Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Click inicial del III Blanes Photo Festival, que inclou noves experiències de caire popular


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/19/2015 01:42:14 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Click inicial del III Blanes Photo Festival, que inclou noves experiències de caire popular

Avui s’han inaugurat tres exposicions: del Col·lectiu de Fotoperiodistes de Girona i dels fotògrafs Koldo Badillo i Xavier Perich, que a l’octubre farà un taller de fotografia estenopeica

Casa Saladrigas ha allotjat avui al matí la inauguració de la tercera edició del Blanes Photo Festival (BPF), que aplega diverses propostes al voltant del món de la imatge i la fotografia. Organitzat pel GIF, -Grup d’Imatge i Fotografia de Blanes- amb el suport de l’Ajuntament i altres institucions i entitats, l’eix central són tres exposicions fotogràfiques que es podran visitar en aquest emblemàtic edifici situat al Passeig de la Mestrança fins al 10 d’octubre.


Parlaments Inaugurals III Blanes Photo Festival
L’acte d’inauguració l’han encapçalat el regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, i el president del GIF, Tomàs Romero. També han participat regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, membres de l’entitat blanenca, així com els protagonistes de les exposicions que s’allotgen a Casa Saladrigas: Martí Artalejo (en representació del Col·lectiu de Fotoperiodistes de comarques gironines), Koldo Badillo i Xavier Perich. Tots tres han fet de guies a la visita inaugural que s’ha fet després dels parlaments.


Organitzadors, expositors i autoritats assistents
De cara a l’organització del BPF, el Grup d’Imatge i Fotografia de Blanes escull i selecciona els projectes que li semblen més atractius, que els emocionen o els commouen més. Enguany s’han rebut una dotzena de col·leccions fotogràfiques d’arreu del món, promogut a través de les xarxes socials, havent triat de moment les quatre primeres amb què s’inicia enguany l’experiència.

Mostra de Fotoperiodistes Girona 2012

L’exposició, que s’allotja a la primera planta de Casa Saladrigas, s’ha fet comptant amb la col·laboració del Col·lectiu de Fotoperiodistes de Girona, la Diputació i la seu gironina del Col·legi de Periodistes. Vint-i-set professionals d’aquest camp van presentar cadascun d’ells dues imatges: una de tema lliure i l’altra sobre turisme.

Martí Artalejo presentant la Mostra de Fotoperiodistes
Imatge a imatge, els fotoperiodistes fan arribar als mitjans de comunicació l’actualitat del dia a dia a través de les seves instantànies, armats tan sols amb una càmera, la seva passió per la professió i l’ètica periodística que, sobretot avui dia amb els temps que corren, esdevé sovint en la veu crítica d’aquells que no en tenen. En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el fotoperiodista Martí Artalejo, qui ha denunciat l’intrusisme que pateixen, que els obliga a treballar amb preus desfasats en el temps, i amb la competència deslleial que ha representat avui dia la proliferació de les càmeres digitals i els periodistes multi-tasking.


Els autors són: David Aparicio, Martí Artalejo, Cèlia Atset, David Borrat, Andoni Canela, Joan Castro, Carles Colomer, Dani Duch, Pere Duran, Agustí Ensesa, Manel Lladó, Roger Lleixà, Marc Martí, Carles Meléndez, Conxi Molons, Josep M. Oliveras, Jaume Purcallas, Aniol Resclosa, Jordi Ribot, Quim Roser, Lluís Serrat, Imma Sainz de Baranda, Tino Soriano, Llibert Teixidó, Robin Townsend, Rosana Vidal i Toni Vilches.

Exposició Del Caos al Laberinto

Signada per Koldo Badillo, la mostra –segons paraules del propi autor- és una visió personal de l’interior dels boscos d’Euskalherria, un assaig estètic de com el caos natural de l’interior dels boscos es transforma en laberint visual. Biòleg i fotògraf de revistes, l’autor proposa amb aquesta exposició un trencament amb la fotografia convencional paisatgística, amb imatges de boscos on la vista surt de l’enquadrament, surt i entra a la recerca d’un centre d’interès.... i es perd en el laberint que suggereix el títol de la col·lecció, que ha tardat cinc anys en poder elaborar al complet.


