Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes es queda orfe del seu fill adoptiu més internacional, l’artista Joan Padern


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/23/2016 10:44:25 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes es queda orfe del seu fill adoptiu més internacional, l’artista Joan Padern

Les seves obres es poden visitar a diferents museus d’arreu de Catalunya i a l’estranger. Ha fet quadres de denúncia paisatges urbans i naturals, i sèries d’homenatge a Gaudí i Miró

Aquest passat divendres al vespre va morir a Blanes a l’edat de 92 anys l’artista i pintor Joan Padern i Faig. La seva mort deixa aquest municipi de la Costa Brava sense un dels seus fills adoptius més internacionals. De fet, el pintor és un dels pocs veïns de Blanes que havia estat distingit amb aquest reconeixement.

Nascut a Colera el 30 de gener de l’any 1924, era fill d’un paleta de Vilaminiscle, on Padern va fer els seus primers estudis. Durant la Guerra Civil la família es va moure entre Colera i Vilaminiscle, amb alguna incursió a Perppinyà. En acabat el conflicte, es van traslladar a viure a Blanes quan el futur pintor encara no havia fet els 16 anys. Va ser llavors quan els seus pares van començar a regentar una fonda mentre en Joan treballava a l’antiga factoria tèxtil SAFA, avui dia Nylstar, on va continuar fent-ho fins al 1945.Joan Padern a l'exposició "De la Costa Brava a Amèrica" (2015)
Durant els anys 1949 i 1950 va fer les seves primeres exposicions a Girona, Barcelona i Blanes. Amb la venda dels seus quadres es va poder viatge el viatge d’anada a Buenos Aires, i al 1951 es va casar per poders amb qui ha estat la seva parella durant tota la vida: Isabel Hostench. Durant el seu periple per Sud Amèrica, Joan Padern va exposar amb regularitat en diverses galeries argentines i va rebre encàrrecs de companyies internacionals que el van dur per Xile, Veneçuela, Colòmbia i Brasil, entre d’altres.

De retorn a Europa, va passar una temporada a París i va estar exposant tant a Barcelona com a Madrid. L’any 1979 va fer-ho a la Galeria Dau al Set de Barcelona, destacant pel seu tarannà hiperrealista i meticulós. Després, va continuar treballant i residint a cavall entre Blanes i Colera, on al 1994 va inaugurar l’Art Parc. Des del 1993 l’artista va tornar a interessar-se per la pintura abstracta, que fins ara no havia abandonat.


Joan Padern, amb la seva esposa Isabel Hostench
La seva estimació per Blanes es va veure recompensada al 1998, quan l’Ajuntament de Blanes li va atorgar el títol de fill adoptiu. Recíprocament, l’any 2007 Padern va fer donació al consistori blanenc d’un destacat fons de la seva obra pictòrica, així com del seu fons documental. Pintor de renom internacional, la seva obra es pot visitar a diferents museus d’arreu de Catalunya, així com a l’estranger.

Al llarg de la seva trajectòria ha fet obres realistes amb paisatges i barques de la Costa Brava, però també quadres de denúncia i conscienciació ecològica, així com façanes i places de Barcelona. A la seva obra també s’hi compten sèries d’homenatge a Gaudí i Miró i creacions abstractes tant dels primers anys 60 com de l’actualitat, amb la sèrie Geometries que es va exposar l’any 2012 a Blanes.


La seva darrera exposició la va poder gaudir l’any 2015 la seva vila d’adopció, amb la que duia per títol Joan Padern aquarel·lista. De la Costa Brava a Amèrica (1946-1967), on feia un recorregut per les aquarel·les, les primeres pintures que va realitzar durant la seva joventut. El recull d’obres va des de la més primerenca que data del 1946, fins a la sèrie que va pintar al 1967.
Data de realització: 04/23/2016 | Data de la darrera actualització: 04/23/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300