Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

5è Aniversari del nou local del Morralla, el Casal Jove de Blanes que allotja un projecte educatiu, lúdic i social


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/03/2016 12:16:53 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

MORRALLA ESPAI CREATIU5è Aniversari del nou local del Morralla, el Casal Jove de Blanes que allotja un projecte educatiu, lúdic i social

Aquest 2016 s’han complert nou anys de la posada en marxa del projecte actualment consolidat, després que primer va estar ubicat en un altre espai i va haver d’estar inoperatiu 2 anys

El Casal Jove de Blanes Morralla Espai Creatiu celebrarà aquest mes un doble aniversari amb una Jam Session que tindrà lloc la nit del proper divendres, l’11 de març. Per un costat, s’han complert nou anys d’ençà que es va posar en marxa el projecte adreçat al públic juvenil. Per l’altre, en farà cinc que es va continuar treballant en l’actual espai situat al polígon industrial, després que durant els quatre primers estava ubicat al barri de Mas Florit.


L’any 2002, Morralla es va configurar com un espai educatiu i lúdic, de reflexió, creació i difusió de projectes, així com per recolzar el col·lectiu jove del municipi per al desenvolupament d’iniciatives tant individuals com de grup, dins l’àmbit social i cultural. Amb tot, el juliol de 2009 es va haver de marxar de Mas Florit i cercar un nou emplaçament a causa de les deficiències que patia l’equipament i les crítiques dels veïns.


Finalment, la recerca d’un nou espai on ubicar el servei es va allargar molt més del què s’havia plantejat l’Ajuntament de Blanes, de manera que no va ser fins al març del 2011 que es va posar en marxa el nou emplaçament situat al polígon, a la Carretera de l’Estació. I és que, a banda de cercar un lloc més adequat per aquesta activitat, un cop es va trobar, va ser necessari realitzar-hi diverses reformes per adequar-lo a les necessitats.

Morralla, la recuperació d’un espai ja consolidat

Si bé aquest nou emplaçament va significar un important salt qualitatiu, ja que inclou una sala per fer concerts i espectacles amb un aforament per a unes 300 persones aproximadament, el principal repte que ha hagut d’afrontar l’equip de treball ha estat recuperar el fil trencat pels dos anys d’inactivitat. Així ho explica el regidor de Joventut, Joel Comas: “Hem hagut de recórrer aquests cinc anys per tornar a aquell present on estàvem quan es va haver de clausurar l’antic local. Ara, podem dir amb total certesa que el nou Morralla ha mort d’èxit, tornem a tenir l’afluència de públic regular que havíem aconseguit tenir anteriorment”.


També ho veuen així la tècnica del Departament de Joventut i els responsables del servei contractat per l’Ajuntament, l’Associació Batibull. Així ho remarca en Miquel Roura, de Batibull: “Morralla és una referent per un gran sector de joves de Blanes que tenen entre 18 i 25 anys d’edat i, sobretot, pel teixit associatiu amb què compta el municipi”. Per la seva banda, Marina Cáliz, tècnica de l’Ajuntament, destaca: “La primera etapa a Mas Florit va estar molt enfocada a treballar amb joves que no tenien veu perquè no estaven associats. Vam aconseguir apropar-los i ara, en aquesta segona etapa, hem concentrat els esforços perquè sigui un espai on les entitats són les protagonistes”.


Aquesta feina de formigueta no ha estat fàcil, i a més tenint en compte que no es comptava precisament amb un pressupost massa folgat. Com diu l’adagi, la imaginació al poder, l’expertesa i –sobretot- la implicació en el projecte esmerçat per l’equip de treball han fet possible recuperar el terreny i el temps perdut. Un element qualitatiu afegit són els lligams que han establert amb els usuaris/protagonistes de l’espai, que tant la Marina com en Miquel anomenen carinyosament morralleros.

