat la tornada fins al lloc de partida. Val a dir que enguany el portador de la geganta, Na Caterina, ha estat Vicent Mertens, un jove que pertany a una colla gegantera de Bèlgica i que ha demanat a la de Blanes poder participar a la festa. Per això, la Colla Gegantera de Blanes li ha deixat la seva característica indumentària i ha dut la geganta.

Ball de Morratxes amb l’Esbart Joaquim Ruyra

Els actes més tradicionals del matí-migdia s’han tancat amb un dels que atrau sempre una gran quantitat de públic. Es tracta del Ball de Morratxes a càrrec de l’Esbart Joaquim Ruyra, que l’ha interpretat amb la música en directe de la Cobla Sabadell dirigida avui per Josep Maria Guinart. Això és perquè va ser aquest compositor blanenc qui es va encarregar de crear fa més de 30 anys la peça musical de la dansa.

La història del Ball de Morratxes es remunta a l’època feudal, quan els comptes de Cabrera primer i els senyors de Blanes després governaven de manera feudal aquesta vila. La gent del poble podia sentir la música al so de dolçaina que s’interpretava des dels salons d’estiu del palau, que avui dia allotja la parròquia Santa Maria.


Amb el pas del temps i la decadència feudatària, aquest ball va passar al poble i era costum dansar-la el dia de l’Aplec del Vilar. Hi ha dos grups de personatges ben diferenciats, fins i tot en la manera de vestir. Per una banda, els representants de l’Obreria amb l’alcalde al davant i per l’altra els representants dels vilatans més humils.


El Ball de Morratxes va formar part del dia de Santa Anna durant molts anys, però cap a la meitat del segle vint va deixar de fer-se. Va ser l’any 2003 quan es va tornar a recuperar aquesta tradició 100% blanenca, que se segueix mantenint. Un cop acabat el ball, igual que es va fer per primera vegada l’any 2011, els espectadors assistents també han pogut ballar aquesta dansa, ajudats pels membres de l’Esbart Joaquim Ruyra. La invitació a dansar aviat l’han acceptat l’alcalde, regidors i regidores, així com el públic que omplia el passeig, on també s’ha fet una audició de sardanes.

Data de realització: 07/26/2015 | Data de la darrera actualització: 07/26/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300