Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Taula Local pel Dret a l’Habitatge convidarà a assistir la PAHC a la propera reunió


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/29/2015 12:57:33 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Guia_PAHLa Taula Local pel Dret a l’Habitatge convidarà a assistir la PAHC a la propera reunió

L’entitat, que recentment ha ocupat un bloc de pisos d’un propietari privat a Blanes, ha demanat adherir-se a l’òrgan, que ha celebrat la primera reunió constitutiva del nou mandat

L’Ajuntament de Blanes ha constituït aquesta setmana la nova edició de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge, la que correspon al nou mandat 2015-2019. Aquest òrgan es va posar en marxar en aquest municipi el desembre del 2012, arran de la situació de desnonaments que afectava diversos ciutadans del municipi. En aquest sentit, un dels objectius prioritaris és poder actuar de manera coordinada i efectiva per poder aportar solucions d’accés als lloguers socials, així com per mantenir l’habitatge.

La reunió per constituir la Taula Local pel Dret a l’Habitatge va tenir lloc el matí d’ahir dilluns, i la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de la regidora d’Acció Social, Susana Ramajo. També van assistir-hi representants de les forces polítiques municipals que en formen part, de les entitats i institucions relacionades amb l’àmbit que es tracta -que igualment integren aquest òrgan-, i tècniques de l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament.


Reunió Taula Local pel Dret a l'Habitatge
Respecte les entitats i institucions, hi havia membres de la PAH, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Blanes, entre les quals s’hi comptava la seva portaveu, Emma Torres; la delegada a Blanes del Col·legi d’Advocats a Girona, Maria Jesús Esain; i Creu Roja Blanes, representada per Norma Rivas. Per últim, Càritas Blanes i el Bon Samarità, que també formen part de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge, van excusar la seva assistència per motius d’agenda.

Inclusió de la PAHC a la Taula Local pel Dret a l’Habitatge

Una de les qüestions que es van tractar a la trobada va ser la petició que ha fet arribar a l’Ajuntament via instància la PAHC, la Plataforma d’Activistes per l’Habitatge i contra el Capitalisme de Blanes, que cal distingir respecte la PAH de Blanes -la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca-, ja que es tracta de dues entitats diferents. El què demana la PAHC és passar a formar part de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge, una petició que ja s’havia formulat durant l’anterior mandat i que, després de sotmetre-ho a votació entre els membres d’aquest òrgan, es va rebutjar.

Ara, la PAHC ha tornat a formular aquesta mateixa demanda arran que fa uns dies va ocupar un bloc de pisos d’un propietari privat situat al centre de la vila. Després que es va plantejar als membres de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge aquesta qüestió, es va explicar que per formar part de qualsevol òrgan o comissió municipal –no tan sols d’aquest òrgan- es demana com a requisit indispensable que l’entitat estigui inscrita al Registre Municipal d’Entitats i que, per tant, compti amb un NIF.


La PAHC s’ha negat a complir aquesta obligació. Malgrat aquesta circumstància, després d’un breu debat entre els membres de la taula, es va acabar decidint que es convidarà representants de la Plataforma d’Activistes per l’Habitatge i contra el Capitalisme de Blanes a què assisteixin a la propera reunió que es convoqui d’aquest òrgan, que es podria fixar de cara a finals del mes d’octubre o a principis de novembre. L’objectiu és poder decidir llavors, podent parlar de tu a tu amb els representants de la PAHC assistents a la trobada, si s’accepta o no la seva incorporació.

Sessió informativa per als nous membres

Abans que es tractés aquesta petició formulada per la PAHC, la reunió es va encetar donant a conèixer tota una sèrie d’informació genèrica d’interès per als nous membres de la Taula Local Pel Dret a l’Habitatge. Se’n va encarregar de fer-ho el cap de l’Àrea d’Acció Social, Pep Pujol. Així, es va parlar de les promocions públiques d’habitatge que s’han fet durant les darreres dècades en aquest municipi, així com sobre l’actual situació d’aquests pisos.

Quant a les accions que s’estan fent actualment a Blanes, es va parlar de la Borsa d’Habitatges, en què l’Ajuntament dóna garanties als propietaris que lloguen els pisos per si no cobren els rebuts o hi ha desperfectes, amb preus que actualment volten una mitjana dels 350 euros mensuals. Pel que fa al tema de la pobresa energètica, es van descriure els diferents ajuts que està proveint l’Ajuntament en el subministrament d’aigua i electricitat principalment, ja que en el cas del gas és més complex.


També es va parlar dels Comptadors Solidaris, una iniciativa pionera a Catalunya que es va posar en marxa a Blanes el desembre del 2013 gràcies a l’explícita col·laboració de Càritas Blanes. Fins al moment ja s’han instal·lat en un total de 67 habitatges, dels quals 50 en continuen tenint, ja que els 17 restants s’ha pogut negociar amb els propietaris dels habitatges –entitats bancàries- que els ocupants els paguin un lloguer social i, per tant, s’ha pogut regularitzar la situació de titularitat que en la resta de casos representa l’entitat social.

Una altra qüestió que es va tractar durant la constitució de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge van ser els tràmits per sancionar els pisos d’entitats bancàries que l’Ajuntament ha pogut demostrar que porten dos anys sense estar ocupats. D’igual manera, també es va parlar del sistema per empadronar-se; l’actual situació dels desnonaments per via judicial; i les noves eines que ha posat a l’abast de la ciutadania la ILP aprovada al Parlament de Catalunya.


Promoguda per la PAH, la iniciativa legislativa popular contra els desnonaments i la pobresa energètica aplega tot un conjunt de mesures que volen donar resposta a l’actual situació d’emergència per manca d’habitatge i subministraments. Es tracta de tota una bateria d’eines que des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca consideren que seran molt efectives per posar fre a moltes situacions desesperades que s’estan patint.Data de realització: 09/29/2015 | Data de la darrera actualització: 09/29/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300