Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes aposta per la promoció i difusió del Patrimoni Cultural i Paisatgístic amb noves iniciatives


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/01/2015 05:24:02 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes aposta per la promoció i difusió del Patrimoni Cultural i Paisatgístic amb noves iniciatives

Un dels punts de partida ha estat la senyalització del Castell de Sant Joan, que s’ha estrenat aquesta setmana, amb l’objectiu de fer-ho també en altres llocs d’interès d’arreu de la vila

Sense cap mena de dubte, un dels principals elements de promoció turística d’un municipi, així com una manera de reafirmar la pròpia identitat dels seus ciutadans i ciutadanes, és justament donar valor a tots els elements d’interès artístic i patrimonial que el fan singular i atractiu. Blanes compta amb una gran quantitat de llocs d’interès artístic, cultural i paisatgístic que, al llarg dels anys, s’han anat promocionant a través de diverses accions.


Taula d'Orientació Castell Sant Joan
Ara, però, l’Ajuntament de Blanes vol fer un nou pas endavant i unificar la promoció dels nombrosos elements patrimonials amb què compta perquè, a banda de gaudir-los visual i intel·lectualment, també comptin amb una adequada senyalització que, alhora, també informi. Es tracta, doncs, que no tan sols els llibres d’història i els catàlegs turístics tractin d’aquests elements: que parlin per sí sols.

Senyalització del Castell de Sant Joan

El punt de partida per aconseguir aquest objectiu ha estat la nova senyalització que s’ha posat en marxa aquesta setmana al Castell de Sant Joan i que avui a la tarda han conegut representants del consistori. La visita l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Cultura, Arxiu i Biblioteca, Quim Torrecillas, així com de diversos regidors i regidores i membres de l’Associació Estimem les Ermites que també han volgut veure in situ aquesta millora.


Visita nova senyalització Castell i Ermita Sant Joan
La nova senyalització de l’entorn del Castell i l’Ermita de Sant Joan s’ha instal·lat ara després de les obres d’adequació que es van enllestir a l’octubre, i que comptaven amb un pressupost de prop de 130.000 euros. La senyalització patrimonial inclou un plafó informatiu i dues taules d’orientació, i ha estat dissenyada en aquesta ocasió pel mateix equip d’arquitectes responsable de les obres d’adequació: Marta Galí, Alba Floqué i Xavier Botet.


El text del plafó informatiu –escrit en català, castellà i anglès- l’ha elaborat l’Arxiu Municipal de Blanes, i es complerta amb una fotografia del Castell i l’Ermita de Sant Joan de principis del segle XX realitzada per Àngel Toldrà Viazo. Per la seva banda, les dues taules d’orientació permetran a partir d’ara als milers de visitants que al llarg de l’any pugen al cim de Sant Joan poder saber fins on abasta la privilegiada vista de l’Skyline blanenc que es veu des d’aquest indret que corona la vila.


Una de les taules mira a llevant i l’altra a ponent, i en totes dues hi ha una fotografia panoràmica de gran format –realitzada per Fernando Olaizola- que concreten els principals referents geogràfics de l’entorn: Cala Bona (Sant Francesc), el Jardí Botànic Marimurtra, el Convent de Blanes, la Penya dels Padrets, Malgrat de Mar, Sa Palomera, el Delta de la Tordera, el Castell de Palafolls, el Montseny, etc.

Importància històrica i cultural del Castell i l’Ermita de Sant Joan

El conjunt arquitectònic del Castell i l’Ermita de Sant Joan es d’origen medieval, tot i que l’origen de la utilització civilitzada d’aquest promontori es remunta a l’època ibèrica. La seva alçada és de 173 metres per sobre el nivell del mar, i consta d’una torre cilíndrica de 15 metres d’alçada, així com d’un recinte emmurallat de forma rectangular. La torre té la base atalussada, i està envoltada d’un fossar. Originàriament, estava dividida en dos pisos i s’hi entrava per la port d’arc de punt rodó que està situada a nou metres d’alçada.


Les primeres notícies del Castell de Sant Joan el situen a l’any 1001, ja que durant el segle XI els vescomtes de Cabrera el tenien en féu del comte de Barcelona i el segle següent ja figuren com a feudataris dels Cabrera la família de castlans dels Blanes. L’aspecte actual dels murs perimetrals que encara es conserven correspon a una reconstrucció del segle XIV, ja que entre finals d’aquest segle i el XV Blanes va esdevenir en la capital i la cort del vescomtat.
Per la seva banda, l’ermita de Sant Joan va ser bastida com a capella del castell, però per la manca d’espai es va situar fora del recinte. Apareix documentada durant el segle XIII amb un sacerdot que hi residia, i durant el segle XVII va ser centre de peregrinació en motiu del Dia de Sant Joan Baptista. L’any 1959 es va refer la teulada i l’artista blanenca Maria Teresa Bedós va pintar-hi uns frescos. Posteriorment, l’any 2007 es van inaugurar unes pintures de la il·lustradora catalana Pilarín Bayés, i l’any 2012 tot l’entorn de l’ermita va ser restaurada amb unes obres patrocinades per l’Associació Estimem les Ermites de Blanes.

Promoció del patrimoni de tot Blanes, no tan sols del centre

De cara al 2016 es vol continuar en la línia de posar en valor els llocs d’interès de la població, a través d’un projecte on conflueixen la història i la cultura del poble. En aquest sentit, la voluntat de l’Ajuntament de Blanes no és quedar-se tan sols en el què se sol conèixer com el nucli històric dels municipis. Es tracta d’un programa molt més ambiciós, que vol donar a conèixer i/o recuperar en molts casos indrets que fins i tot els mateixos vilatans no coneixen l’abast de la seva importància històrica o patrimonial, i que estan escampats arreu de la seva geografia.


En aquest sentit, s’està treballant en l’elaboració d’un llistat de llocs d’interès, així com en el disseny i criteris de senyalització que es volen uniformitzar arreu de la vila, eixamplant els horitzons d’experiències similars que s’havien dut a terme en el passat. Així, a banda de senyalitzar i documentar indrets tan populars i visitats com poden ser la Roca de Sa Palomera o el Palau dels Vescomtes de Cabrera, també es vol valoritzar el barri de Ca la Guidó i les Cases Barates d’Els Pins, vinculats a l’origen de l’antiga empresa SAFA, avui Nylstar; El Portal del Mont que marcava el Blanes extramurs i l’accés a la vila medieval; o bé l’emblemàtica Casa Saladrigas dissenyada per l’arquitecte Isidre Puig i Boada, deixeble d’Antoni Gaudí.


Data de realització: 12/01/2015 | Data de la darrera actualització: 12/02/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300