Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora amb una Marxa Lila i un Vídeo-Fòrum


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/08/2016 04:24:21 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora amb una Marxa Lila i un Vídeo-Fòrum

Diverses entitats i partits polítics van protagonitzar dissabte passat una manifestació, i el vespre d’ahir dilluns la Plataforma de Dones va projectar el documental “Treballadores”

En motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora que s’escau avui dimarts 8 de març, Blanes ha celebrat aquests darrers dies dues activitats principals. D’una banda, dissabte es va fer una manifestació al centre de la vila, i de l’altra aquest ahir dilluns, un dia abans de la commemoració, es va organitzar una sessió de vídeo-fòrum a la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal.

Marxa Lila amb el lema “Juntes som més fortes”

Diverses entitats i partits polítics de Blanes van convocar dissabte passat al vespre una manifestació que es presentava sota el lema Juntes som més fortes. Es tractava de reivindicar com a classe i com a dones la precarietat a la qual les avoca un sistema capitalista que utilitza l’heteropatricarcat com a eina legitimadora de l’explotació i la dominació en tots els aspectes de les seves vides.


Marxa Lila en motiu Dia Internacional de la Dona Treballadora
Aquesta ha estat la segona Marxa Lila que s’ha fet en aquest municipi, després que fa tres anys es va convocar la primera, i en canvi, al 2015 es va decidir substituir-la per una concentració. Recuperat l’esperit inicial –més en concòrdia amb l’objectiu reivindicatiu i de difusió que té-, la manifestació d’aquest passat dissabte va sortir i acabar al mateix lloc: el Passeig de Dintre davant l’edifici de l’Ajuntament.

La mobilització va comptar amb la participació d’una setantena de persones, que al llarg del recorregut van corejar diverses consignes. Al final de la marxa es va fer la lectura d’un manifest on, entre d’altres qüestions, es criticava que amb el pretext de la crisi econòmica s’han aguditzat els processos de despossessió d’allò comú i s’han anat perdent les conquestes aconseguides per les antecessores de les actuals lluitadores pels drets de les dones.


També es denunciava que en l’esfera del què als ulls del capitalisme patriarcal es considera veritablement treball –el món laboral-, les dones ocupen els espais més precaritzats, amb pitjors condicions i cobrant menys que els homes per la mateixa feina. Per aquest motiu, el manifest destacava: “Aquesta és la realitat: la pobresa s’escriu en femení”.

Una altra qüestió que es criticava en el manifest és que, sota l’aparença de certa igualtat formal o legal, s’amaga una societat misògina que intenta disciplinar les dones amb múltiples formes més o menys subtils. Com a tot sistema d’opressió, aquest alliçonament sol acabar utilitzant la violència per mantenir el rol masculí de dominació. Per últim, el text acabava amb tota una promesa: “Tornarem a ser l’espurna que encén la flama, mai més explotades, mai més silenciades”.


Lectura del Manifest "Juntes Som Més Fortes"
Entre els convocats de la Marxa Lila, a banda de diverses entitats i partits polítics de Blanes, s’hi comptava l’Assemblea Antipatriarcal Sa Pedra Foguera i l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge.

Sessió de Vídeo-Forum a la Biblioteca Comarcal

Per la seva banda, la Plataforma de Dones de Blanes, amb el suport de l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament i altres entitats, va organitzar ahir dilluns una sessió de vídeo-fòrum que es va allotjar a la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal. Abans que comencés la projecció del documental que havia de centrar l’acte, una de les portaveus de la plataforma i presidenta de l’Associació de Dones Emprenedores, Isabel Forcada, va llegir el manifest redactat per l’entitat.


Sessió Vídeo-Fòrum Plataforma de Dones de Blanes
Primer es van recordar els orígens històrics de la lluita per aconseguir la igualtat de la dona en el món laboral que van donar peu a establir el 8 de març per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Entre ells, la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, o bé l’incendi de la fàbrica Triangle Shirtwaist Company de Nova York del 25 de març de 1911, on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una vaga per demanar millors condicions laborals.


Lectura Manifest Dia Internacional de la Dona Treballadora
També es va citar el reconeixement que s’ha fet a Olympe de Gouges, que l’any 1791 va escriure la seva famosa Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadania com a reacció a la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà on només es reconeixia la condició de ciutadà als homes, deixant a les dones en una manifesta situació d’inferioritat. Més de 200 anys després, el manifest continuava recordant que el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, fruit d’un llarg camí de les dones en favor dels seus drets i llibertats.


Després de llegir el manifest, es va projectar el documental Treballadores: Històries de la lluita arreu del món per la igualtat de gènere en el treball. El reportatge és fruit d’una campanya de sensibilització al voltant de les desigualtats de gènere arreu del món endegada per la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO de Catalunya amb el suport d’altes organismes.

L’objectiu és posar de manifest que, malgrat la diversitat existent en la situació de les dones treballadores al món, globalment persisteixen moltes similituds per les causes estructurals que generen les desigualtats de gènere. S’ofereix un recorregut vivencial, geogràfic, social i sindical a través de les condicions laborals i de vida de les treballadores en sectors productius i països diferents per sensibilitzar la ciutadania al voltant de les desigualtats de gènere en el món del treball.

Bona part del públic assistent que no va perdre’s detall del documental eren alumnes del primer curs del cicle formatiu d’Integració Social de l’Institut S’Agulla de Blanes.

Data de realització: 03/08/2016 | Data de la darrera actualització: 03/09/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300