Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenta a Blanes el primer estudi a fons sobre la premsa comarcal a la Selva del 1868 al 1975


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/15/2016 08:17:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LLIBRE PREMSA SELVAEs presenta a Blanes el primer estudi a fons sobre la premsa comarcal a la Selva del 1868 al 1975

Està recollit al llibre elaborat per Anna Teixidor i Josep Teixidor, guanyadors de la VII Beca de Recerca La Selva 2013 atorgada pel Consell Comarcal de la Selva i el Centre d’Estudis Selvatans

Aquest vespre s’ha presentat a Blanes el llibre Història de la premsa a la comarca de la Selva 1868-1975, guanyador de la VII Beca de Recerca La Selva 2013 que atorga el Consell Comarcal de la Selva i el Centre d’Estudis Selvatans, amb el suport de la Diputació de Girona. Alguns dels fons documentals consultats pels seus autors, Anna Teixidor i Josep Teixidor, es troben a l’Arxiu Municipal de Blanes, que ha col·laborat activament en la recerca.


Els principals protagonistes de l'acte de presentació del llibre
La publicació constitueix el número 17 de la col·lecció Estudis i Textos editat pel Centre d’Estudis Selvatans. Els autors han identificat en la recerca un total de 119 capçaleres de periòdics i revistes publicades a un bon nombre de poblacions de la comarca. En aquest sentit, es consideren una bona mostra de la personalitat i la vitalitat de la comarca en aquest i altres àmbits culturals.


El president del Centre d'Estudis Selvatans, Joan Llinàs,
durant la introducció de l'acte
El llibre també posa de relleu la importància i la riquesa dels arxius públics i privats, biblioteques, hemeroteques i col·leccionistes que, en definitiva, constitueixen una nodrida xarxa que s’encarrega a l’hora de vetllar i ser els dipositaris del patrimoni documental.

Blanes, capital de les publicacions a la Selva

Els dos autors, Anna Teixidor i Josep Teixidor, s’han encarregat de presentar el llibre, on cada capítol està dedicat a una població. Del total de 26 municipis de la Selva, s’han localitzat capçaleres en 16 poblacions. Blanes ocupa el primer lloc quant a nombre, amb un total de 31 publicacions; Lloret de Mar el segon amb 23 periòdics; i el tercer, Santa Coloma de Farners amb 16.


La capçalera de premsa més antiga de la comarca es remunta a l’any 1868, l’editava a Blanes el mestre republicà Joan Benejam Vives, i duia per nom La Legalidad, periódico semanal literario, científico, industrial y de noticias. D’altra banda, els investigadors del treball també han destacat especialment dues altres publicacions: La Costa de Llevant, que data del 1894, i Recvll, que va començar-se a publicar a Blanes l’any 1920 i, per tant, aviat complirà el seu centenari.

Justament per aquest motiu, la presentació del llibre Història de la premsa a la comarca de la Selva 1868-1975 ha comptat amb la participació de Pere Reixach, vicepresident de l’Associació Recvll de Blanes. Reixach ha aprofitat l’avinentesa per parlar dels canvis que s’han fet en la revista, que ha adaptat l’estructura societària als temps actuals, i ha creat una associació cultural sense afany de lucre. La nova entitat Recvll es basa en l’existència de socis que, amb les seves aportacions, han de garantir la subsistència de la publicació i, per afegit, dels premis que des de fa 52 anys organitza la revista.


Aprofitant aquest cop de timó, la redacció de Recvll està donant un nou caire i una nova imatge a la publicació. Per això, està en procés de reinventar-se i renovar-se amb la intenció de sumar, sense perdre les arrels i els objectius que sempre l’han menat: vetllar per la llengua i la cultura catalana.

A la part final de la seva intervenció, Pere Reixach ha tingut un emocionat record envers el fundador de la revista i els premis literaris que organitza des de fa 52 anys: Benet Ribas. També ha compartit amb el públic assistent diverses anècdotes relacionades amb els Recvll i els difícils i convulsos temps en què es va posar en marxa.


Anna Teixidor i Josep Teixidor durant la presentació del llibre
L’acte d’avui divendres s’ha allotjat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, i l’ha encapçalat el regidor de Cultura, Arxiu i Biblioteca, Quim Torrecillas, qui ha elogiat el treball i el temps esmerçat pels investigadors en la recerca. També han participat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez; el president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs; així com el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Antoni Reyes i Aitor Roger, respectivament.

Anna Teixidor: una periodista compromesa

La principal autora del treball, Anna Teixidor i Colomer, que ha elaborat l’estudi conjuntament amb el seu pare, Josep Teixidor i Planas, va néixer a Figueres i és doctora en Comunicació Social després que va estudiar la carrera d’Humanitats i Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Va començar a TV Figueres i ha col·laborat en diversos mitjans: Antena3 TV, Cadena SER, Diari de Girona, etc.


Actualment treballa als Serveis Informatius de TV3, en la secció de Societat, i s’ha especialitzat en temes d’immigració. En aquest sentit, és coautora de diversos reportatges i documentals: Salt, assaig de convivència, Ivie Okundaye, una dona de carretera, A la recerca del paradís, Somnis atrapats, i Els últims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava, entre d’altres. Darrerament ha elaborat diversos reportatges sobre el tràfic de menors, així com sobre el gihadisme a Catalunya.

En el vessant acadèmic, Anna Teixidor és autora d’articles i capítols de diverses publicacions, i també ha escrit dos llibres de temàtica històrica: Amb la República al cap i Catalunya al cor. Empordà Federal (1911-1938), així com Josep Puig Pujades. Líder del republicanisme empordanès. Val a dir que abans d’encetar la seva intervenció, Anna Teixidor ha recordat l’empremta de Blanes que porta al cor, ja que durant un temps va treballar a l’Institu S’Agulla d’aquesta població.

Jornada acadèmica com a precedent del treball

El contingut del treball va ser presentat per primera vegada a Blanes el juny de l’any 2014, inclòs en el marc de la VII Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni de la Selva. La jornada acadèmica va comptar amb la participació d’una seixantena de representants d’institucions i entitats de la comarca, així com d’entesos en les diferents matèries que es van tractar.


El director de l'Arxiu Municipal de Blanes, Toni Reyes,
donant la benvinguda a l'acte
La Beca de Recerca de la Selva està dotada amb 4.000 € i, després que va ser concedida l’any 2013, la guanyadora va elaborar el treball que ara s’ha publicat en format de llibre. Abans de l’acte que s’ha fet avui a Blanes, el llibre ja va ser presentat el passat mes de novembre a Santa Coloma de Farners.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 01/15/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300