Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Prop de 300 persones fan cursos de català per adults


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/02/2015 12:17:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Prop de 300 persones fan cursos de català per adults

Les classes s’han començat a impartir aquest mes d’octubre, i abasten 12 cursos generals, des del nivell inicial fins al superior, i 5 més d’específics

Aquesta setmana s’han començat a impartir les classes de català per adults que corresponen al curs 2015-2016. La primera jornada lectiva va tenir lloc aquest passat dijous, coincidint amb l’1 d’octubre, i al llarg d’aquests dies s’aniran iniciant la resta de grups, després que dimecres passat es va tancar el període de matriculacions iniciat a mitjans de mes.


Classe de Català per adults Curs 2015-2016
L’Ajuntament de Blanes, a través de l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística, s’encarrega d’organitzar tota la logística dels cursos, que s’imparteixen en dues ubicacions. Una d’elles és la mateixa seu on hi ha l’oficina, la Casa de la Cultura, mentre que l’altra és l’Escola SAFA, on estan les dependències de l’Àrea de Promoció de la Ciutat, on es coordinen altres continguts formatius per adults.

Prop de 300 alumnes inscrits als diferents nivells de català

Sumant les persones que enguany s’han matriculat als diferents nivells d’aprenentatge de català per adults n’hi ha prop de 300, més concretament són 297. D’aquest total, 203 alumnes no són catalano-parlants, mentre que els 94 restants estan a la franja de catalano-parlants, si bé amb un ample ventall d’expertesa en aquest idioma.


Quant a la seva procedència, majoritàriament es tracta de sud-americans i africans. Així, hi ha alumnes d’Hondures, Uruguai, Colòmbia, Gàmbia, Senegal i el Marroc principalment. A diferència d’altres vegades, hi ha molt pocs alumnes europeus, així com tampoc que provinguin de països asiàtics com el Pakistan i la Xina. Per últim, una altra dada significativa és que la major part d’estudiants són dones.

Respecte les seves edats, des de l’Oficina de Català de Blanes s’ha observat una creixent demanda de nois i noies majors de 16 anys que es matriculen perquè tenen mancances lingüístiques. Es tracta de joves d’origen immigrant que, tot i conèixer l’idioma, no el practiquen de manera habitual amb els seus amics. Això provoca que, quan accedeixen als cursos de batxillerat, es vegin en un clar desavantatge respecte els seus companys i decideixin inscriure’s a classes de català per reforçar el seu nivell. Si bé aquest fenomen ja s’havia detectat amb anterioritat, enguany s’ha notat encara més.

12 cursos generals i 5 d’específics

L’oferta formativa inclou 12 cursos d’aprenentatge de la llengua catalana: des del nivell inicial i bàsic fins als superiors de C1 i C2, per cobrir un gran ventall de necessitats. La principal novetat del curs 2015-2016, però, són altres 5 cursos més breus i específics que s’han organitzat per ajudar les persones a adquirir o consolidar habilitats molt concretes. Es pretén treballar per la formació continuada amb gent que ja té coneixements de llengua, però que volen aprofundir en aspectes més concrets que els interessa.


Per això, els dijous al matí s’ofereixen sessions de dues hores per treballar qüestions molt específiques: un curs de redacció de 20 hores (del 8 d’octubre al 10 de desembre), un curs de pronunciació (del 14 de gener al 17 de març), o bé sessions encara més puntuals per aprendre a parlar bé en públic (dos dissabtes al matí, el 21 i el 28 de novembre), com escriure una carta i un correu electrònic (del 7 al 28 d’abril), i com trobar recursos lingüístics a Internet (el 5 de maig).

Equivalència de titulacions europees del MCER

Els cursos estan oberts a tota la població, i els certificats que s’expedeixen responen a la necessitat de formació i de titulació de col·lectius molt diversos. Per això, l’oferta formativa de l’Oficina de Català abasta tots els nivells del Marc Comú Europeu de Referència (MCER): des del d’acollida lingüística fins al nivell superior. Això significa que tots tenen la seva respectiva equivalència, amb una nomenclatura homogeneïtzada. Per exemple, el curs de nivell intermedi B2 és la mateixa titulació que el conegut First Certificate d’anglès; el nivell de suficiència C1 és l’equivalent de l’Advance; i el nivell D és el Proficiency.


Les classes s’han programat en diferents horaris, per facilitar l’aprenentatge a les persones que treballen o que han de compaginar la formació amb la cura de la família. Cal tenir en compte que, segons la nova Llei d’acollida, el certificat oficial de nivell A1 de català és vàlid per a l’emissió de l’informe d’arrelament social, i que el certificat de nivell A2 de català és vàlid per a l’emissió de l’informe d’integració social.

D’altra banda, cal tenir en compte que el certificat de nivell B2 és el requisit que es demana a nivell lingüístic per treballar a l’administració pública en tasques de bomber, policia, conserge, etc. Per últim, el nivell C1 és el requisit per treballar en tasques d’auxiliar administratiu i superior, i el nivell superior (C2) es té en compte com a mèrit en moltes administracions.Aquest ventall tan ampli de nivells i de continguts que s’ofereixen fa que aquests cursos estiguin oberts a tota la població, sigui quina sigui la seva formació prèvia, ja que es poden adaptar a situacions molt diverses. Els cursos finalitzaran a principis del 2016, llevat del nivell superior que, al ser anual i amb una duració total de 90 hores, acabarà al juny. El proper període de matrícules d’aquest curs 2015-2016 serà el quadrimestre febrer-juny del 2016.
Data de realització: 10/02/2015 | Data de la darrera actualització: 10/02/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300