Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes tanca un intens cap de setmana d’activitats de la Diada, que ha inclòs un cicle propi dedicat a Joaquim Ruyra


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/14/2015 01:00:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

RUYRA DIADA 2015Blanes tanca un intens cap de setmana d’activitats de la Diada, que ha inclòs un cicle propi dedicat a Joaquim Ruyra

La Fira de Sabors Catalans ha rebut milers de visitants durant quatre dies, i ahir diumenge es van fer dues Rutes Literàries de Joaquim Ruyra per terra

Durant quatre dies, Blanes ha viscut un intens cap de setmana en què han tingut lloc un gran nombre d’activitats en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, i que han comptat amb un cicle propi dedicat a la figura de l’escriptor Joaquim Ruyra. Tot això, sense comptar amb els actes esportius, culturals i socials que també han tingut lloc durant els darrers dies, però que no estaven directament relacionats amb l’11 de Setembre.


IV Fira de Sabors Catalans, diumenge al vespre
La programació d’activitats es va encetar el passat dijous amb la posada en marxa de la quarta edició de la Fira de Sabors Catalans, que va estar allotjada al Passeig de Mar fins la nit de diumenge passat. Co-organitzada per l’Ajuntament de Blanes i l’Associació Cultural Sabors de Catalunya, l’esdeveniment ha inclòs diverses activitats amb l’objectiu que generessin dinamisme econòmic, així com per atraure més visitants a la vila aprofitant els darrers dies d’estiu i el llarg cap de setmana.


Justament per aquest motiu, durant el matí del diumenge l’Ajuntament de Blanes va instal·lar al recinte firal un estand d’informació turística on es repartien fulletons informatius amb els principals atractius amb què compta el municipi, així com material de promoció de la vila. També es va exposar una mostra de productes que s’elaboren i/o fabriquen al municipi, com ara cava, vi, melmelada, joguines i altres artilugis que són made in Blanes.


Després que la tarda-vespre de dijous la pluja va deslluir un xic les primeres hores en què les parades van estar en marxa, durant aquests darrers dies l’afluència de gent ha estat constant, comptant-se per milers les persones que s’hi van acostar per fer una ullada o adquirir algun dels seus productes. El fil conductor de la fira han estat la vintena de parades que oferien productes alimentaris i artesans de la terra, així com bijuteria, objectes de regal, llibres en miniatura, llaminadures i un llarg etcètera.

Al mateix recinte de la fira també hi havia una part dedicada a l’esbarjo infantil on destacava la presència d’uns inflables, un trenet perquè hi pugessin les criatures o bé la figura d’una vaca perquè la mainada aprengués a munyir llet. A l’altre extrem del recinte, a l’escenari del Banc dels Músics, s’han programat diverses actuacions culturals i lúdiques, principalment concerts de música folk, de cantautor o amb versions de conegudes cançons catalanes.

Ruta Literària Joaquim Ruyra per terra

L’intens cap de setmana, en què Blanes ha bullit d’activitats, comptava amb un fil conductor propi. Es tractava del cicle dedicat a la figura de l’escriptor Joaquim Ruyra, que han tingut el nucli central aquests dies, i que culminaran el 27 de setembre, coincidint amb el natalici de l’escriptor gironí de naixement, però blanenc durant tota la seva vida. Serà aquell dia quan es podrà visitar per darrera vegada l’exposició Ruyra i les coses benignes, que està allotjada a la planta baixa de Casa Oms, el domicili on vivia la mare de l’escriptor, i s’obre des de les cinc de la tarda fins les vuit del vespre.


Punt de partida ruta: exposició "Ruyra i les coses benignes"
La inauguració d’aquesta mostra, que va tenir lloc l’11 de setembre al matí, va marcar el punt de partida dels actes celebratius, que van tancar-se pel que fa al cap de setmana passat amb dues sessions de la Ruta Literària Joaquim Ruyra per terra. L’itinerari terrestre, que es va fer diumenge al matí i al migdia amb dos grups formats per una vintena de persones, va anar a càrrec del tècnic de l’Arxiu Municipal i expert en la vida i obra de l’autor, Aitor Roger.


Els participants a la ruta, davant la casa de Ruyra
Als participants en les dues sessions se’ls va citar precisament a Casa Oms, obrint-se especialment per a la ocasió, ja que el seu horari de visita és a les tardes. Des d’aquí, la següent aturada obligada va ser a l’edifici on va viure Ruyra a Blanes, situat just al seu davant. Després, la ruta va seguir aturant-se en diversos indrets del municipi, en especial davant la Roca de Sa Palomera i el monument del Passeig de Mar dedicat a l’escriptor, i que reprodueix el personatge literari Fra Sadurní, que protagonitza Les coses benignes.


Aitor Roger, que al 2003 va ser secretari tècnic dels actes de commemoració de l’Any Ruyra, va donar a conèixer molts detalls no massa coneguts de la vida i obra de l’escriptor passejant pels mateixos indrets per on fa un segle ho va fer el mestre de les lletres. La ruta literària per terra va completar la que just el dia abans ja s’havia pogut fer per mar, guiada per Joana Muñoz, i on van participar-hi 83 persones que es van emmarcar en un dels creuers que fa excursions per la Costa Brava: la Judriola.


L’acte central del cicle dedicat a Joaquim Ruyra va tenir lloc la tarda-vespre del dissabte, quan es va presentar el llibre Joaquim Ruyra i els caputxins al mateix indret on es va inspirar per escriure les narracions que el composen: el Convent de Blanes. La celebració literària va comptar amb més de 200 assistents, en un acte que es va tancar amb una lectura dramatitzada d’un dels tres contes de Ruyra que s’inclou al llibre: El frare escalfallits.

Data de realització: 09/14/2015 | Data de la darrera actualització: 09/15/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300