Koldo Baillo presentant "Del Caos al Laberinto"
Aquest projecte íntim i personal de Koldo Badillo està instal·lat a la segona planta de Casa Saladrigas, i està format per fotografies impreses en Hahnemühle Photo Rag 380, amb tintes pigmentades Epson. Aquest especial i acurat tractament permet poder gaudir de treballs que ben bé podrien passar per ser pintura enlloc de fotografia digital.


El fotògraf basc treballa com a càmera i realitzador de televisió –especialment per a ETB i Tele 5- i actualment està en l’equip de producció de programes com Bricomanía, La Cocina de Arguiñano, Decogarden, Frontón, etc. També és autor de dos llibres fotogràfics: Colores de Navarra i Natura, que s’han presentat en sengles xerrades previstes per avui a la tarda.

Exposició Per un forat d’agulla

Completant l’espai de la segona planta de Casa Saladrigas, aquesta exposició aplega un conjunt de treballs, paisatges en la seva majoria, amb la característica comuna d’haver estat fets amb fotografia estenopeica. Aquest tipus de fotografia capta instantànies amb càmeres no convencionals, fetes de llaunes reciclades o altres materials, i que estan revelades seguint els processos químics de la tècnica tradicional en laboratori.


Xavier Perich presentant "Per un forat d'agulla"
Un minúscul forat d’agulla actua com objectiu, ja que l’absència de lents es supleix practicant un petit forat que s’anomena estenopo o pìnhole. Per aquest motiu, l’exposició s’anomena així, Per un forat d’agulla, i inclou també una vitrina amb diversos exemples del què un objecte quotidià, com ara una llauna o una caixa de fusta, poden acabar esdevenint en una càmera que es basa en els principis d’aquest antic art.


L’autor de tan original mostra és el fotògraf badaloní Xavier Perich, que quan tan sols comptava 10 anys ja va començar a practicar l’art de la fotografia amb la seva primera càmera, a la qual la seguirien d’altres juntament amb un fotòmetre que avui encara l’acompanya. De formació autodidacta, ha anat ampliant coneixements amb diversos cursets i actualment és membre de l’agrupació Espai Nag de Barcelona, així com del grup Pinholeros, on es promou la fotografia estenopeica.

Taller de Fotografia Estenopeica i altres al·licients

Precisament la principal novetat de la tercera edició del BPF, la incorporació de noves experiències de caire popular, inclou com una de les més destacades un taller de fotografia estenopeica que tindrà lloc el 10 d’octubre al matí, organitzada amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Mas Enlaire. Amb l’ajut de Xavier Perich, els assistents al taller construiran la seva pròpia càmera amb pots, llaunes, caixes i altres elements reciclats en la primera part del curs que es farà al local veïnal.

Càmeres de fotografia estenopeica
Després, faran una exposició amb les càmeres a l’exterior, a peu de carrer, revelaran el negatiu i el positivaran al laboratori. Així, finalment s’obtindrà una còpia en fotografia química a la manera tradicional. Hi ha un màxim de 15 places previstes i és gratuït, els assistents només hauran de pagar les despeses del material utilitzat. Les inscripcions s’han de fer a través del correu de l’entitat: gif.blanes@gmail.com


El president del GIF, Tomàs Romero, durant
l'acte inaugural del Blanes Photo Festival
Una altra de les activitats que es farà durant els propers dies en motiu del BPF serà una sessió fotogràfica amb models que s’ha programat la setmana vinent, i que ja té tancades les places previstes. La sessió es farà durant tot el dia, i s’allotjarà al Jardí Pinya de Rosa de Blanes, així com al Jardí de Santa Clotilde de Lloret. Per últim, de l’1 al 31 d’octubre es podrà visitar una altra exposició, que aplegarà treballs dels alumnes d’un Centre d’Imatge de Barcelona, i que s’allotjarà al Centre Cívic de Can Borell.
Data de realització: 09/19/2015 | Data de la darrera actualització: 09/19/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300