Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

A finals d’octubre s’enllestiran les obres d’adequació del Castell de Sant Joan, de prop de 130.000 €


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 09/30/2015 11:44:48 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

A finals d’octubre s’enllestiran les obres d’adequació del Castell de Sant Joan, de prop de 130.000 €

Després que abans de l’estiu ja van finalitzar els treballs de més envergadura, ara queden petits detalls d’arranjament, entre ells la instal·lació d’una font

L’Ajuntament de Blanes té previst poder tenir enllestits a finals d’octubre els darrers detalls que queden per fer del projecte de millora del Castell de Sant Joan. Per acabar d’apamar-los, aquesta setmana s’ha fet una reunió sobre el terreny amb els caps dels operaris que les hauran de dur a terme.


Reunió de treball amb diversos operaris
El projecte compta amb un pressupost de 129.727’46 €, finançats en part amb una subvenció de la Diputació de Girona de 44.053 €. Del total del cost del projecte, la major part de l’import es va destinar als treballs de més envergadura, que van enllestir-se abans de l’estiu. Es tracta del nou tancament de l’accés al recinte amb una tanca, així com diverses obres de reparació i il·luminació, la neteja dels grafits que embrutien l’entorn.


Ara una de les actuacions que queden per fer, entre d’altres, és el subministrament i instal·lació d’una font que estarà situada a la part de dalt del recinte, al costat de les escales d’accés que hi ha a la part frontal del Castell de Sant Joan. Darrerament també s’han fet treballs de serralleria, com ara la instal·lació del passamà de l’escala principal, i la col·locació de panells informatius distribuïts en diferents enclavaments del recinte. El projecte d’adequació ha estat dissenyat pels arquitectes Marta Galí, Alba Folqué i Xavier Botet.

El Castell de Sant Joan, un dels atractius turístics de Blanes

Situat dalt d’un turó de 173 metres d’alçària, el Castell de Sant Joan és un punt de referència tant pels ciutadans de la vila com dels visitants que hi pugen per poder tenir una vista aèria privilegiada del municipi. De fet, una de les fotografies més populars que es coneixen de Blanes arreu del món és la que es fa des del forat que hi ha en la part superior del recinte, en l’accés de les escalinates que hi ha al costat de la característica torre de guaita coronada per una senyera.


Des d’aquest mirador es pot contemplar tota la geografia de l’entorn, tant del litoral limítrof com de terra endins i fins i tot, quan les condicions climatològiques són les més adequades, es pot arribar a guaitar el perfil portuari de Barcelona. El Castell de Sant Joan compta amb un nivell de protecció A, ja que és un BCIN, és a dir: un Bé Cultural Declarat d’Interès Nacional. D’altra banda, està inclòs al Catàleg de Béns a protegir del patrimoni Ambiental, Paisatgístic, Arquitectònic i Històric-Artístic de Blanes.

Per tots aquests motius, des de feia temps, l’Ajuntament de Blanes tenia previst poder fer una neteja de cara a fons de tot aquest entorn, que presentava un estat de deteriorament important atès els nombrosos actes vandàlics que s’hi havien anat produint. La configuració general del projecte de revalorització del Castell de Sant Joan realitzat a finals dels anys 80 per l’equip d’arquitectes Fuses-Viader es conservava bastant bé, els murs, plataformes, recorreguts.. però hi havia nombroses pintades i grafits en tot el conjunt. També hi havia elements malmesos o fins i tot desapareguts, principalment en el sistema d’il.luminació.


Per això, es va decidir emprendre un projecte d’intervenció global per tal de recuperar l’entorn i evitar que continués el seu deteriorament progressiu. Quan es va plantejar aquesta actuació, aviat va sorgir la idea de realitzar un tancament que impedís l’accés al recinte des de la zona d’arribada principal, en un determinat horari, per evitar possibles actes vandàlics després dels treballs d’adequació i reparació.

Tancament integrat amb el paisatge

Si bé la instal·lació del tancament d’accés al recinte s’ha vist necessari per preservar els actes vandàlics nocturns, la preocupació també era que l’impacte visual no fos contraproduent respecte el paisatge que envolta el recinte. La solució adoptada consisteix en una tanca motoritzada formada per un marc perimetral d’acer corten i uns elements verticals en forma L de xapa microperforada col·locada en diferents posicions.


Aquesta xapa, també d’acer corten, s’utilitza per donar transparència al conjunt, aconseguint així que no hi hagi una gran afectació visual en l’accés. Per altra banda la tanca incorpora una porta corredissa motoritzada. Per donar un major punt de seguretat a tot l’entorn i al tancament mateix, s’han instal·lat dues càmeres de seguretat que controlen l’accés al recinte.

D’altra banda, a l’accés principal on hi ha la zona d’aparcament s’ha instal·lat un plafó on s’informa els visitants sobre l’horari en què està oberta la tanca. Aquest és diferent en funció de l’època de l’any: d’abril a setembre –coincidint amb la temporada turística- s’hi pot accedir des de les 6 del matí fins a les 11 de la nit, i la resta de l’any –de gener a març i d’octubre a desembre- des de les 8 del matí fins a les 9 de la nit.

Altres millores realitzades en l’entorn

La intervenció global ha inclòs la retirada d’elements existents que havien quedat obsolets o malmesos, la recuperació de talussos vegetals disgregats pel pas del temps, especialment en els punts propers als camins d’accés al castell i la consolidació de murs de pedra


Respecte la il·luminació, atès el seu mal estat, s’ha optat per substituir-la en la seva totalitat col·locant noves lluminàries encastades als murs, noves balises en el camí d’accés i la substitució dels focus d’il·luminació de la torre per elements instal·lats a terra. Tot amb il·luminació LED.

Un altre dels punts en què s’ha incidit especialment és la neteja dels grafits que embrutien diversos elements de l’entorn. El projecte també ha contemplat l’aplicació d’un tractament de protecció antigrafit permanent o semi permanent en funció de l’element.




Data de realització: 09/30/2015 | Data de la darrera actualització: 09/30/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300