Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

6è Docus a la Fresca: nits d’estiu a l’aire lliure amb un cicle de cinema documental compromès


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/04/2015 11:57:08 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DOCUS A LA FRESCA 20156è Docus a la Fresca: nits d’estiu a l’aire lliure amb un cicle de cinema documental compromès

Organitzat per La Focal, el cicle arrenca el divendres 7 d’agost tractant la violència de gènere amb “La maleta de Marta”. La projecció comptarà amb l’assistència de la seva protagonista i víctima gràcies al suport d’Amnistia Internacional

L’Associació Cultural La Focal de Blanes proposa per sisè any consecutiu passar les nits d’estiu del mes d’agost gaudint de cinema compromès i crític, que convida a la reflexió als espectadors que hi assisteixen, a l’hora que els permet passar una sessió nocturna a l’aire lliure. Ho fan projectant documentals amb temàtiques de caire social que apropen a diferents realitats, amb l’objectiu de conscienciar i visibilitzar temes d’actualitat, així com denunciar qüestions potser no massa aprofundides pel gran públic.Docus a la Fresca 2014 - Fotografies: Javier Calvete
Per confeccionar la programació, La Focal compta amb la col·laboració i suport de diverses entitats i plataformes de caire humanitari, així com d’ONGs. El cicle Docus a la Fresca inclou quatre projeccions que es faran cada divendres del mes d’agost a les 10 de la nit al centre de Blanes –la Plaça Verge Maria, a tocar del Carrer Raval- i, en molts casos, es comptarà amb la presència dels directors, així com dels protagonistes dels documentals. És el cas de la primera sessió d’aquest divendres dia 7.

La sessió d’estrena de Docus a la Fresca d’aquest 2015 projectarà La maleta de Marta, que gira entorn a l’experiència de Marta Anguita. També compta amb altres exemples reals tant del sofriment i la lluita de la dona maltractada com de la visió dels professionals que treballen la violència de gènere. La protagonista, Marta Anguita, assistirà a la projecció del 7 d’agost per donar el seu testimoni en primera persona gràcies al suport del Grup Local de Blanes d’Amnistia Internacional, que s’ha encarregat de facilitar el documental i de l’assistència de la seva protagonista.

Rodada l’any 2013, La maleta de Marta està dirigida per Günter Schwaiger, s’ha projectat en diversos festivals de drets humans, i ha obtingut diversos reconeixements tant de la crítica especialitzada com del públic en general. Amb una duració de poc més d’una hora i vint minuts, després de la seva projecció s’obrirà un vídeo-forum on la convidada d’excepció, Marta Anguita, ajudarà a centrar el tema de la violència de gènere des de la seva pròpia vivència.

Retallades sanitàries amb un exemple molt proper

La segona sessió del divendres 14 d’agost tindrà les retallades sanitàries com a rerefons a través de la projecció de Determinants de la Salut, el Negoci de la Vida. Dirigit l’any 2014 per Frederic Pahisa, de SICOM, es basa en una anàlisi exhaustiva de la situació de la salut pública i posa de manifest els creixents problemes que hi ha actualment per accedir a aquest dret si no es compta amb un determinat estatus econòmic. Si la OMS recomana lluitar contra la distribució desigual del poder, els diners i els recursos per millorar les condicions de vida quotidiana, a Determinants de la Salut, el Negoci de la Vida es demostra que avui dia s’està fent tot el contrari.


Amb posterioritat al tancament de la programació del 2015, l’actual situació a l’Hospital Comarcal de Blanes ha impulsat a La Focal a variar el guió inicial. Per això, s’ha convidat perquè assisteixin a la sessió de vídeo-forum representants dels principals protagonistes: la direcció i el comitè d’empresa de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Des de l’entitat cultural també es consideren molt valuoses les aportacions que puguin fer els principals afectats: els usuaris del centre sanitari.

Gestió dels recursos naturals i sostenibilitat del territori

Els dos darrers documentals que tancaran el 6è cicle de Docus a la Fresca quedaran centrats en sengles temes força relacionats: la gestió dels recursos naturals envers les energies no renovables, així com l’especulació i el creixement desmesurat que ha conduït a malmetre el territori. Per centrar la primera qüestió, el 21 d’agost s’oferirà Crudo Paraíso, una producció de l’any 2015 de Blanca Ordóñez que arriba a Blanes en primícia. Es tracta d’una pre-estrena oficial, ja que el documental ha estat coparticipat i patrocinat per l’Associació Cultural La Focal mitjançant un Verkami

Per això, es comptarà amb la participació de la directora del treball, que saludarà als espectadors a través d’una intervenció en directe en streaming, ja que els seus compromisos professionals la retenen a Canàries. Precisament la història que explica Crudo Paraíso se centra en els prospeccions petrolieres que l’Estat espanyol porta dècades permetent que es facin en aquestes illes, perpetuades en el temps malgrat els experts mediambientals internacionals ho desaconsellen i els entesos en lleis no acaben d’entendre la fugida en fals del govern per consentir-ho.


El cicle d’enguany es tancarà el dia 28 amb Els límits de la Costa Brava, un documental rodat l’any 2003 però que, per sort o per desgràcia, avui dia encara no ha perdut vigència. Es basa en els fons cinematogràfics del segle XX, reblats amb les intervencions d’experts que tracten el tema de la sostenibilitat al territori des de diverses vessants. Així, hi ha des de la geògrafa humanista Ivette Barbaza; fins al catedràtic d’economia a la UAB, Joan Cals; passant pel professor de botànica a la UdG, Lluís Polo, o bé el director de la Fundació Territori i Paisatge, Jordi Sargatal.

En aquest cas, el tema de rerefons que es tractarà serà el projecte per allargar l’autopista C-32, que durant els darrers mesos ha estat motiu de debat a Blanes i Lloret, les dues poblacions afectades pel traçat. L’associació La Focal ha convidat perquè assisteixin a la sessió de tancament de Docus a la Fresca representants de la Plataforma Aturem la C-32. També hi participarà el guionista i realitzador del documental, Antoni Martí.

El sisè cicle de Docus a la Fresca compta amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i la col·laboració de: Grup Ros, Bar Rafel, Poma Verda, Els Terrassans, Franma, El Banyonet, L’Animalada, Magda G Boutique, El Patufet, Perruqueria Margort, Bar La Torrada, Taverna de n’Esteve, L’Ancla, Congelats Blanes, Instal·lacions Xena, Auto Repris i Bar Churrería La Plantera.

Data de realització: 08/04/2015 | Data de la darrera actualització: 08/04/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300