Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes viurà dissabte la Fal·lera Gegantera a través de la XVII Trobada de colles


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/27/2015 12:22:56 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

GEGANTERA, COLLABlanes viurà dissabte la Fal·lera Gegantera a través de la XVII Trobada de colles

La Colla Gegantera s’ha marcat l’objectiu que els barris, escoles i entitats de la vila se sentin més seus els gegants i gegantons, que durant el darrer any han incorporat nous personatges

A Blanes ja ha esdevingut una tradició no escrita que el darrer dissabte d’agost, quan estem a punt de girar un nou full al calendari i anar de cap al setembre, s’hi allotgi un acte de cultura popular catalana que registra una gran afluència de públic cada any, des que es va posar en marxa, en aquest municipi. Es tracta de la Trobada Gegantera, que enguany arribarà ja a la seva 17a edició, amb una sòlida trajectòria històrica a l’esquena.

L’esdeveniment que, com dèiem, tindrà lloc el dissabte 29 d’agost, començarà a les sis de la tarda amb la plantada de gegants al Passeig de Mar, i continuarà a les set del vespre amb l’acte més vistós i participat: la cercavila que transcorrerà per diversos carrers del centre de la vila fins arribar de nou al Passeig de Mar, davant el Banc dels Músics. Allí tindran lloc la sessió dels balls de gegants de les colles participants, que es tancarà amb el què protagonitzaran els gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina.


La Colla Gegantera de Blanes
Aquesta part de la vetllada, que presentaran dos mestres de cerimònia d’excepció, Joan Bertrana i Guillem Bitlloch, finalitzarà amb el lliurament d’obsequis, els parlaments oficials i un concurs de fal·leres, el crit que caracteritza les colles geganteres. A banda de l’entitat blanenca, la XVII Trobada Gegantera de Blanes també comptarà amb la participació d’altres cinc entitats: les colles geganteres de Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners i la Barceloneta; els gegantons de l’Esbart Joaquim Ruyra i la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle de Blanes.

Obrir la Colla Gegantera de Blanes a tota la vila

Aquesta serà la primera trobada que s’encarregarà de coordinar el nou Cap de Colla, Cinto Juanes, que ha pres el relleu a qui ho ha estat fent durant els darrers anys, Laia Planas. Juanes, que agraeix a l’antiga junta el seu esforç i el magnífic nivell heretat, avança que entre els nous objectius que s’han marcat s’inclou fer més extensiva la Fal·lera Gegantera a tota la vila.

Justament per aquesta raó, la imatge del cartell i de la publicació que s’ha editat per fer difusió de la trobada fa referència a aquest objectiu. La imatge és un fotomuntatge amb una fotografia aèria del municipi on destaquen repartits arreu de la geografia blanenca els dos gegants i quatre dels gegantons de la colla: en Vadô Set-Trossos, Es Forcaner, en Màxim i la Mariona.


Ball de Plaça Festa Copatrons 2015
En aquest sentit, Cinto Juanes, Cap de Colla, explica: “Volem que els nostres barris, escoles i entitats se sentin abraçats per la calor dels nostres amfitrions, tant la dels nostres gegants com la dels gegantons, al so de gralles i caixes. Per això, animem a tothom a participar i acompanyar les cercaviles pels nostres carrers, i a compartir amb tots nosaltres la fal·lera gegantera”.

De fet, una bona mostra d’aquesta animació ja s’ha pogut tastar i compartir durant el darrer cap de setmana, en motiu de la Festa Major Petita de Blanes. Coincidint amb aquest cicle festiu, la Colla Gegantera ha participat en quatre dels diferents actes que han tingut lloc en aquesta vila de la Costa Brava per festejar als Copatrons, Sant Bonòs i Sant Maximià.

La Gran Família de la Colla Gegantera de Blanes

Durant aquest darrer any, l’entitat blanenca ha vist augmentada la seva família, amb la incorporació de nous personatges. Així, fa uns dies s’ha complert el primer any de vida d’un nou gegantó, el manaia Màxim, que va ser batejat al 2014 en motiu de la Festa Major Petita.


En Màxim evoca la figura d’un dels dos copatrons de Blanes, ja que la llegenda diu que Maximià i Bonòs –els copatrons- eren dos soldats romans de l’any 363 després de Crist originaris d’Antioquia que, convertits al cristianisme, varen ser martiritzats assolint la santedat. El nou gegantó fa 2’12 m d’alçada, pesa 6 kg i està fet de cartró pedra.


Tom, un dels nous gegantons de la colla
D’altra banda, també són relativament nous a la colla dos altres gegantons més menuts i d’origen no tan històric, sinó d’una coneguda sèrie de dibuixos animats dels Estats Units. En Tom –aportat per la família Cases González-, i en Jerry –aportat per la família Soria Capmajó-, que tenen com a portadors a dos nens per la lleugera càrrega i escassa alçada que tenen.


La Colla Gegantera, a la Festa Major de Santa Anna 2015
La resta de la colla la composen els gegantons Vadô Set-Trossos, Es Forcaner i Mariona, així com els sis capgrossos: la Iaia, l’Avi, el Nen, el Metge, el Francès i el Dimoni. Per damunt de tots aquests elements –tant metafòrica com físicament- hi ha els dos gegants de Blanes, en Gastó –que fa 4’05 m d’alçada i pesa 60 kg-, i na Caterina –fa 3’85 m i pesa 55 kg-. Van ser creats l’any 1992 i representen els vescomtes de Cabrera: Gastó de Montcada i Grallla, i Caterina de Montcada i Bou.Data de realització: 08/27/2015 | Data de la darrera actualització: 08/25/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300