Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes estreny lligams amb Gàmbia


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 02/12/2016 02:21:13 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes estreny lligams amb Gàmbia

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, s’ha reunit avui al migdia amb el nou cònsol honorari de Gàmbia a la demarcació gironina, Kabuneh Sakoli

Avui al migdia ha tingut lloc al despatx d’alcaldia de l’Ajuntament una trobada institucional entre l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el nou cònsol honorari de Gàmbia a les comarques gironines, Kabuneh Sakoli Kanteh. L’objectiu ha estat no tan sols presentar-se al batlle blanenc com a nou representant del govern gambià en aquesta demarcació, sinó també una via d’inici per establir relacions i contactes bilaterals entre les dues institucions.

A partir d’aquí, el següent pas serà continuar estrenyent més els lligams entre l’Ajuntament de Blanes i el Consolat de Gàmbia a Girona a través dels respectius treballadors i personal tècnic en diverses àrees de col·laboració bilateral. En aquest sentit, cal incloure des d’Acció Social, Cooperació i Solidaritat i Educació fins a Promoció de la Ciutat i Serveis Jurídics, entre d’altres.


Reunió de l'alcalde de Blanes amb el cònsol honorari de Gàmbia
Justament per aquest motiu, a la trobada d’aquest divendres – a banda de personal del consolat- també han assistit dues tècniques del Departament d’Acció Social, Cooperació i Solidaritat, Lurdes Rodríguez i Marian Kebbeh. Com a mostra d’aquesta bona entesa i en senyal d’amistat i fraternitat entre les dues institucions i localitats, l’alcalde de Blanes ha lliurat al cònsol honorari un llibre que tracta sobre els joves blanencs d’origen forani que viuen al municipi.

Els dos representants han coincidit en valorar positivament el resultat de la trobada. Així, l’alcalde de Blanes ha destacat: “Ens hem posat a la seva disposició per ajudar-los en el què puguem i estigui al nostre abast, ja que compten amb un gran nombre de blanencs i blanenques que procedeixen de Gàmbia. Des de l’Ajuntament de Blanes desitgem que aquesta primera presa de contacte s’estrenyi encara més”.


Kabuneh Sakoli Kanteh i Miquel Lupiáñez
Fa 40 anys que els primers ciutadans d’origen gambià van començar a immigrar a l’estat espanyol. Una de les zones on preferentment van anar a la recerca de feina va ser al Maresme i la demarcació gironina, tal com de fet ha recordat el mateix consol honorari, que fa 35 anys que va emigrar, i coneixia Blanes d’aquells primers anys d’experiència.

Nombrosa presència de ciutadans gambians a Blanes i Girona

Durant la trobada, Kabuneh Sakoli i Miquel Lupiáñez han parlat de continuar estrenyent els lligams de col·laboració entre Gàmbia i Blanes, sobretot tenint en compte el gran nombre de ciutadans blanencs de procedència gambiana amb què compta actualment aquest municipi. A data d’avui, hi ha un total de 619 persones provinents d’aquest país africà: 535 homes, i 84 dones.


Al padró d’habitants de Blanes d’aquest mes de febrer, els ciutadans d’origen gambià ocupen el tercer lloc. En el llistat de països de procedència, a la primera posició hi consten els nascuts a Catalunya i/o procedents d’altres localitats catalanes i l’estat espanyol, i a la segona els qui procedeixen del Marroc, amb un total de 885 persones.

Actualment hi ha tres entitats que fan de pont entre Blanes i Gàmbia: l’Associació d’Africans de Blanes Sa Forcanera on el 90% són gambians, anàlogament al què passa amb l’Associació Mosoolu de Dones Africanes de Blanes, totes dues presidides per ciutadans d’origen gambià. D’altra banda, des de fa uns quants anys es va posar en marxa l’Associació per al Desenvolupament Agrícola de Kuwonku, al front de la qual estan dos blanencs que es van traslladar a viure a aquesta localitat gambiana per posar en marxa un projecte de cooperació agrícola, sanitari i educatiu.


Històricament, Blanes ha comptat durant els darrers anys amb una nodrida presència de ciutadans provinents de Gàmbia. Malgrat continua sent la tercera nacionalitat de major procedència, el nombre de persones ha disminuït força després que es va arribar al més elevat l’any 2008, quan n’hi havia un total de 926 censades i Gàmbia ocupava el segon lloc quant a països de procedència, per sobre del Marroc, que en comptava amb 804.

Pel que fa a la demarcació gironina, la presència de gambians també és força nombrosa. Així, segons dades facilitades pel mateix Consolat de Gàmbia, actualment hi ha unes 9.000 persones que viuen arreu de les diferents poblacions gironines, mentre que a Catalunya sumen el doble aproximadament: uns 18.000 ciutadans. En relació a l’estat espanyol, aquesta presència és encara més plausible, ja que el nombre total és de 25.000 persones.

Missió del Consolat de Gàmbia a Girona

L’objectiu del Consolat de Gàmbia a Girona és representar a la República de Gàmbia a través del seu cònsol honorari, així com assistir, atendre i protegir als gambians residents en aquesta demarcació. També representa aquest país africà a nivell institucional en les competències atribuïdes, així com en la promoció de tots els àmbits principals: sòcio-econòmics, sanitaris, culturals i polítics, i en vies a la cooperació, el desenvolupament i la concòrdia.


D’altra banda, els serveis que ofereix la institució són administratius i de gestió de documents oficials, tant del govern de Gàmbia com dels que corresponen a la gestió consultar. Tanmateix, s’ofereix a les persones, així com a les institucions i associacions. D’igual manera, dóna assistència legal en tots els àmbits a través del Departament de Serveis Jurídics, i gestiona temes de promoció i desenvolupament bilaterals en qualsevol tipus d’activitat social i econòmica.

Actualment, a banda del consolat a Girona, Gàmbia també compta amb altres dues representacions arreu de l’estat espanyol: un altre consolat a Barcelona i una ambaixada a Madrid. Recíprocament, l’estat espanyol compta amb una ambaixada a la seva capital, Banjul.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 02/12/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300