Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Agenda Llatinoamericana 2016 celebra els seus 25 anys parlant de desigualtats


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/11/2015 08:52:41 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Agenda Llatinoamericana 2016 celebra els seus 25 anys parlant de desigualtats

Un dels membres de la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana, Jaume Pera Arenas, ha encapçalat l’acte de presentació que s’ha fet avui al vespre

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes ha allotjat avui la presentació de la Campanya de l’Agenda Llatinoamericana 2016, que sempre se sol fer quan falten pocs dies perquè tinguin lloc les festes de Nadal. L’acte l’han encapçalat la regidora d’Acció Social, Educació, Cooperació i Solidaritat, Susana Ramajo, acompanyada de regidors i regidores del consistori, així com membres de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social.


Presentació Agenda Llatinoamericana 2016
Després que Susana Ramajo ha donat la benvinguda a l’acte, s’ha encarregat de fer una breu introducció Domina Rodríguez, del consell de la Parròquia Santa Maria de Blanes. Durant el seu parlament, ha animat a tothom a participar i ser més actiu en les lluites sorrant, ja que aportant un petit gra de sorra és com s’aconseguirà millorar amb més igualtat i més justícia.

25 anys de l’Agenda Llatinoamericana, dedicada el 2016 a les desigualtats

Per presentar la nova publicació, s’ha comptat amb un convidat d’excepció: Jaume Pera Arenas, mestre durant més de 35 anys a Santa Coloma de Farners, membre de Justícia i Pau i de la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana. Recolzat en alguns moments amb fotografies i vídeos, Jaume Pera ha parlat de la figura de Pere Casaldàliga, i ha recordat que l’acte d’avui s’ha fet justament l’endemà en què se celebra el Dia Mundial dels Drets Humans, ja que la seva declaració a la ONU es va fer un 10 de desembre, més concretament el de l’any 1948.


Jaume Pera Arenas, membre de Justícia i Pau
Precisament parlant d’efemèrides, el ponent ha recordat els orígens de l’Agenda Llatinoamericana, que celebra enguany el seu 25è aniversari d’ençà que es va començar a editar en la seva versió en català. Per aquest primer quart de segle de vida, el lema que s’ha escollit per a l’actual edició del 2016 ha estat Desigualtat i Propietat.

L’agenda inclou textos de l’expresident de l’Uruguai, José Mújica; del teòleg brasiler Frei Betto; i de la monja catalana Teresa Forcades, entre d’altres, i també fa un emotiu reconeixement al recentment desaparegut Eduardo Galeano. Pel que fa a l’aportació gironina en aquesta ocasió, a banda dels habituals testimonis de Joan Alsina i Joaquim Vallmajó, es recorda Vicenç Fiol, que va morir el passat mes d’agost, i que durant molt temps va estar vinculat a l’agenda.


Com és habitual, la nova edició compta amb una introducció dels seus creadors, Pere Casaldàliga i Josep Maria Vigil, que recorden que tan sols 85 persones d’arreu del món tenen una riquesa equivalent al patrimoni de la meitat pobre de la humanitat, i destaquen que aquests índex d’injustícia i desigualtat no poden ser sostenibles durant massa temps més. Per això, creuen que ja és hora de canviar les regles del joc, a través de la conscienciació i el pensament crític.

Una eina formativa al servei de les grans causes

L’any 1992, coincidint amb els actes reivindicatius en motiu dels 500 anys de l’arribada dels espanyols a Amèrica, es va editar la primera Agenda Llatinoamericana. Es tractava d’una iniciativa de José Maria Vigil i Pere Casaldàliga per fer una eina de reflexió al voltant de temes polítics i socials des d’una vessant constructiva i crítica. Amb aquest objectiu, en cada nova edició s’inclouen un centenar de pàgines amb firmes tan conegudes com Saramago, Frei Betto, Leonardo Boff, Eduardo Galeano i Pere Casaldàliga.


Alguns dels temes de l’agenda han estat Exigim i fem una altra democràtica, Per un altra humanitat, Una altra comunicació o bé Les cultures en diàleg. Si bé es tracta d’una iniciativa llatinoamericana, la seva vocació és mundial, global. Des de Catalunya, la Comissió de l’Agenda –de la qual en forma part Jaume Pera Arenas-, porta l’edició catalana des de l’any 1995.


Enguany està previst distribuir més de 3.000 exemplars de l’Agenda 2016 arreu de Catalunya i, en aquest sentit, durant l’acte d’avui al vespre també es podia aprofitar per comprar-ne al preu de 8 € cadascuna. A Blanes, l’Agenda Llatinoamericana es ven a la rectoria de la Parròquia Santa Maria, així com a la Papereria de Can Bitlloch.

Data de realització: 12/11/2015 | Data de la darrera actualització: 12/11/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300