Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El cicle dedicat a Ruyra també ha inclòs una ruta literària per mar i terra i una exposició


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/12/2015 08:12:32 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El cicle dedicat a Ruyra també ha inclòs una ruta literària per mar i terra i una exposició

Avui al matí s’ha fet l’itinerari marítim, mentre que diumenge està previst que es faci per terra. Fins al 27 de setembre es podrà visitar una exposició allotjada a Casa Oms, al Carrer Ample

Els actes ruyrians d’aquest dissabte s’han encetat al matí amb el seguiment de la Ruta Literària Joaquim. La seva excepcionalitat rau en què ha estat la primera vegada que s’ha pogut fer l’itinerari marítim que va dissenyar Joana Muñoz com a treball de final de carrera. Si bé compta amb una part que es fa per terra i una altra per mar, la Joana l’ha refet de nou per poder fer el recorregut per mar avui, després que durant el curs escolar passat més de 200 nois i noies van fer l’itinerari terrestre.


Sortida de la Ruta Joaquim Ruyra per mar
Les 83 persones que han participat en l’experiència –les places estaven limitades a l’aforament del creuer, la Judriola- han estat citades al Monument a Joaquim Ruyra que hi ha al Passeig de Mar, encapçalat per una escultura que precisament reprodueix la figura de Fra Sadurní, el protagonista del conte Les coses benignes. Després d’embarcar-se, els viatgers de la ruta han fet un recorregut fins arribar a Santa Cristina passant per Sa Forcanera, Es Viver, S’Agüia i tots aquells paratges que van inspirar relats com ara El rem de trenta-quatre, Jacobé o L’Idil·li d’en Temme.

La ruta per mar es completarà diumenge amb dues sessions de l’itinerari literari per terra que, en aquest cas, anirà a càrrec d’Aitor Roger. Qui al 2003 va ser secretari tècnic dels actes de commemoració de l’Any Ruyra donarà a conèixer la vida i obra de l’escriptor a través dels paisatges blanencs que va dibuixar a través de paraules en les seves narracions, així com els estats d’ànim dels personatges, que l’escriptor descrivia als seus relats per intentar entendre quin és el paper de l’home en el món.

Exposició Ruyra i les coses benignes

El punt de partida de la Ruta Literària per terra serà Casa Oms, a la planta baixa de les dependències municipals que hi ha al Carrer Ample, i on antigament vivia la mare de l’escriptor. Aquest espai allotjarà fins al 27 de setembre l’exposició que es presenta sota el títol Ruyra i les coses benignes, que es va inaugurar ahir coincidint amb l’11 de Setembre. El regidor de Cultura i Festes i l’Arxiu Municipal, Quim Torrecillas, així com l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, van encapçalar l’acte inaugural.


Inauguració de l'exposició "Joaquim Ruyra i les coses benignes"
Fotografies: Javier Calvete
També va participar-hi Miquel Oliveras, autor de les aquarel·les que il·lustren el llibre Joaquim Ruyra i els Caputxins, els originals de les es poden visitar a l’exposició. El pintor, nascut a Olot l’any 1968, pertany a la nissaga dels Vayreda, i al 1988 va ingressar a l’ordre dels frares menors caputxins, ordenant-se Prevere al 1997. Com a pintor ha fet nombroses exposicions arreu de Catalunya i a l’estranger, i les obres que il·lustren el llibre, i que formen part de la mostra, descriuen paisatges del convent de Blanes i l’univers ruyrià que l’envolta.

L’exposició es complementa amb material divers que prové de l’Arxiu Municipal. Així, hi ha exemplars dels tres llibres editats a principis del segle XX que recullen l’obra de Ruyra –Marines i Boscatges, La Parada i Entre Flames-, o bé documents originals dels diferents homenatges que se li han fet a Blanes: al 1934, 1958 i, principalment, al 2003 en motiu de l’Any Ruyra. La mostra Ruyra i les coses benignes estarà oberta tots els dies per ser visitada des de les cinc de la tarda fins les vuit del vespre.


Quim Torrecillas, Miquel Oliveras i regidors de l'equip de govern
En acabats els parlaments, la inauguració es va traslladar a l’exterior de Casa Oms, ja que es va immortalitzar l’ocasió fent-se una fotografia de grup que tenia de fons un altre dels elements amb què compta aquest cicle d’actes dedicats al mestre de la narrativa. Emmarcant aquest cicle d’homenatge, des del passat dijous s’ha penjat al balcó de la casa del Carrer Ample on vivia l’escriptor –gairebé davant per davant amb Casa Oms- una fotografia de gran format que protagonitza Joaquim Ruyra.


Al fons de la imatge, la casa on va viure Joaquim Ruyra,
al balcó de la qual s'ha penjat la fotografia de gran format
La imatge que s’ha instal·lat reprodueix la instantània que va ser presa el 27 de setembre de l’any 1934, en motiu dels 75 anys que complia aquell dia. En ella es veu Joaquim Ruyra exactament al mateix lloc on s’ha penjat la fotografia, i se’l veu saludant a la concurrència que s’hi va aplegar per festejar l’aniversari. La fotografia estarà penjada justament fins aquesta jornada del 27 de setembre, la data que també marcarà el punt i final de l’exposició.

Suport de diverses empreses i institucions

Per a l’organització dels actes dedicats a Joaquim Ruyra, l’Ajuntament de Blanes ha comptat amb el suport i col·laboració de diverses empreses i institucions. Així, a banda de la implicació de l’ordre dels Caputxins de Sarrià, també s’hi compta Editorial Mediterrània, Dofi Jet, Panoràmic Blanes el Convent de Blanes, Fleca i Pastisseria Marina, Cava Laviret, Peixos Ros i les vinyes blanenques Cal Correu, productores del vi Blanc de Vela.

Data de realització: 09/12/2015 | Data de la darrera actualització: 09/15/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300