Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 250 dones han participat en els cursos d’autoprotecció de la Policia Local


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/20/2015 12:21:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Policia Local escutMés de 250 dones han participat en els cursos d’autoprotecció de la Policia Local

Ha estat la cinquena edició d’un curset que les participants coincideixen en valorar positivament, ja que els serveix per estar preparades davant una possible agressió

Avui divendres hauran finalitzat les dues sessions de què consta el Curs d’Autoprotecció per a Dones que s’ha impartit al llarg d’aquesta setmana a la Ciutat Esportiva Blanes, organitzat per cinquena vegada la Policia Local de Blanes. Presentat sota el lema No més violència contra les dones, amb aquesta 5a edició ja són més de 250 les assistents que han participat al llarg dels darrers anys en aquesta activitat gratuïta, que ha superat amb escreix i en positiu totes les expectatives previstes.


Ciutat Esportiva Blanes - 5è Curs Autoprotecció per a Dones
Des que es va posar en marxa la primera edició el novembre del 2013, en cada nova convocatòria les nombroses peticions rebudes fan que aviat es tanqui el nombre màxim d’assistents previstes, quedant sovint algunes d’elles en llista d’espera. El curs s’imparteix cada edició en dues sessions intensives que, en cadascun dels cinc cursos, s’han fet en dos grups diferents en horari de matí i de tarda per facilitar l’assistència de tothom.

El Curs d’Autoprotecció per a Dones l’imparteixen quatre agents especialitzats en seguretat ciutadana, i inclou un total de sis hores sumant les dues sessions que es realitzen en cada edició. L’equip l’encapçala Felipe L., expert en defensa personal, que s’encarrega de donar les explicacions a les alumnes en la part més teòrica, així com de supervisar la correcta execució dels exercicis en la part pràctica.


Exercicis d'estiraments previs a l'inici del curs
Completen l’equip d’instructors el caporal Jesús U., així com els agents Mireia V. I Ruben C., que ajuden les alumnes a dur a la pràctica les explicacions prèvies que se’ls donen. Tots quatre policies pertanyen a la Unitat de Seguretat Ciutadana i l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, i per tant coneixen prou bé els casos i situacions més comuns amb què es poden trobar les dones i la millor manera d’afrontar-les

Valoració positiva de les alumnes dels cursos

L’objectiu del curs no és que les dones esdevinguin en tan sols dues sessions en expertes karateques, ni que davant una situació potencialment perillosa s’entretinguin a atacar els seus agressors. El que es remarca durant tot l’aprenentatge és que l’objectiu principal és defensar-se i, sobretot, fugir el més ràpidament possible i allunyar-se.


Diverses tècniques per repel·lir agressions
Per això, es recomana intentar adoptar una posició defensiva i mantenir la suficient distància que permeti percebre les intencions del possible agressor. També s’aconsella que es pensi en la possibilitat d’utilitzar armes ocasionals que es tinguin a l’abast en aquells moments, com per exemple un paraigües o una revista enrotllada que es pot fer servir per colpejar al coll de l’agressor. Un bolígraf o un esprai de laca de cabell ruixada sobre els ulls de l’agressor també és una altra opció per aconseguir neutralitzar-lo durant uns segons i aprofitar llavors per fugir, córrer cap a un lloc segur i denunciar els fets ocorreguts davant la policia.


Les alumnes que han assistit als cursos no tenen un únic perfil, i abasten un ample ventall d’edats i ocupacions. També són diverses les raons que impulsen les dones a inscriure-s’hi. N’hi ha que ho fan perquè han patit alguna agressió, coneixen algú molt proper que s’hi ha trobat, o s’han interessat pel tema per diferents motius.


En el què si coincideixen totes elles és en valorar el seu resultat com de molt positiu, tal i com explica una d’elles, que es va inscriure després que va patir una agressió: “El què més m’ha agradat és que no ens han ensenyat a barallar-nos, sinó a defensar-nos, a tenir una possibilitat de poder fugir d’un possible agressor, a poder anar pel carrer amb més precaució i, creieu-me, tot això és molt necessari per a totes les dones. Moltes hem estat víctimes d’una agressió, i les que no ho han estat, amb aquest curs poden evitar ser-ho. Els estic molt agraïda, perquè a mi m’han donat una mica més de confiança, i espero que pugui arribar a moltes més dones”.

Una altra qüestió que les dones també valoren especialment bé és el tracte rebut, la dedicació i la manera com ensenyen les diferents tècniques els quatre agents de la Policia Local. Així ho destaca una altra alumna: “No tan sols ha estat un curs molt interessant i on he pogut aprendre tècniques molt efectives, sinó que a més a més ha estat molt divertit. En part per la gent però, sobretot perquè els instructors han estat genials”. En aquesta mateixa línia s’expressa una altra assistent: “Estic molt agraïda a l’equip docent perquè, a banda d’aprendre molt i passar-m’ho molt bé, he conegut persones realment maques”.


Potser per aquest darrer motiu, al llarg d’aquestes cinc edicions que s’han fet hi ha hagut moltes dones que han repetit l’experiència. Una altra màxima que no es cansen de recordar els instructors del curs és que afrontar una agressió no és fàcil, i el fet de poder sortir-ne il·lesa ja és un gran èxit. Per això, s’ha de poder ser capaç de no deixar-se portar pel pànic i, en aquest sentit, haver adquirit una sèrie de pautes d’actuació les capaciten a poder resoldre-ho amb millors possibilitats.

Nous aprenentatges incorporats en cada edició

Tenint en compte que en cada edició hi ha alumnes que ja havien participat en alguna anterior entrega, els instructors van introduint noves tècniques de defensa en cada convocatòria, alhora que es recorda tot el què s’havia fet fins ara, en atenció a les que és el primer cop que hi assisteixen. Al terme de l’aprenentatge es lliura un diploma acreditatiu, així com un dossier actualitzat amb els coneixements que s’han explicat i practicat per treure un major i millor profit.


Entre les noves tècniques que s’imparteixen, destaca la de poder defensar-se d’un atac amb arma blanca, així com participar en un simulacre sobre la millor manera d’accedir a locals foscos, tancats o solitaris, com per exemple un pàrquing. En aquest darrer sentit, el què aconsellen els policies és que no s’esperi a arribar al cotxe per cercar les claus per obrir-lo, sinó justament dur-les a la mà per utilitzar-les com a arma de defensa en cas que hi hagi un intent d’agressió.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 11/20/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300