Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes treballa transversalment el Pla Especial del Port, que inclou propostes per a l’espai urbà i els usos


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/09/2015 02:23:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes treballa transversalment el Pla Especial del Port, que inclou propostes per a l’espai urbà i els usos

S’ha fet una reunió que ha aplegat representants de la Confraria de Pescadors, el Club Vela, l’Associació de Veïns, Ports de la Generalitat i dels grups polítics municipals

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes va allotjar la nit d’aquest passat dijous una intensa reunió per treballar les darreres propostes realitzades des de Ports de la Generalitat de Catalunya en relació al Pla Especial d’aquesta zona, on la competència és del govern català. El projecte inclou modificacions tant en l’espai urbà com en els usos dels diferents ingredients i estructures que hi ha en tot aquest àmbit.

Per tractar el projecte amb la màxima transversalitat possible, la trobada va comptar amb representants de la Confraria de Pescadors, el Club Vela, l’Associació de Veïns del Port, grups polítics municipals i Ports de la Generalitat de Catalunya. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, també van participar en la posada en comú, així com el Coordinador i el Cap del Departament d’Urbanisme, Octavi Font i Narcís Sicart, respectivament.


Reunió de treball Pla Especial del Port
L’objectiu era comptar amb el màxim nombre possible d’aportacions de tots els agents implicats en el Pla Especial del Port. Després d’haver escoltat els diferents plantejaments que es van exposar al llarg de més de dues hores de feina, el compromís del govern català és que l’equip redactor refaci el projecte per tornar a presentar una nova proposta de consens, que es presentarà en una nova trobada fixada perquè es faci a finals d’aquest mateix mes d’octubre.

La darrera reunió en què es va tractar el projecte portuari comptant amb la participació del màxim nombre d’agents implicats va tenir lloc aquest mateix 2015, abans que es fessin les eleccions municipals del 24 de maig. Des de llavors, quedava pendent aquesta nova trobada per tornar a posar en comú el projecte, tot i que després de la comtessa electoral ja s’ha estat treballant a nivell de l’equip de govern i els grups polítics municipals.


El document de treball tractat a la reunió inclou diversos punts d’interès a tota la zona que abasta des del Club Vela fins la Punta de Santa Anna. Així, hi ha l’espai de l’Antiga Llotja, l’edifici de l’actual Confraria, les casetes dels pescadors, la nova zona portuària nascuda de l’ampliació inaugurada el juny del 2012, la futura zona d’atracament dels creuers turístics al nou espigó del Club Vela, el racó residencial on viuen els veïns, o bé la passera de l’espigó, per esmentar alguns dels àmbits que més debat van generar.

Un projecte viu, que encara ha d’enllestir alguns àmbits

Durant la presentació de les propostes, es va deixar clar que el projecte zonifica usos existents i futurs, però també hi ha aspectes que encara no estan definits i que s’hauran de desenvolupar a posteriori. També es van exposar altres qüestions que pertanyen a projectes ja executats en gran part, però que encara tenen pendent d’acabar d’enllestir petits detalls, com ara les obres per donar major protecció i seguretat a la passera d’accés que hi ha al final del nou espigó del Club Vela Blanes, on hi ha l’objectiu que l’estiu del 2016 hi puguin atracar el màxim nombre de creuers turístics, tal i com estava marcat al Pla d’Usos. Segons es va avançar ahir, aquestes obres es preveu que puguin estar enllestides la setmana vinent.


Obres passera futur accés creuers turístics
La rotonda que regula el trànsit d’accés a la zona portuària, a la cruïlla amb el Passeig de la Mestrança, es vol substituir per una illeta triangular, al mateix temps que s’ampliaria la vorera dels vianants per donar major connectivitat al passeig en direcció al moll. També s’eliminaria un carril de circulació ja a l’interior, i es volen fer unes noves escales i millorar l’enjardinament.

Un extens capítol a part, que va generar la part del debat més interessant, va ser el què es va dedicar a tractar la zona on hi ha l’Antiga Llotja dels Pescadors, un solar petit -d’una edificació que es va haver de tirar a terra- i una estació de càrrega d’un club submarinista. La proposta inicial és donar-li un ús cultural a l’antiga llotja, com per exemple un Museu Marítim o un Aquari.


Zona Portuària
Per donar-li una necessària sostenibilitat econòmica, l’actual espai on hi ha el solar i l’estació de busseig es volia definir de nou perquè hi hagués un viver de la confraria on també es poguessin fer tasts de peix. Aquesta proposta, defensada per alguns grups polítics, la van rebutjar en canvi els veïns del port.

D’altra banda, des de la Confraria de Pescadors es va demanar que en els baixos del restaurant en desús des de fa molts anys –situat a la mateixa estructura de l’edifici on hi ha els despatxos i la nova llotja de la confraria- pugui obrir-s’hi un bar. L’objectiu és que els pescadors i mariners hi puguin fer el primer cafè a trenc d’alba, quan els primers vaixells tornen o surten a feinejar.


La protecció de la punta de Santa Anna, així com millorar l’accessibilitat dels vianants a aquesta zona; la recuperació del passeig per a vianants que hi havia dalt de l’espigó que permetia arribar fins a la punta; la instal·lació de guixetes temporals a l’esplanada del port per vendre tiquets per fer trajectes charter d’embarcacions, vendre articles nàutics i altres serveis marítims; o bé la supressió d’un carril de circulació al racó del port per habilitar un espai de zona verda que el faci encara més residencial. Aquests van ser d’altres aspectes que es van tractar al llarg d’una trobada que va concloure pels volts de quarts d’onze de la nit.
Data de realització: 10/09/2015 | Data de la darrera actualització: 10/09/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300