Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Homenatge a Udo Baumann, editor de la revista “Actual” durant 20 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/17/2015 06:42:44 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ACTUALHomenatge a Udo Baumann, editor de la revista “Actual” durant 20 anys

L’Ajuntament ha fet un reconeixement a la tasca del periodista blanenc d’origen alemany, que ha decidit posar punt i final a la publicació mensual que va arribar a fer-se indispensable a totes les llars

L’Ajuntament de Blanes ha fet un acte de reconeixement a Udo Baumann, editor de la revista Actual, en motiu que el periodista blanenc d’origen alemany ha decidit posar punt i final a la publicació després de 20 anys. L’homenatge s’ha fet aquesta tarda de dijous amb caràcter privat, i ha tingut lloc al despatx d’alcaldia del consistori blanenc.


L'alcalde amb Udo Bauman i Ma Rosa Joseph
L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat per bona part dels regidors i regidores de la corporació. També ha assistit la dona d’Udo Baumann, Ma Rosa Joseph, que no ha volgut deixar perdre’s l’ocasió de participar-hi. L’homenatge ha estat senzill però carregat d’emocions, sobretot per part del seu protagonista, ja que se l’ha convocat a que vingués a l’ajuntament amb un altre pretext, comptant amb la complicitat de la seva dona.


Homenatge a Udo Baumann
En nom del consistori i de la vila en general, l’alcalde ha lliurat a Udo Baumann una placa ceràmica que reprodueix l’escut oficial de l’Ajuntament de Blanes, en agraïment als més de 20 anys de servei en aquesta localitat. També ha estat l’ocasió perquè tant el batlle com la resta d’assistents li hagin pogut manifestar al periodista elogis i felicitacions per la dedicació i implicació que sempre ha tingut en la vida social blanenca.


Quim Torrecillas i Udo Baumann
Amb el tancament de la revista Actual, de moment Udo Baumann té previst jubilar-se del periodisme actiu, si bé la seva ànima inquieta farà que segueixi vinculat activament a la població de la Costa Brava a través d’altres projectes. Abans de prendre aquesta decisió, Baumann va intentar trobar algú que donés continuïtat a la publicació però, al no haver pogut ser així, va tenir clar què havia de fer.

L’Actual, una revista que s’ha fet indispensable a totes les llars

Quan fa poc més de 20 anys Udo Bauman va decidir posar en marxa la revista Actual de cap i de nou, ningú podia imaginar-se –ni ell mateix, tal i com confessa orgullós- que la seva vida seria tan longeva. Un dels principals handicaps que tothom li trobava al projecte era que es tractava d’una publicació gratuïta i, per tant, s’aconsellava al periodista que feia poc temps que s’havia traslladat a Blanes que cobrés encara que fos un preu simbòlic per garantir la continuïtat de la revista i no haver de refiar-se únicament de la publicitat.


De periodicitat mensual, l’Actual no tan sols recollia entre les seves planes bona part de les notícies que tenien lloc a Blanes; també hi havia receptes de cuina, anècdotes del món de la mar, cartes al director i altres seccions d’interès. Igualment, hi havia articles d’opinió, començant per l’editorial que ocupava sempre la plana d’inici, la portada de la revista. Dues de les seccions més apreciades i emblemàtiques eren l’agenda d’activitats, així com la que duia per nom “Lo bueno.... / Lo malo”, on es lloava/censurava algun fet o actuació que s’hagués produït a la vila acompanyat invariablement per una fotografia que ho il·lustrava.

Amb el pas del temps, aquell handicap que li veien a la publicació molts entesos va ser justament una de les raons que la van fer més popular. La gratuïtat, i una molt efectiva xarxa de distribució que feia que arribés no tan sols a bona part de les llars blanenques, sinó també a través de punts clau molt efectius. Un d’ells era l’Ajuntament de Blanes on, invariablement, cada vegada que s’acostava la data de publicació del nou número, la pregunta de molts ciutadans sobre si ja havia sortit esdevenia durant dies monotemàtica.


Salvador Tordera i Udo Baumann
Un altre encert de l’Actual era precisament el seu format pràctic, lleuger i fàcil de dur-lo a sobre per entretenir-se i llegir tot el què havia estat notícia a Blanes durant el mes anterior. Aquest repàs també incloïa puntualment un acurat resum del què s’havia tractat al ple municipal, així com el nombre de captures de pesca, les defuncions, les farmàcies de guàrdia i els telèfons d’interès. En resum: aquella informació de proximitat que interessava tenir a l’abast de la mà.

El què sempre s’ha definit com L’Informatiu: gratuït, mensual i independent tancarà la seva vida havent publicat un total de 247 números durant més de 20 anys, ja que el primer va veure la llum el març de l’any 1995. A banda del pal de paller que ha significat l’Udo per a la revista –editor, redactor, comercial, comptable, cap, repartidor i tot el què fes falta-, al llarg de més de dues dècades ha comptat amb un bon grapat de col·laboradors i col·laboradores que han contribuït a què el producte guanyés en contingut.


L’Actual ha tancat plana definitivament deixant una sòlida trajectòria periodística local darrera seu i costarà a partir d’ara deixar de veure Udo Baumann cobrint alguna de les moltes activitats que es fan a Blanes. Tal i com ell mateix acaba l’escrit de l’editorial del darrer número que ha publicat, com que segurament seguirem veient-lo moure’s per la vila amb la seva incombustible i característica bicicleta, no li direm adéu, sinó Gràcies, i fins a una altra.Data de realització: 09/17/2015 | Data de la darrera actualització: 09/18/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300