Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Èxit de públic al primer “Docus a la Fresca”, que continua el 14 d’agost amb la situació a la sanitat pública


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/12/2015 12:38:28 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DOCUS A LA FRESCA 2015Èxit de públic al primer “Docus a la Fresca”, que continua el 14 d’agost amb la situació a la sanitat pública

El segon documental “La Salut, el Negoci de la Vida”, prendrà el relleu de “La maleta de Marta”, que va tractar la violència de gènere comptant amb la participació de la seva protagonista

Aquest proper divendres 14 d’agost continuarà a Blanes el 6è cicle Docus a la Fresca que organitza l’Associació Cultural La Focal, projectant en aquesta ocasió el treball Determinants de la Salut, el Negoci de la Vida, que té com a rerefons les retallades sanitàries. La segona sessió començarà a les 10 de la nit i s’allotjarà al centre de la vila, a la Plaça Verge Maria, a tocar del Carrer Raval.


1a sessió "Docus a la Fresca" - Fotografies: Javier Calvete
Dirigit l’any 2014 per Frederic Pahisa, de SICOM, es basa en una anàlisi exhaustiva de la situació de la salut pública i posa de manifest els creixents problemes que hi ha actualment per accedir a aquest dret si no es compta amb un determinat estatus econòmic. Si la OMS recomana lluitar contra la distribució desigual del poder, els diners i els recursos per millorar les condicions de vida quotidiana, a Determinants de la Salut, el Negoci de la Vida es demostra que avui dia s’està fent tot el contrari.


Projecció de "La maleta de Marta"
Amb posterioritat al tancament de la programació del 2015, l’actual situació a l’Hospital Comarcal de Blanes ha impulsat a La Focal a variar el guió inicial. Per això, s’ha convidat perquè assisteixin a la sessió de vídeo-forum representants dels principals protagonistes: la direcció i l’associació de treballadors –el comitè d’empresa- de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Des de l’entitat cultural també es consideren molt valuoses les aportacions que puguin fer els principals afectats: els usuaris del centre sanitari.

Impactant inici del cicle amb la projecció de “La maleta de Marta”

La segona sessió s’espera que repeteixi l’aclaparador èxit que va tenir la primera nit d’arrencada del cicle, divendres passat, quan es va projectar La maleta de Marta. El documental se centra en el cas real de Marta Anguita, una dona a qui el seu ex-marit va intentar assassinar l’any 2000. Si el treball dirigit per Günter Schwaiger va impactar prou entre el públic, la participació de la seva protagonista en el vídeo-forum posterior va ajudar de manera contundent a poder aprofundir en el tema de la violència de gènere amb un testimoni certament únic i d’excepció.


La presència de Marta Anguita, així com la projecció del documental –que s’estrenava per primer cop a comarques gironines-, van ser possibles gràcies al suport del Grup Local de Blanes d’Amnistia Internacional, que va facilitar ambdues coses. A més, al llarg dels sis anys que ja fa que s’organitza el cicle, mai no havia passat que assistís a una projecció la protagonista directa del documental. La contundent personalitat de la Marta va fer que l’experiència fos encara més intensa per a tothom.

I és que abans de ser una dona dèbil i derrotada, Marta Anguita mira de fit a fit el seu destí i s’hi enfronta amb la mateixa força de voluntat que l’1 de novembre de fa 15 anys la va ajudar a salvar la vida. Per això, quan Amnistia Internacional li va proposar protagonitzar el documental de Günter Schwaiger, no s’ho va pensar dos cops: “Convisc amb la por, però per a mi poder explicar el meu cas davant els mitjans de comunicació i conscienciar a la gent és una forma de superar el meu problema”.


Marta Anguita, amb la Plataforma de Dones de Blanes
Aquesta temença és a causa que el seu assassí –com a ella li agrada referir-s’hi, ja que hi ha una sentència que així ho diu-, després de complir 11 dels 15 anys a què va ser condemnat, ara és en llibertat i sense control. A més, com que va ser jutjat abans de l’entrada en vigor de la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere del 2005, no pot demanar ni tan sols que li col·loquin un localitzador per saber on és.

Per això, Marta Anguita ha de canviar de domicili constantment, per fugir d’una possible nova agressió, i és ella qui ha de conviure amb aquesta por: “A ell li han donat la llibertat, mentre que a mi m’han tancat. No puc tenir Facebook ni estar a les xarxes socials, i he de canviar-me de ciutat cada dos per tres. Em sento doblement agredida”. Si bé considera que la justícia la va emparar durant el judici, en canvi quan va haver de reclamar els seus drets com a víctima ja no va ser així.


Va ser llavors quan es va posar en contacte amb Amnistia Internacional, amb qui continua vinculada ajudant-los activament a través de centenars de xerrades que ha protagonitzat arreu d’Europa i l’Estat espanyol, sempre amb un mateix objectiu: “Que totes aquelles dones que pateixen violència de gènere sàpiguen que és possible sortir-se’n”.

Una maleta carregada de crua realitat i d’esperança

A través del documental ha tingut l’oportunitat de fer arribar el seu cas a molts llocs, ajudant-se també a ella mateixa a exorcitzar la seva experiència que, una vegada més, fa cert l’aforisme que la realitat supera sempre la ficció. El seu exmarit va passar de l’agressió verbal a l’intent d’assassinat sense un pas intermig. Quan ella va iniciar els tràmits de separació, va atropellar-la, apunyalar-la i degollar-la a plena llum del dia, en un cèntric carrer de Sevilla. Només la intervenció de quatre vianants i la seva pròpia força defensiva van fer possible que ara pugui explicar-ho.


Durant la seva estada a Blanes, Marta Anguita va atendre nombrosos mitjans de comunicació locals, comarcals i nacionals. A la tarda va mantenir una reunió amb la Plataforma de Dones de Blanes, especialitzada en atendre i informar dones que pateixen violència de gènere; i a la nit va finalitzar el seu periple parlant amb veu alta i clara de la seva experiència, a la sessió de vídeo-forum.


L’endemà dissabte, Marta va marxar de nou carregant la seva maleta física i psicològica, cap a un altre destí on pugui ajudar algú altre a començar a desfer-se de la injustícia i del llastimós pes que representa patir l’agressió física o verbal d’una persona que, algun dia, vas estimar.

Data de realització: 08/12/2015 | Data de la darrera actualització: 08/12/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300