Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Inaugurada l’exposició “Menús de Guerra”, que inicia a Blanes el seu recorregut gironí


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/24/2015 12:23:59 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Inaugurada l’exposició “Menús de Guerra”, que inicia a Blanes el seu recorregut gironí

Una visita guiada amb el seu comissari, Sergi Freixes, que va incloure el tast d’una de les receptes dels menús aportada pel cuiner blanenc Joan Vila, van centrar la jornada inaugural

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el regidor de Cultura, Quim Torrecillas, acompanyats de Joan Manel Mas, en representació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i del Grup BBVA -coproductors de l’exposició-, van encapçalar ahir divendres la inauguració de la mostra Menús de Guerra. Cuina d’Avantguarda i Supervivència. L’exposició s’allotja a l’emblemàtica Casa Saladrigas, iniciant així el seu periple per terres gironines després que fins ara s’ha pogut visitar al Museu d’Història de Catalunya de Barcelona, a Cambrils i Terrassa.


Inauguració de l'exposició "Menús de Guerra"
Especialment emotiva va ser la presència durant la inauguració de la família del cuiner blanenc Joan Vila, un dels protagonistes de l’exposició. Justament per aquest motiu el seu comissari, Sergi Freixes, va destacar que estava molt emocionat perquè la mostra s’hagi pogut allotjar finalment a Blanes des que va iniciar la seva singladura, i també va aprofitar per agrair la col·laboració de la família i de l’Arxiu Municipal de Blanes per poder muntar-la.


Autoritats i família de Joan Vila
El comissari de l’exposició va encapçalar tot seguit una completa visita guiada que es va tancar amb les aportacions que també van fer el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament. L’acte es va tancar de la millor manera possible, donades les característiques de la mostra: els assistents van poder tastar Faves a la Blanenca, una de les receptes elaborades per Joan Vila per al fulletó Menús de Guerra que va editar als anys 30 la Generalitat.


"Faves a la blanenca", una recepta recollida al punt de
llibre editat en motiu de l'exposició
El plat, l’únic dels 24 que s’inclouen al receptari que compta amb denominació d’origen, es va encarregar d’elaborar-lo especialment per a la ocasió Bibiana Isern, del Restaurant La Balma de Blanes, que també va confeccionar com a postres un altre menjar típic de l’època que es feia per berenar: pa amb vi i sucre. Els àpats es van servir acompanyats de Cava Laviret, que es produeix a Blanes.


Preparació final dels tasts a càrrec del restaurant "La Balma"
La Fonda Vila de Blanes i el cuiner Joan Vila i Gelpí

L’indiscutible lligam de Blanes amb l’exposició queda exemplaritzada en l’apartat dedicat al prestigiós cuiner blanenc Joan Vila i Gelpí, propietari de l’antiga Fonda Vila que regentava on actualment s’alça el Teatre del municipi. Joan Vila (Blanes, 1882 – c. 1958) va estudiar cuina a París i a Londres, va ser cuiner al Pavelló Iberoamericà de l’Exposició de Sevilla de 1929, i a Madrid va treballar al servei del rei Alfons XIII. La seva passió era la docència, i per això va crear una acadèmia al Carrer Canuda de Barcelona, que aviat es faria molt popular.


La família Vila visitant la part de l'exposició
dedicada al cuiner blanenc Joan Vila
A finals dels anys 30, Joan Vila va ajudar a confeccionar el fulletó Menús de Guerra que va editar la Generalitat de Catalunya sota presidència de Lluís Companys, i on es transcrivien 24 receptes. Entre elles, s’hi inclou des d’un puré de carbassa fins a una sopa de verdures, passant pels ous estrellats amb arròs, bacallà amb mongetes blanques, o bé les patates saltejades i les faves a la blanenca que es van tastar ahir. En aquest sentit, a l’exposició també es recullen en una vitrina les fitxes originals de les receptes, cedides per la família.


La família de Joan Vila amb el comissari de l'exposició,
el regidor de Cultura, el director i el tècnic de l'Arxiu Municipal
Una exposició lligada amb l’actualitat

L’exposició Menús de Guerra. Cuina d’Avantguarda i Supervivència posa el focus en un moment singular, brillant, de la història de la cuina catalana: la Segona República. Perquè, com en tants d’altres ordres de la societat i la cultura, la primera meitat dels anys trenta a casa nostra va significar, també per a la cuina, un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat per oferir una mirada nova i modernitzadora.


Exposició "Menús de Guerra"
Justament per aquest motiu, es pot entendre millor perquè actualment diversos cuiners catalans tenen fama internacional. El visitant pot fer una completa aproximació a aquest tema a través de diversos plafons i fotografies, així com material original de receptaris de l’època i cartel·les de documents. D’altra banda, també hi ha una escenografia que reprodueixen el racó d’un bar tal com devia ser als anys 30, o bé una taula parada amb vaixella, copes i coberts de l’època.

Projecció d’un documental inèdit produït l’any 1936 per la CNT

Especialment interessant és la possibilitat de poder visionar la pel·lícula Barcelona trabaja para el frente CNT, que mai no va arribar a ser exhibida en els cinemes de l’època. Els tracta d’un documental de 22 minuts de duració rodat l’any 1936. Està produït pel Comitè Central d’Abastaments de Barcelona (CNT-FAI) i el va dirigir Mateo Santos, amb fotografia de Roberto Porchet. Tracta sobre l’activitat d’aquest comitè, que va desaparèixer el 17 d’octubre del 1936, quan va ser substituït pel Departament d’Abastaments de la Generalitat.


Fotograma del documental "Barcelona trabaja para el frente"
La pèrdua de poder polític de la CNT, afegida a la nova situació creada per la implantació de la cartilla de racionament, a causa de les dificultats que tenia la República per alimentar a la població de les grans ciutats, se suposa que va ser la causa perquè mai arribés a fer-se la projecció en públic d’aquest documental, ja que hagués semblat molt improcedent l’exhibició de tanta abundància alimentària quan justament començava el llarg període de racionament que es va haver de patir durant molts anys.


Al llarg del documental s’hi inclouen detalls interessants, com per exemple que el Palau de Fires de Montjuic era un dels centres on s’emmagatzemaven els aliments que es feien arribar arreu del territori de Barcelona i al Front d’Aragó durant els primers mesos de la Guerra Civil. Una altra imatge prou impactant és veure com l’antic Hotel Ritz de Barcelona es va transformar en un Hotel Gastronòmic per a tothom després que va ser requisat pels sindicats UGT i CNT.


Visita Guiada de l'exposició amb Sergi Freixes
Coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el Grup BBVA i el Museu d’Història de Catalunya, la mostra forma part del programa d’exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA porten a diverses poblacions d’arreu de Catalunya amb la col·laboració, en aquest cas, de l’Ajuntament de Blanes. L’objectiu del programa és fer accessible el coneixement de temes d’interès general que fomenten els valors i inciten a la reflexió a través d’expressions artístiques properes a les vivències de les persones i el territori.


Aitor Roger, tècnic de l'Arxiu Municipal
L’exposició Menús de Guerra. Cuina d’Avantguarda i Supervivència es podrà visitar a Casa Saladrigas fins al 28 de novembre amb el següent horari: als matins de dimarts a dissabte de 10 a 13 h, i a les tardes de dijous a dissabte de 17 a 20 h.

Data de realització: 10/24/2015 | Data de la darrera actualització: 10/24/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300