Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

10 anys d’ACAP, l’Associació Catalana Parkinson de Blanes, la Selva i l’Alt Maresme


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/08/2015 02:36:10 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

10 anys d’ACAP, l’Associació Catalana Parkinson de Blanes, la Selva i l’Alt Maresme

Amb motiu del desè aniversari de l’entitat social, s’ha inaugurat l’exposició “Sense Paraules”, i també es farà una representació teatral, una actuació de dansa i un dinar de germanor

ACAP, l’Associació Catalana de Parkinson Blanes, La Selva i l’Alt Maresme, es va crear l’any 2005 per donar atenció als qui pateixen aquesta malaltia. Va néixer de la voluntat dels propis afectats i les seves famílies, comptant ben aviat amb el suport i participació de professionals socials, sanitaris i voluntaris. Per commemorar aquest desè aniversari, ACAP Blanes ha programat diverses activitats que culminaran a finals de novembre.


Exposició "Sense Paraules" d'ACAP Blanes
El tret de sortida dels actes celebratius va tenir lloc el passat divendres, amb la inauguració de l’exposició Sense Paraules, que s’allotja a la Sala García-Tornel del Carrer Ample. Com el seu nom ja indica, a través de diversos plafons on el que predomina són les fotografies protagonitzades pels mateixos usuaris de l’entitat, es dóna a conèixer la malaltia desconeguda per a la societat en general, i sovint també pels mateixos afectats i els seus familiars.


L’acte d’inauguració el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de la presidenta d’ACAP Blanes, Antònia Escalé, així com de diversos membres de l’entitat, que no es van voler perdre l’ocasió de participar-hi. L’exposició es podrà visitar a la Sala García-Tornel fins el proper 13 de setembre, i està oberta tots els dies de 18 a 20’30 h. Durant el proper pont de l’11 al 13 de setembre també s’obrirà durant els matins, de 11 a 13 h.

Sense Paraules, una exposició que ha donat la volta a Europa

L’exposició Sense Paraules la va impulsar fa cinc anys ACAP Blanes, principalment liderada per qui des dels seus inicis va ser el president de l’entitat, Antoni Olmo, que va morir fa pocs anys. Amb aquest projecte es va voler complir l’objectiu de desfer molts equívocs i mites que hi ha sobre la malaltia, no tan sols de cara als mateixos afectats i els seus familiars, sinó sobretot de cara al públic en general, que sol desconèixer i malinterpretar els seus símptomes.

També es volia conscienciar sobre la necessitat d’una major atenció social, més investigació i teràpies complementàries. En els primers plafons s’explica que el Parkinson és una malaltia neurodegenerativa, crònica, progressiva i, fins al moment, incurable. A partir d’aquí, en els successius plafons s’informa sobre quantes persones la pateixen, i també recorda que un 10% dels afectats comencen a presentar els primers indicis quan són encara força joves, abans dels 40 anys, en el què s’anomena Parkinson Jove.


Tot seguit, es descriuen els principals símptomes que es poden patir, tot i que això no vol dir, ni molt menys, que s’hagin de tenir tots i de manera severa, ja que cada persona és diferent. Els símptomes poden ser: tremolor, bradicinesia, rigidesa, inestabilitat postural, congelació, alteració de la marxa, girs i caigudes, trastorns de la son, ansietat i depressió, alteracions cutànies, pèrdua de l’olfacte i disfagia, acatísia, discinèsia, cansament i fatiga. Altres alteracions poden presentar-se en la dicció, trastorns digestius, respiratoris, sensorials i/o oculars. Pel que fa al tractament, es parla sobre mètodes de rehabilitació, teràpia ocupacional, logopèdia, fisioteràpia, atenció psicològica i tractament farmacològic.


Després que fa cinc anys l’exposició es va inaugurar a Blanes, va començar un periple que l’ha dut a una gran quantitat de poblacions. No tan sols de Catalunya, sinó també d’arreu de l’estat espanyol, així com d’Europa. De fet, quan es va projectar la mostra ja va tenir una clara vocació internacional, de manera que els plafons es van escriure en català, castellà, euskera, gallec i anglès.

Celebració del 10è aniversari

La celebració dels primers 10 anys de vida de l’entitat inclourà noves activitats que s’han programat durant les properes setmanes i mesos. Així, a finals de setembre l’Escola de Dansa Daina de Blanes té previst oferir un espectacle de ball, i de cara al diumenge 4 d’octubre el grup de teatre de Blanes El Mirall també ha preparat una representació escènica.


Els actes culminaran el 21 de novembre, amb un dinar de germanor que es farà a Lloret de Mar, al mateix indret on durant els inicis de l’entitat s’hi allotjaven moltes trobades. Aquesta celebració coincidirà amb la data exacta en què, fa 10 anys, es va fer la constitució oficial d’ACAP Blanes. Actualment l’Associació Catalana de Parkinson Blanes, La Selva i l’Alt Maresme compta amb uns 90 associats, i té la seu a l’Avinguda Joan Carles I de Blanes.


Data de realització: 09/08/2015 | Data de la darrera actualització: 09/08/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300