Més de 100 tallers, 60 concerts i una estructura de treball consolidada

Durant aquests cinc anys s’ha estat treballant principalment en dos fronts per dotar de contingut el servei. D’una banda, hi ha la Comissió de Música i Espectacles formada per un grup d’entre 20 i 25 joves d’entre 18 i 28 anys, que s’encarreguen de la programació musical i dels espectacles que s’allotgen a la planta baixa del local. El més significatiu és que s’autogestionen, de manera que es fan càrrec de totes les despeses que comporta la producció de qualsevol espectacle.


Així, cobreixen des dels músics fins al càtering, passant per l’equip de so, el transport, els tècnics operaris, etc. Gràcies a la feina d’aquesta comissió, es dóna suport a la programació de Tallers, l’altra gruix d’activitats que es fan al Morralla, ja que bona par del material que es necessita per fer-les, s’assumeix econòmicament des d’aquest grup de treball. Alguns dels membres de la comissió ja hi havien treballat durant l’etapa inicial al primer espai, i ara s’han fet imprescindibles.

En aquest sentit, han esdevingut en un referent, tal com explica Miquel Roura: “Tenen un nivell de maduresa brutal. El seu nivell d’execució, capacitat i decisió són exemplars. No només per la feina que fan, sinó també en l’aspecte educatiu, perquè són un referent per els nanos nous que entren a formar part del Morralla”. Durant aquests cinc anys, s’han encarregat de programar més de 60 concerts amb caps de cartell com ara Los Trogloditas, Poncho K, Benito Kamelas, Main, Burning Heads o The Heart Ones, entre d’altres.


Per la seva banda els Tallers -l’altra gruix d’activitats del Morralla- es programen a través de les propostes que fan els mateixos talleristes, grups de joves i entitats. En aquest aspecte, el Morralla actua com a facilitador d’iniciatives, i molts dels tallers funcionen a través de la pròpia regeneració de gent que ha participat en algun d’ells i proposen futures activitats després de la bona experiència que han viscut. Això també fa que es puguin organitzar aquestes activitats a preus assequibles per les fràgils butxaques dels joves.

Durant cinc anys s’han organitzat més d’un centenar de propostes en cinc programacions anuals o deu semestrals, havent aconseguit una constància en la regularitat de les activitats. Quant al tipus de matèries que es poden aprendre, darrerament hi ha hagut una creixent especialització en diverses tècniques de circ, teatre i arts escèniques, però també s’han inclòs des de fotografia i cinema fins a periodisme digital, dibuix i pintura, disseny gràfic, música, gastronomia, dansa, artesania i manualitats, entre d’altres.


A banda de la tasca de la Comissió de Música i Espectacles i del grup de Talleristes, un altre col·lectiu que també s’encarrega de nodrir de contingut són les altres entitats que hi ha al Morralla. Entre les més actives s’hi compten els Amics de la Cultura Asiàtica de Blanes i els Jartos HC, responsables respectivament de les exitoses Jornades de Manga que s’han fet cada any, i de dotar de contingut musical ocupant-se de l’escena hardcore.


Altres entitats de tot tipus –no tan sols juvenils- que també han organitzat de manera més puntual algun esdeveniment han estat prou diverses. Així, hi ha hagut des de Creu Roja fins al Club de Futbol Quatre Vents, passant per Sa Fera Ferotge, Arran i la CUP, o bé l’Agrupació Escolta i Guia Pinya de Rosa, entre d’altres.

Jam Session per celebrar el cinquè aniversari

La festa per celebrar el cinquè aniversari que compleix enguany el Morralla tindrà lloc el proper divendres 11 de març a partir de 2/4 de 10 de la nit. Presentada sota el televisiu títol de The Big Jam Theory, s’han convidat diversos artistes de l’escena musical local perquè hi participin. La vetllada inclourà la degustació de pinxos del Xef Bas, així com la col·laboració de Cervesa Marina, amb varietats de fabricació artesana, i de la botiga especialitzada en productes selectes de xarcuteria El Tall.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/03/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300