Noticia publicada a la web el 11/06/2015 12:37:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
L’Escola Mossèn Joan Batlle allotja una Mostra Filatèlica única a Catalunya, de referència estatal
L’exposició està impulsada per la Federació Espanyola de Societats Filatèliques i Correus, i també s’ha organitzat el concurs “Dibuixa un Segell de la teva localitat”
La directora de l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes, Lídia Pastor, acompanyada del president de la Federació Catalana de Societats Filatèliques (FECACIL), Joan Isern, van encapçalar l’acte inaugural de l’exposició El món dels segells, que va tenir lloc la tarda d’aquest passat dijous al centre escolar on està allotjada. L’acte també va comptar amb la participació de regidors i regidores de l’Ajuntament, així com d’alumnes, professors i familiars.
Acte inaugural exposició a l'Escola Mossèn Joan Batlle Es tracta d’una exposició itinerant única a Catalunya, ja que durant aquest curs 2015-2016 tan sols està previst que s’hagi allotjat a Blanes, així com a Gelida. Cada any viatja a una trentena d’escoles arreu de l’estat espanyol. La composen 10 panells acompanyats de cartells informatius i material divers, com per exemple la reproducció d’una bústia de correus, un sac per transportar cartes, o bé l’uniforme d’un carter de l’any 1968. L’organitza la Federació Espanyola de Societat Filatèliques (FESOFI) amb el suport del servei de Correus i la FECACIL.
Per la seva qualitat i excepcionalitat, està especialment adreçada als alumnes de quart a sisè de primària, tot i que se’n poden beneficiar els de tots els cicles educatius. Fa un repàs a la història dels segells, des del seu naixement fins a l’actualitat, i també explica el funcionament del servei postal, els coneguts Correos que durant més de 150 anys han constituït l’única manera de fer arribar escrits i documents arreu del planeta.
Material del Servei de Correus El primer país d’arreu del món on es va imprimir un segell per posar en marxa el servei postal va ser al 1840 a Gran Bretanya, mentre que a l’estat espanyol va ser 10 anys més tard, al 1850. A través de la visita de la mostra es poden conèixer detalls prou curiosos i d’excepcional naturalesa per remarcar que el servei postal té com a fita aconseguir que totes les cartes que s’envien arribin al seu destí final.
Un dels casos reals que s’il·lustra a l’apartat titulat Les cartes sempre arriben és el d’una missiva extraviada de manera fortuïta, que va ser trobada molts anys més tard i va ser lliurada al seu destinatari després d’una gran peripècia. Va tenir lloc als Estats Units, quan s’estava desballestant un vaixell i van trobar-hi una carta que originàriament s’havia escrit per ser enviada l’any 1945 i que, finalment, va arribar al seu destí al 1960, a través del servei de correus de Xile.
Fotografia de grup dels protagonistes de l'acte Els principals objectius que es volen aconseguir a través de la itinerància de l’exposició és que els escolars coneguin i valorin la cultura del segells i la filatèlica, així com que aprenguin el funcionament d’un servei que actualment sembla condemnat a la seva extinció amb l’esclat de les noves tecnologies. Per completar la visita de l’exposició, la Federació Espanyola de Societats Filatèliques ha posat a disposició dels alumnes un especialista en el tema, Juan Carlos Blanco, que també va assistir a l’acte celebrat a l’escola.
Guanyadores del Concurs Dibuixa un Segell de la teva localitat
Un altre dels al·licients amb què han comptat els alumnes de l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes ha estat participar al concurs escolar artístic Dibuixa un segell de la teva localitat. Justament ahir, coincidint amb la jornada inaugural, es va fer el lliurament de guardons i obsequis a la guanyadora del primer premi, així com a les dues altres escolars que van quedar primera i segona finalistes.
Alumnes classificades al concurs, la directora de l'Escola
Mn Joan Batlle i membres de FECACIL i FESOFI L’alumna de 4rt A Ivon Vassileva ha estat la guanyadora del Primer Premi amb un dibuix on es veu la Roca de Sa Palomera envoltada d’un esclat de Focs d’Artifici. Per la seva banda, la 1a Finalista ha estat Lucía Barquilla, de 2on A, que ha triat el Monument al Sardanista del Passeig de Mar per dibuixar-lo; i la 2a Finalista, que ha presentat la il·lustració del Jardí Botànic Marimurtra amb el perfil del Convent de Blanes al seu darrera, ha estat Ainoa Garcia, de 3er A.
1er Premi, d'Ivon Vassileva Ara, el segell guanyador que ha dissenyat Ivon Vassileva serà editat per Correus i se li faran arribar diversos exemplars a la jove artista, que també va rebre ahir diversos obsequis. Del què es tractava, era que els alumnes reproduïssin a través dels seus dibuixos algun racó de Blanes, un monument, indret o personatge característic del seu municipi.
1er Finalista, de Lucía Barquilla
2on Finalista, d'Ainhoa García D’altra banda, també s’ha lliurat als alumnes dels cursos que han participat en l’experiència un dels segells reals de curs legal personalitzats preparats exclusivament per a l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes. La resta d’exemplars que s’han editat s’han entregat a la direcció del centre per a la seva utilització.
Segells editats per a l'Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes En total s’han editat tres segells, i un d’ells és sempre el mateix per a cada escola on va l’exposició, amb la coneguda frase I Love que, en aquest cas va acompanyada del nom del centre educatiu de Blanes. Els altres dos segells reprodueixen dues fotografies de sengles detalls de l’edifici de l’Escola Mossèn Joan Batlle.