Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Homenatge a una àvia centenària de Blanes, la vuitena persona de 100 anys a qui s’ha fet durant aquest 2015


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/29/2015 06:21:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Homenatge a una àvia centenària de Blanes, la vuitena persona de 100 anys a qui s’ha fet durant aquest 2015

L’Ajuntament i la Generalitat han homenatjat avui a la tarda Maria Ramon Gimbernat al seu domicili del barri d’Els Pins, acompanyada de la seva família

Aquesta tarda ha tingut lloc a Blanes una celebració que ha estat encara més sentida del què és habitual al coincidir amb les festes nadalenques i la proximitat del cap d’any. Es tracta del reconeixement que se li ha fet a una veïna del municipi, Maria Ramon Gimbernat, en motiu d’haver arribat als 100 anys de vida.


Foto de grup dels participants en l'Homenatge
Maria Ramon Gimbernat va néixer el 27 de desembre de fa 100 anys, tot i que la seva família sempre ho ha celebrat amb ella dos dies més tard, el 29. La raó és que, si bé el seu natalici és del 27, no es va registrar fins dos dies més tard, per això enguany no havia de ser menys després d’una tradició que s’allarga un segle.

Homenatge a Maria Ramon Gimbernat

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família, Montserrat Roura, i la regidora d’Acció Social, Susana Ramajo, han encapçalat l’acte que s’ha fet al domicili de la homenatjada, que viu a l’emblemàtic barri d’Els Pins. Miquel Lupiáñez ha lliurat a Maria Ramon Gimbernat una placa commemorativa de reconeixement en representació de l’Ajuntament de Blanes, mentre que Susana Ramajo l’ha obsequiat amb un ram de flors.


Miquel Lupiáñez lliura a Maria Ramon la placa commemorativa
Per la seva banda, Montserrat Roura li ha fet entrega de la Medalla Centenària que atorga Benestar i Família de la Generalitat. Abans, la directora dels Serveis Territorials d’aquest departament al territori gironí li ha llegit un missatge de felicitació en nom del govern català. La Medalla Centenària de la Generalitat és una distinció feta d’argent per commemorar el centenari, que du gravat el nom i l’any de naixement.


Montserrat Roura lliura a Maria Ramon la medalla centenària
També li han lliurat sengles obsequis Josep Lluís Merino i Milagros Fernández en representació de l’Associació de Pensionistes i Jubilats del Casal Benet Ribas i l’Associació de Prejubilats i Pensionistes de la Casal del Mar, respectivament. Aquests regals s’han sumat als què igualment ha anat rebent durant aquests dies dels seus familiars i amics, ja que el seu dia d’aniversari va ser diumenge passat, el 27 de desembre.

Una intensa vida plena d’esforç i dedicació

Maria Ramon Gimbernat va néixer l’any 1915 en una casa de pagès de Santa Cristina d’Aro, on s’hi va estar fins que va fer la comunió. De ben jove va començar a treballar, a servir com es deia abans, en una casa de Sant Feliu de Guíxols on va conèixer el famós compositor Eudald Toldrà, que sempre la va tenir en gran estima i de qui ella es desfà en elogis quan el recorda.


Milagros Fernández, del Casal del Mar, entrega un obsequi
Va treballar en aquesta casa fins que es va casar amb en Joan, el seu home, i van créixer com a família a Calella, on van tenir 5 fills: 2 noies i 3 nois. Dos d’ells van morir: un molt jove, amb 17 anys, i l’altre als 49. Va quedar vídua als 73 anys i des de llavors ha viscut amb els seus fills, primer a Calella i després a Blanes. Ja compta amb 8 néts i 8 besnéts: el gran té 18 anys i el petit 6.

Tota la família de la Maria sent per ella una gran admiració, ja que sempre ha estat el seu nexe d’unió. Expliquen que se li poden atribuir moltes virtuts, entre elles la seva capacitat d’esforç i treball, sempre procurant que mai no faltés res a casa, que els nens anessin a escola, que hi hagués un plat a taula, que els petits tinguessin regals per Nadal...


Josep Lluís Merino, del Casal Benet Ribas
La seva enteresa per superar moments tan difícils i tan cruels que li han tocat viure, així com la seva capacitat de mantenir la il·lusió, que sap encomanar a tothom, són dues altres qualitats que la seva família destaca de Maria Ramon Gimbernat. Una altra faceta és el seu esperit viatger que sempre l’ha portat a fer un munt d’excursions i córrer per tot Catalunya. Molts membres de la família recorden viatges que han fet als racons més emblemàtics del país, així com també a Andorra, San Sebastià o Canadà, entre d’altres.

Malgrat els seus 100 anys recent complerts, la Maria es troba força bé de salut i només té dificultats per caminar. En canvi, a nivell cognitiu es troba en excel·lents condicions i conserva el bon humor amb què ha encarat tots aquests anys de vida, durant els quals n’ha viscut de tots colors. Quant a aficions, una de les que segueix cultivant és llegir, tot i que amb algunes lògiques disminucions a causa de la seva edat.

Vuit persones centenàries homenatjades a Blanes durant el 2015

Al llarg de tot aquest any, l’Ajuntament de Blanes i la Generalitat de Catalunya han encapçalat a Blanes actes de similars característiques per homenatjar en diverses ocasions, i inclús s’ha donat la circumstància que en un mateix cap de setmana se n’ha fet a dues dones. En total, durant tot aquest 2015 s’ha organitzat en vuit ocasions: per a 7 dones i 1 home centenaris.


El primer homenatge es va fer a Dolors Massachs i Casamitjana, que va néixer el 2 de març, mentre que el 3 d’abril va ser el torn de l’únic home a qui enguany s’ha fet un reconeixement en motiu d’haver complert 100 anys, Josep Maria Jubany i Arnau. Posteriorment, s’han fet sengles reconeixements a Modesta Badosa Riera, nascuda el 30 de juny; i Anna Ribas Vila, que va néixer el 4 de juliol.


També s’ha homenatjat a Celestina Turon Bardú, nascuda el 9 de setembre; i a Plácida Blasco Pascual, que compleix els anys el 24 d’octubre. L’últim acte que s’havia fet fins ara va tenir lloc el passat novembre, per fer un reconeixement a Salomé Letamendi Ojea, que va néixer el 15 de novembre.
Data de realització: 12/29/2015 | Data de la darrera actualització: 12/29/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300