Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes inicia el procés participatiu sobre la prolongació de la C-32


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/17/2015 11:50:47 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes inicia el procés participatiu sobre la prolongació de la C-32

La Junta de Govern d’avui aprovarà dotar amb una partida pressupostària els treballs que culminaran amb una consulta a la ciutadania, una feina que requerirà un mínim de dos mesos

Des que el passat 29 d’octubre el ple municipal va aprovar que es fes una consulta popular sobre el projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya per fer la prolongació de l’Autopista C-32, diversos tècnics de l’Ajuntament de Blanes van iniciar els treballs preliminars per esbrinar el procediment que calia seguir. Fruit d’aquesta feina prèvia, la Junta de Govern d’avui dijous aprovarà la seva realització, a través d’un acord que inclou dotar-ho amb una partida de 10.000 euros.

El mateix punt contempla que, un cop finalitzat el procés participatiu, el seu resultat s’haurà de sotmetre a la consideració del plenari municipal, tancant d’aquesta manera la seqüència administrativa que requereix. La sessió del 29 d’octubre va aprovar per 13 vots a favor (ICV-EUiA, ERC, C’s, Batega per Blanes, CUP i PP) i l’abstenció dels dos partits a l’equip de govern (PSC i CiU, 8 vots) que es fes la consulta popular.

Timing previst del procés participatiu

Com a punt de partida, caldrà establir un equip de treball que s’encarregui de coordinar tots els aspectes a tenir en compte en tot el procés i, en aquest sentit, la idea és contractar una empresa externa que s’hi pugui dedicar exclusivament, comptant amb el suport dels tècnics de l’Ajuntament de Blanes. Hi haurà tres fases principals abans no es consideri finalitzat.


Tram final de l'Autopista C-32
La primera i més bàsica és la de fer arribar la informació a la ciutadania, perquè pugui comptar amb tots els elements de manera clara i entenedora. Per això, hi ha diverses opcions que caldrà escollir que poden funcionar millor: des de penjar la informació a la web de l’Ajuntament de Blanes fins la confecció de vídeos explicatius, passant per convocar una Audiència Pública, xerrades informatives, crear un blog específic, etc.

Després vindrà la fase deliberativa durant la qual es tracta de crear debat i intercanviar les diferents opinions que puguin haver respecte el tema des de tots els punts de vista. Per això, es tracta que tothom que hi participi faci les corresponents aportacions i propostes. Aquesta etapa culminarà amb una fase participativa en què es recolliran els resultats del què els ciutadans opinen respecte les opcions. Òbviament, la redacció de la pregunta sobre la qual s’ha de donar la opinió en el procés participatiu és un aspecte bàsic i clau que caldrà delimitar molt bé per no induir a errors. La Llei preveu que la duració d’aquesta fase no sigui inferior als trenta dies.

La tercera etapa serà quan es faci la fase de retorn, quan es recolliran els resultats del què els ciutadans i ciutadanes opinen respecte les opcions que se’ls planteja sobre la perllongació de la C-32. Per tancar el procés, es redactarà una memòria final en què s’avaluarà el resultat del procés i, finalment, perquè aquesta memòria tingui validesa, es sotmetrà a la consideració del plenari municipal.

Un procés que es pot allargar un mínim de dos mesos

Encara no està decidit com es farà cada fase, ja que cada procés participatiu requereix una metodologia concreta. El què sí que es té molt clar és que el factor temps és molt important, sobretot tenint en compte que el què es decideix és una qüestió que no controla l’administració local, sinó el govern català.


Connexió de la sortida de la C-32 amb la GI-600
Per oficialitzar les fases del procés participatiu, els terminis i la presa en consideració dels resultats que se’n derivin, està previst que s’aprovi mitjançant un Decret d’Alcaldia. A partir que s’hagin decidit tots aquests detalls, es considera que caldrà dedicar un mínim de dos mesos perquè totes les fases puguin anar complint-se.

La previsió amb què es treballa a priori és que a principis de gener, un cop passat el període nadalenc, ja estiguin estructurades les fases de manera que si es compleix el plantejament inicial, la consulta popular es podria fer durant el març del 2016 i portar a l’aprovació del plenari d’aquell mateix mes el resultat final que hi hagi.

Aspectes legals que han endarrerit l’inici del procés

Un dels principals problemes amb què s’han trobat els tècnics de l’Ajuntament de Blanes a l’hora de complir el mandat de ple del 29 d’octubre és que, segons l’article 71 de la Llei de Bases de Règim Local, només es podran sotmetre a consulta popular aquells assumptes de competència municipal i de caràcter estrictament local que siguin d’especial rellevància pels interessos dels veïns. La norma també contempla que ha d’haver un acord previ per majoria absoluta del plenari municipal, així com l’autorització del govern de l’estat espanyol.


Tot i que en aquest cas el projecte que se sotmetrà a consulta no és de competència municipal, s’ha trobat una via, un recurs jurídic que ha pogut recolzar que finalment es pugui tirar endavant des de l’Ajuntament. L’escletxa es fonamenta en dues normatives: en l’article 28 del Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Blanes i en el Títol tercer de la Llei de Consultes No Referendàries de Catalunya.

Per resoldre aquest atzucac, a principis de desembre tècnics dels ajuntaments de Blanes i Lloret es van reunir amb el Director de Qualitat Democràtica de la Generalitat per informar-se. Fruit d’aquesta trobada, la setmana passada el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya va informar a l’Ajuntament de les gestions necessàries per a la realització de la consulta popular, així com dels tràmits administratius que això comporta.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 12/17/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300