Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes renova el Vot de Vila, una tradició que ha complert 220 anys aquest 2015


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 10/26/2015 11:53:18 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obreria del vilarBlanes renova el Vot de Vila, una tradició que ha complert 220 anys aquest 2015

S’ha encarregat de llegir el text original del s XVIII per primera vegada l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, qui ha destacat la importància de mantenir tradicions tan arrelades a la vila

Blanes ha complert un any més de manera fidel una de les tradicions més antigues que es manté viva encara en aquest municipi de la Costa Brava: la renovació del Vot de Vila que se celebra l’últim diumenge del mes d’octubre al Santuari del Vilar. Conegut també com L’Aplec de Sant Rafel, es manté a Blanes des de fa més de dos segles: aquest 2015 s’han complert els 220 anys d’ençà que es va fer per primera vegada, i a més es tracta d’una de les tradicions més longeves d’arreu del territori gironí.

Renovació del 220è Vot de Vila a càrrec de l’alcalde de Blanes

Tot i el pas del temps, encara es manté l’essència d’aquesta prometença, i és per això que la celebració la presideixen els representants de l’Ajuntament de Blanes, encapçalats pel seu alcalde. Enguany ha estat la primera vegada que l’actual batlle, Miquel Lupiáñez, s’ha encarregat de perpetuar la tradició del Vot de Vila, que enceta cada any la celebració que s’emplaça de nou al Santuari del Vilar.


Renovació del "Vot de Vila" a càrrec de l'alcalde
de Blanes, Miquel Lupiáñez - Fotografies: Quim Llorens
L’alcalde de Blanes va llegir el text que encara es conserva en el redactat original, en català del segle XVIII. Poc abans que comencés la celebració, Miquel Lupiáñez va destacar la importància que els municipis conservin les seves tradicions més arrelades: “Tradició és senyal d’identitat, és cultura, és ‘ser nosaltres’. Per tant, qualsevol senyal d’identitat, qualsevol acte que ens identifiqui i que vagi en aquesta línia, serà sempre benvingut. Són coses que penso que no hem de deixar perdre”.

Per la seva banda, des de l’Obreria del Vilar es va destacar la singularitat que té el Vot de Vila ja que, a banda de Blanes, actualment queden ben pocs indrets arreu de Catalunya on continuï existint una tradició tan longeva. Així ho explicava Aitor Roger, un dels obrers: “Tradicions de més de 200 anys n’hi ha molt poques que es vagin mantenint vives any rere any i que impliquin també un recolzament institucional, ja que hi participa el màxim representant de la població. És una tradició del nostre poble que hem de seguir mantenint”.


Els regidors i regidores del consistori, així com l’alcalde, s’asseuen a la banda dreta de l’altar. Per la seva banda, a l’altre costat de l’altar hi ha els membres de l’Obreria del Vilar, l’entitat que s’encarrega del manteniment de l’ermita, i que està formada per 13 membres -dels quals 4 són dones-, i que inclouen el mossèn de la Parròquia Santa Teresa, de qui depèn el Santuari del Vilar. La celebració es va completar amb una missa concelebrada pels rectors de la vila i, un cop acabat el bicentenari acte, es va oferir un aperitiu sota el porxo del Santuari.

D’altra banda, per donar un major relleu a la celebració de la festivitat de Sant Rafel, per tercer any consecutiu un membre de l’Obreria del Vilar i l’alcalde de Blanes es van encarregar de dipositar un centre de flors als peus de la imatge del sant que presideix un lateral de l’ermita. L’ofrena es va fer abans de la lectura del Vot de Vila. Val a dir que enguany també van haver alguns regidors i regidores que es van afegir a la celebració del Vot de Vila un cop acabada la missa, esperant a l’exterior de l’ermita a que acabés l’acte religiós.


Ofrena davant la imatge de Sant Rafel
Per últim, com s’ha fet aquests darrers anys, per facilitar l’accés al Santuari a totes aquelles persones que no disposen de transport privat, es va posar a disposició de tothom un autocar gratuït que va sortir a les 12 del migdia des de la Plaça Catalunya i que va tornar cap a Blanes a 2/4 de 3 del migdia. Organitzat per l’Obreria del Vilar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, novament també s’ha comptat amb el patrocini del Càmping Solmar.

Origen bicentenari d’aquesta tradició

Els fets que van originar el naixement d’aquest costum es remunten a l’any 1794, quan els blanencs i blanenques temien la possible arribada a la població de les tropes franceses. Els devots de la Mare de Déu del Vilar es van endur la imatge del Santuari a la Parròquia Santa Maria per protegir-la, i van prometre a la verge que, si els salvava de l’amenaça de les tropes invasores, assistirien de nou cada any al Vilar per renovar la prometença, el què es coneix com el Vot de Vila, per agrair-li aquesta intercessió.


Un cop passat el perill, el 24 d’octubre de 1795, van retornar la imatge al Santuari del Vilar i, en compliment de la prometença, van llegir el Vot de Vila per primera vegada amb el compromís de seguir perpetuant-ho any rere any. La raó per la qual també es coneix com L’Aplec de Sant Rafel és perquè el dia en que es va llegir el vot se celebrava Sant Rafel, la imatge del qual presideix un lateral de l’ermita.

Els llibres d’història expliquen que al solemne acte per iniciar la tradició del Vot de Vila es va encetar amb una processó per portar la imatge al seu propi temple. Fins que no va ser al seu lloc original, la van escortar no tan sols representants de l’església, sinó que també hi eren els de l’Ajuntament de Blanes, acompanyats de música, canonades, trets de pistola i fusells. Perquè en quedés constància, a més, van demanar al llavors notari de Blanes, Manel Miralbell, que aixequés acta dels fets.





Data de realització: 10/26/2015 | Data de la darrera actualització: 10/26/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300