Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenten a Blanes els “Manaies Iuniores”, el nou grup de 22 soldats romans que tenen de 6 a 16 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/22/2016 12:51:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

manaies de BlanesEs presenten a Blanes els “Manaies Iuniores”, el nou grup de 22 soldats romans que tenen de 6 a 16 anys

Desfilaran Divendres Sant i són la rèplica exacta dels Manaies, amb el mateix equipament que reprodueix fidelment tant la vestimenta com l’armament de fa 2000 anys

Els actes entre tradicionals, religiosos i populars que es viuran a Blanes durant els propers dies en motiu de Setmana Santa comptaran enguany amb una destacada novetat que tindrà lloc tot just divendres vinent, el 25 de març. Es tracta de la presentació en públic del nou grup que pertany a l’Associació Manaies de Blanes, els Manaies Iuniores, que protagonitzaran una desfilada pel centre de la vila coincidint amb divendres sant per primera vegada.


Assaig "Manaies Iuniores" de Blanes
Aquest grup format per 22 nois i noies és pioner al territori ja que, a banda d’aplegar components tant joves –de 6 a 16 anys d’edat- , són la rèplica exacta dels Manaies de Blanes, que reprodueixen fidelment tant la vestimenta com l’armament que fa més de 2000 anys portaven els autèntics soldats romans. En la majoria dels casos són fills o familiars dels originaris Manaies de Blanes ja que, des de ben petits, són els que han seguit les passes dels grans i estan avesats a la litúrgia i procediments que segueixen.


La originalitat d’aquests manaies –tant dels grans i dels petits- és que el material de què està feta tant la vestimenta com l’armament és el màxim de fidel al què s’utilitzava en l’antic imperi romà. Això vol dir que no està fet amb materials més lleugers –o fins i tot amb plàstic- com sol passar en d’altres confraries de soldats romans i/o associacions, que així alleugereixen el pes que han de dur a sobre.


La presentació d’aquest nou grup coincideix amb el 15è aniversari de la fundació de l’Associació Manaies de Blanes. El president dels Manaies Iuniores és Òscar Magallón, que forma part de l’entitat des de fa 13 anys: “Els Manaies de Blanes són la nostra passió, i com a tal ho volem transmetre als més menuts i des dels sis anys. Desitgem que els que ara comencen siguin capaços de continuar amb el treball començat fa quinze anys”.


Cercavila de presentació dels Manaies Iuniores

Divendres vinent a les 12 de migdia, quan encara ressonin les llances i els tambors de dijous a la tarda –quan s’haurà fet la cerimònia del canvi del capità-, els 23 nois i noies que pertanyen als Manaies Iuniores (Manaies Juniors) reproduiran al ritme del pas ordinari dels armats una cercavila pels carrers i carrerons del centre de Blanes. El nou capità –que haurà pres possessió del seu càrrec tot just la jornada anterior- conduirà als joves armats fins a trobar el primer capità Iunior.


Els "Manaies Iuniores" amb membres de la junta
Un cop hagi saludat al signífer, arquers, legionaris i la banda, el nou capità els dirigirà en la seva primera cercavila que sortirà des de l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample a les 12 del migdia. Després, el recorregut seguirà pels carrers Raval i Muralla, i finalitzarà al Passeig de Dintre. El passeig inaugural del nou grup dels Manaies de Blanes s’espera que sigui tot un esdeveniment, ja que durant aquests darrers 15 anys les activitats de l’entitat congreguen un gran nombre de públic.

Equipament dels Manaies Iuniores fidel a l’original

Els joves armats aniran amb el mateix equipament exacte que els Manaies de Blanes, amb el material fet expressament igual que els grans, però amb mides per a nens i nenes. Tots amb les túniques vermelles i les caligae en cuir, i cadascun dels membres amb l’equip que els caracteritza. El Capità porta el casc amb la cresta que el distingeix de la resta de legionaris, una lòrica segmentata, unes espasa amb la que marca les ordres, el cinturó i la seva capa.


Per la seva banda, el Signífer porta una cota de malla, el casc amb la guineu i l’estendard petit dels Manaies; i els dos arquers una túnica blau marí, una cota de malla d’acer, el cinturó, l’arc de fusta i el carcal amb les fletxes. Els 12 Legionaris porten el casc fet de ferro, la lòrica segmentata fabricada en acer, el cinturó fet a mà, amb cuir i aplicacions en llautó daurat, l’escut fet amb fusta i acabaments en metall. La llança de fusta també està feta a mà, amb la punta d’acer i el guarniment amb serrell de pell.


Finalment, els Manaies Iuniores també inclouen una Banda que compta amb el seu propi capità, distingit perquè porta un casc amb cresta. La formació musical armada està composta per cinc caixes i dos bombos vestits amb túnica vermella, el cinturó i la capa ribetejada amb cinta daurada. A les ordres del capità Iunior, la banda acompanyarà amb la seva música el pas ordinari dels legionaris.

Mesos previs de preparació dels Manaies Iuniores

Hi ha vuit encarregats dels Manaies de Blanes que acompanyaran els seus Iuniores en el recorregut que faran divendres vinent. Entre aquests, hi ha tres professors de banda i cinc de la resta del grup. Aquests encarregats han estat aquests darrers mesos ensenyant i entrenant als joves armats perquè la cercavila de presentació que faran divendres vinent sigui el més fidedigne possible respecte les que acostumen a fer els membres de l’Associació Manaies de Blanes.


Un dels assajos més esperats va tenir lloc fa uns dies, quan els joves armats van poder fer els passos simulant la cercavila amb la vestimenta completa i l’equipament que lluiran en la presentació. Tot i que està fet a mida seva, al reproduir el més fidedignament possible el mateix que duen els grans –llevat d’algun tipus de material en alguns de les peces que les fan ser més lleugeres-, els nois i noies duen al seu damunt una mitjana d’entre 1’5 i 3 kg de pes en funció del tipus d’armat que reprodueixen.


Precisament per aquest motiu era important poder disposar amb temps suficient de la vestimenta i l’armament ja que, si bé ja havien assajat els tipus de pas que han de seguir, calia fer-se a la idea de què significa haver de fer un recorregut portant-ho tot al damunt.

Data de realització: 03/22/2016 | Data de la darrera actualització: 03/22/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300