Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La tradicional Fira de Sant Tomàs es tornarà a allargar dos dies: diumenge i dilluns


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/16/2015 03:39:38 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

NADAL 2015-2016La tradicional Fira de Sant Tomàs es tornarà a allargar dos dies: diumenge i dilluns

Seguint la positiva experiència de l’any passat, les 90 parades amb productes de tot tipus s’instal·laran els dies 20 i 21 al Carrers Ample, Muralla i Raval Sud

Per segon any consecutiu, una de les principals novetats que inclouen aquestes festes de Nadal a Blanes és que la tradicional Fira de Sant Tomàs s’allargarà durant dos dies, el diumenge 20 i el dilluns 21, amb el mateix horari: des de les 9 del matí fins a les 9 de la nit. Originàriament, sempre s’havia fet coincidint amb el dia 21, i enguany s’ha tornat a apostar per ampliar-ho per donar més activitat comercial el cap de setmana previ al 25 de desembre. La fira estarà situada al centre del municipi, principalment entre els carrers Ample, Muralla i Raval Sud.


Fira de Sant Tomàs 2014
S’instal·laran 90 parades que vendran productes de Nadal i d’artesania, així com d’entitats i centres educatius del municipi que aprofitaran la popular celebració per vendre productes propis i fer difusió de les seves respectives activitats. El major nombre de parades són de productes artesans i altres articles. Així, s’hi podrà trobar des de tions i articles nadalencs de decoració fins a productes alimentaris, passant per roba i complements; obsequis i decoració; sabons i productes de cosmètica natural; articles de fusta; joguines; joieria artesana i argenteria; etc.

També hi haurà productes molt específics i curiosos, d’aquells que poden acabar sent aquell insòlit regal de festes per complaure els parents i amics més especials. I és que a Blanes, la tradicional fira sempre s’aprofita per poder fer les compres de Nadal i cercar obsequis –a voltes insòlits i extravagants- que no es troben habitualment en comerços convencionals. Una altra excusa per firar-se és ajudar les entitats, escoles i centres educatius comprant-los els productes que ofereixen.


Perquè vilatans i visitants puguin passejar entre les parades amb major seguretat, la Policia Local de Blanes procedirà al tall del trànsit de vehicles al Carrer Ample i al Carrer Roig i Jalpí, i es desviarà la circulació del transport públic. Els talls seran efectius a partir de les 6 del matí del diumenge dia 20, i s’allargaran fins les 11 de la nit de l’endemà dilluns.

Una tradició que es remunta al segle XVI

El motiu perquè la Fira de Sant Tomàs se celebri el 21 de desembre és perquè, a banda que marca el primer dia de l’hivern i el més curt de l’any, segles enrere arreu de Catalunya era costum celebrar grans fires que també adoptaven el nom d’aquest sant, que s’allargaven diversos dies. A Blanes ja es troben indicis d’aquesta celebració al segle XVI, quan la fira va ser ratificada amb un permís reial.


Al llibre d’ordenances de la Universitat de la Vila de Blanes hi ha referències als privilegis concedits per Francesc I de Montcada, vescomte de Cabrera i comte d’Aitona, perquè l’actual carrer Ample pogués convertir-se en mercat públic i fos un lloc apte per celebrar-hi la fira. L’historiador Josep Cortils i Vieta inclou més detalls en la seva obra Ethologia de Blanes (1886) i, quan parla sobre els costums i les tradicions blanenques més arrelades, hi esmenta la Fira de Sant Tomàs.


Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. Antigament les parades s’instal·laven als carrers Ample i Mercaders, travessaven el Portal de la Verge Maria i seguien pel carrer de Raval fins a la Rambla Joaquim Ruyra. En aquest darrer tram hi havia els mercaders d’eines i ferreteria, així com el bestiar i l’aviram dels ramaders i terrassans de la zona.


Ja al segle XX, la diada de la fira es completava amb una sessió extraordinària de cinema i, tot i ser un dia laborable, també s’organitzava un concorregut ball de nit a la sala de dalt dels Terrassans, un element que no faltava mai en cap celebració assenyalada que s’apreciés a la vila. La importància i relleu que té aquesta activitat entre tots els blanencs i blanenques queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt –avui dia encara hi ha gent gran que la recorda- i que diu: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.

Data de realització: 12/16/2015 | Data de la darrera actualització: 12/16/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300