Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Multitudinària 17a Trobada Gegantera de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/31/2015 12:39:59 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

GEGANTERA, COLLAMultitudinària 17a Trobada Gegantera de Blanes

Van participar com a colles convidades Lloret, Santa Coloma de Franers i la Barceloneta. També van ser-hi els gegantons de l’Esbart J.Ruyra i la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle

La 17a edició de la Trobada Gegantera de Blanes que va tenir lloc dissabte passat va ser seguida per un gran nombre de públic que no es va voler perdre els diferents ingredients de què va constar. L’esdeveniment es va encetar a les sis de la tarda, i va tenyir de festa, gresca i música de gralla el centre de la vila fins que va caure la nit.


17a Trobada Gegantera - Fotografies: Cesc Casals
Co-organitzada per la Colla Gengantera de Blanes i l’Ajuntament, la trobada ha culminat la continuada presència de l’entitat blanenca als actes de la vila al llarg de l’any, però amb especial intensitat durant aquests darrers dies. Primer en motiu de la Festa Major de Santa Anna del mes de juliol, i encara amb més protagonisme aquest mes d’agost, quan s’ha celebrat la Festa Major Petita, la dels copatrons Sant Bonós i Sant Maximià.

Més de 200 integrants i centenars d’espectadors

La trobada va aplegar més de 200 integrants entre portadors, grallers, timbalers, caps grossos, gegantons, gegants, músics i personal de suport de cadascuna de les entitats que van participar-hi. Si a aquest nodrit nombre li afegim els centenars d’espectadors que va anar congregant al llarg de la seva celebració, es pot ben dir que l’esdeveniment va ser multitudinari.

A banda de la colla amfitriona, també es va comptar amb la participació de l’Associació de Gegants i Capgrossos de Lloret de Mar, la Colla Gegantera de Santa Coloma de Farners; i els Geganters de la Barceloneta, que van tenir el suport de la colla del també barceloní barri de Raval amb diversos portadors. D’altra banda, també van ser-hi els gegantons de l’Esbart Joaquim Ruyra i la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle.


Com és habitual, el primer ingredient de la 17a Trobada Gegantera va ser la plantada de gegants al Passeig de Mar, on ja s’hi van anar congregar una gran quantitat d’espectadors des que van arribar els primers gegants i gegantons. Majoritàriament es tractava de famílies amb la canalla, que se senten especialment atrets per les figures dels gegants i capgrossos però, sobretot, pels sons dels tambors. També hi havia turistes, que aprofitaven per fer-se fotografies i selfies amb algun d’aquests típics elements del bestiari de cultura popular.


Pels volts de les set de la tarda es va iniciar la tradicional cercavila que, per tercer any consecutiu, va variar la direcció del recorregut i va començar pel Carrer Muralla. La festiva marxa, on predominava la música de la gralla i els timbals, així com de la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle, va continuar pels carrers Raval i Ample, arribant de nou al Passeig de Mar, on els diferents integrants es van anar aturant davant del Banc dels Músics.

Balls de Gegants i lliurament de reconeixements

El darrer ingredient de la 17a Trobada Gegantera de Blanes el van conduir dos mestres de cerimònia d’excepció: Joan Bertrana, ex-cap de colla i geganter de Blanes, i Guillem Bitlloch, qui també és geganter. Tots dos es van encarregar d’anar presentant els integrants de totes les colles conforme anaven arribant al Passeig de Mar i anaven formant una semi-rotllana, i després van donar pas als Balls de Gegants.

Primer ho van fer els gegantons de l’Esbart Joaquim Ruyra, en Bernat i na Violant; i després els gegants de Lloret de Mar, en Naïs i Miss Lin, amb els gegantons Senyor del Foc, Àngel de la Lluna i el nou gegantó, el Petit Cavaller. Els següents en ballar van els de Santa Coloma de Farners: amb en Romaní, la Farigola i la Malva; i darrera d’ells els de la Barceloneta: en Ganxut, en Ramonet i en Miquelet i el general Lázaro.


Els amfitrions de la trobada, la Colla Gegantera de Blanes, van ser els darrers en ballar. Primer amb els capgrossos i tres dels gegantons: en Màxim, na Mariona i es Forcaner, amb música de Tomàs Bedós, arranjada per Xavi Pendon. Després va ballar en solitari el gegantó Vadô Set-Trossos amb la música de Xavi Pendon, seguit pels gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina, que van dansar la peça composada per Rafel Comas, i que també ha estat arranjada recentment per Xavi Pendon.

Tot seguit es van fer els parlaments oficials a càrrec del regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, i del cap de la Colla Gegantera de Blanes, Cinto Juanes. Ells dos, acompanyats d’altres regidors i regidores de l’Ajuntament, es van anar encarregant de lliurar als representants de totes les entitats de la trobada sengles records del seu pas per la trobada, consistents en una teula de ceràmica amb les imatges dels dos gegants de Blanes, així com del nou gegantó batejat l’any passat, en Màxim.


El cap de colla, Cinto Juanes, lliura l'obsequi al regidor
de Cultura i Festes, Quim Torrecillas,
També es van lliurar aquests mateixos obsequis a les tres persones que han estat al capdavant de la Colla Gegantera de Blanes els últims anys, en agraïment a l’excel·lent tasca que han dut a terme: Laia Planas, Marta Gómez i Raquel Sánchez. La Colla Gegantera de Blanes va agrair idènticament la tasca de suport al Departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, encarregant-se de recollir l’obsequi en el seu nom el regidor d’aquesta àrea, Quim Torrecillas.

IV Concurs Internacional de Fal·leres

A rengló seguit, es va celebrar el Concurs Internacional de Fal·leres, que enguany s’ha fet per quart any consecutiu. Cada colla va designar un o una representant que va haver de fer una fal·lera, el crit de guerra geganter, amb la màxima intensitat sonora i duració possible.


Pablo Guisado, autor de la fal·lera més llarga
Finalment els guanyadors van ser Joan Segura, que representava la colla de la Barceloneta, per ser l’autor del crit més intens. La fal·lera més llarga la va fer Pablo Guisado, de la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle. Després del concurs, la trobada es va tancar amb un ball col·lectiu de tots els integrants, reblat poc després per un sopar popular de fi de festa.

Data de realització: 08/31/2015 | Data de la darrera actualització: 09/02/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300