Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Manifest per la Pau reclama el deure d’acollir als refugiats que fugen de les guerres


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/29/2016 12:14:56 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El Manifest per la Pau reclama el deure d’acollir als refugiats que fugen de les guerres

Elaborat per la Comissió de Solidaritat i Cohesió Social, el manifest el va llegir ahir al vespre el president de Creu Roja Joventut de Blanes-Lloret-Tossa, Serín Toledo

Blanes ha continuat celebrant aquests dies la Setmana per la Pau 2016, que es va encetar divendres passat amb la inauguració de l’exposició La Cooperació a Blanes, que s’allotjarà fins al dia 31 a la sala municipal Ma Luisa García Tornel. Ahir a la tarda, la Biblioteca Comarcal va ser l’escenari de l’Hora del Conte, que en aquesta ocasió va presentar la història titulada La revolta de les lletres, a càrrec de Santi Rovira.


Lectura Manifest per la Pau 2016
Al vespre va ser el moment d’una de les activitats que mai no falten a la seva cita anual amb aquest cicle entre commemoratiu i reivindicatiu: la Lectura del Manifest per la Pau 2016. L’acte va tenir lloc al Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament, i va comptar amb la participació de diversos ciutadans i ciutadanes, aplegades per manifestar el seu rebuig a la violència i a favor de la pau.


Susana Ramajo i Serín Toledo
La trobada es va encetar amb un breu parlament de benvinguda a càrrec de la regidora d’Acció Social, Cooperació i Solidaritat, Susana Ramajo, acompanyada de l’alcalde de Blanes, Miquel Lupáñez, així com per bona part dels regidors i regidores de l’Ajuntament. També van assistir-hi representants de les diferents entitats socials del municipi que formen part de la Comissió de Solidaritat i Cohesió Social.

Aquest ha estat el darrer acte oficial que ha encapçalat Susana Ramajo com a responsable política d’aquestes àrees a l’Ajuntament de Blanes, ja que minuts més tard, al ple municipal, es va fer efectiva la seva renúncia al càrrec. En aquest sentit, la regidora va tancar l’acte amb una brevíssima intervenció, sense voler dir un adéu per sempre, sinó fent-ho en canvi amb un “fins aviat”.

L’acolliment de refugiats que fugen de conflictes armats

La lectura del Manifest per la Pau de Blanes 2016 va anar a càrrec de Serín Toledo, president de Creu Roja Joventut de Blanes-Lloret-Tossa. El document, elaborat per la Comissió de Solidaritat i Cohesió Social, reivindicava la pau com un concepte que va lligat a la justícia social: “Tots som éssers humans sense importar l’origen, l’estàtus econòmic, el color de la pell o la llengua en la que parlem”.


En aquest sentit, també deixava clar que la pau no és només la inexistència de guerra, ja que moltes societats estan condicionades per diverses causes, com la força i la por de les dictadures, o les injustícies i les idees de les classes dominants: “Això no és pau, és un simulacre cruel de pau, que només beneficia a uns pocs en contra de la majoria que no gosa, per por, a reivindicar”.

Justament per això mateix, el manifest continuava referint-se al tracte que hem de tenir des d’occident envers els refugiats: “Aquest any, tenim el deure per justícia i solidaritat d’acollir als refugiats que fugen de la guerra de Síria i d’Iraq, que fugen d’Afganistan i Eritrea i d’altres zones amb conflictes”. Una de les raons esgrimides apel·lava la nostra pròpia memòria històrica força recent encara: “Recordem que nosaltres també vam ser refugiats, i milers de persones van traspassar els Pirineus, a l’acabament de la Guerra Civil, en condicions molt penoses, iniciant un llarg viatge, difícil i dolorós, per tot el món”.

En la seva part final, també s’incidia en què no tan sols per solidaritat s’han d’acollir refugiats que fugen ara mateix de Síria, sinó que també existeixen des de sempre persones que ho fan d’altres guerres o conflictes armats. Per això, reclamava que la societat deixes de mirar-s’ho des de lluny i que es dediqués més a conscienciar a tots els qui tenim al nostre voltant: “Hem d’ensenyar als nostres fills, nebots, nets, nens i nenes que tinguem a prop a crear un mon amb pau, on no hi poden faltar l’educació, la cultura i el respecte pels drets humans. Recordar que som una sola humanitat, un sol món, on tothom hi te cabuda amb dignitat. Que la Pau esdevingui una realitat, totes i tots en som responsables”.

Darrers actes de la Setmana per la Pau 2016

Els actes inclosos al programa de la Setmana per la Pau culminaran avui divendres amb sengles activitats que s’allotjaran al vespre a la Biblioteca Comarcal. A les set hi haurà la xerrada 120 dies a Cor Obert, que tractarà precisament sobre l’experiència d’un cooperant blanenc en camps de refugiats de ciutadans sirians.


Tot seguit, tindrà lloc el lliurament dels fons econòmics per desenvolupar els Projectes de Cooperació amb el Tercer Món. Es tracta dels projectes que aquests dies estan explicats en forma d’exposició a la sala municipal Maria Luisa García Tornel, al Carrer Ample.Data de realització: 01/29/2016 | Data de la darrera actualització: 01/29/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300