Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

“50 anys formant músics”: exposició commemorativa de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/15/2015 12:04:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Banda_ColSantaMaria“50 anys formant músics”: exposició commemorativa de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria

Coincidint amb els 50 anys de la seva primera actuació musical, Casa Saladrigas allotja una exposició que es podrà visitar fins a mitjans de setembre, formant part dels actes del cicle celebratiu

Durant aquests darrers mesos la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria està protagonitzant un bon grapat d’activitats per celebrar una data prou significativa com és arribar als primers 50 anys. Aquest passat divendres, coincidint amb la vigília de la festivitat que dóna nom a l’entitat, Santa Maria, es va fer la inauguració d’una exposició commemorativa que, igual que la resta d’esdeveniments, es presenta sota el lema 50 anys formant músics, i es podrà visitar fins al 12 de setembre.


Fotografia de grup de tots els participants en l'acte
L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, i del president de l’entitat, Joaquim Hostench, van encapçalar la inauguració que es va fer ahir a la tarda a Casa Saladrigas. L’acte també va comptar amb un convidat d’excepció, el fundador de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, el pare Joaquim Alqueza, que va encoratjar a tots els presents a seguir gaudint dels actes de celebració i a continuar sumant més anys d’aniversari.


Actuació de la Banda del Col·legi Santa Maria
La inauguració va tenir un marcat caire festiu i musical ja que, abans d’iniciar-lo, la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria va oferir un breu concert amb tres de les peces més emblemàtiques d’aquest tipus de formacions musicals: els pasdobles Amparito Roca i El gato montés, així com la coneguda marxa 76 trombons. Posteriorment, es van fer les fotografies de família de rigor situant-se davant d’una reproducció en cartró de l’escultura al·legòrica Al Músic. Creada per l’artista blanenc Quico Ros, es tracta d’un dels ingredients amb què compta el cicle commemoratiu dels 50 anys.

50 anys formant músics

L’exposició recull principalment a través de fotografies la història d’aquest primer mig segle de vida de la banda i cobla, que precisament va fer la seva primera actuació el 21 d’agost de 1965, coincidint amb la Festa dels Copatrons que se celebrarà a Blanes la setmana vinent, del dia 20 al 23. Les fotografies han estat cedides per l’Arxiu Municipal de Blanes, així com per totes aquelles persones que han passat per l’entitat: pares i mares, professors, músics, familiars i amics. D’altra banda, a la mostra també s’hi inclouen elements característics com cartells d’actuacions, estendards i trofeus que han anat recollint en els seus nombrosos viatges i intercanvis realitzats.


Exposició "50 anys formant músics"
Actualment l’associació musical sense ànim de lucre Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes està formada per joves estudiants amb edats compreses entre els 8 i els 18 anys que dediquen gran part del seu temps lliure al món de la música. A més de les formacions com a Banda i Cobla, dirigides per Jordi Sacristán, també hi ha una Big Band i l’Escola de Música del Col·legi Santa Maria, amb més de 25 anys d’experiència. L’escola va ser creada per complementar l’educació dels joves músics, a qui s’insta perquè assoleixin un bon nivell d’interpretació musical, combinant l’aprenentatge teòric amb la pràctica i posant especial interès en la interpretació de música en grup.

Mig segle de vida innovant a Catalunya

La Banda i Cobla no va néixer d’una manera sobtada, sinó com a resultat d’un procés previ de creació d’altres formacions de caire musical al Col·legi Santa Maria, que pertany a la congregació dels Fills de la Sagrada Família. L’any 1957 el pare Antoni Piqué va crear la Polifònica i l’Escolania, i quan al 1964 va arribar a Blanes el pare Joaquim Alqueza com a nou director, va ampliar el nombre de cantaires i va crear la Tuna infantil.


El fundador de la Banda i Cobla, Joaquim Alqueza, a l'exposició
Al següent curs es va gestar la idea de crear una Banda de Música, formada majoritàriament per nois que havien passat per l’Escolania i la Tuna. Dos anys més tard, al 1967, es va crear la Cobla, la primera infantil que va néixer arreu de Catalunya. Va ser per això que l’any 1996, en reconeixement al mèrit en la formació de joves músics de cobla i en la difusió de la sardana, la Generalitat de Catalunya va concedir la Creu de Sant Jordi al pare Joaquim Alqueza, a qui aquell mateix any l’Ajuntament de Blanes va encarregar que fes el pregó d’obertura de la Festa Major.


Joaquim Alqueza, Jordi Sacristán i Joaquim Hostench
La Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria no és una formació totalment característica, ja sigui per l’edat dels seus components o per la quantitat d’aquests, que de vegades poden arribar a ser més de 20 músics tocant alhora quan el més freqüent és que n’hi hagi 11. L’extens treball de la cobla es tradueix musicalment en un ampli i variat repertori extensiu també a la seva varietat com a banda. A Blanes sempre ha participat activament en activitats pròpies, així com en les que organitzen altres entitats i institucions, principalment l’Ajuntament.Data de realització: 08/15/2015 | Data de la darrera actualització: 08/15/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300